PMP cere PSD, PNL, USR şi UDMR convocarea prezidenţialelor până la 1 martie

PMP cere liderilor PSD, PNL, USR şi UDMR, printre altele, să convoace alegerile prezidenţiale până la 1 martie şi să-l determine, prin dialog instituţional, pe preşedintele Klaus Iohannis să îşi încheie mandatul la termen, iar atribuţiile să fie preluate de preşedintele Senatului.

Urmărește
749 afișări
Imaginea articolului PMP cere PSD, PNL, USR şi UDMR convocarea prezidenţialelor până la 1 martie

PMP cere PSD, PNL, USR şi UDMR convocarea prezidenţialelor până la 1 martie

„Având în vedere situaţia complicată pe care o traversează România în urma alegerilor din acest an, cu evoluţii fără precedent şi cu o serie de decizii ce au afectat grav încrederea cetăţenilor în instituţiile statului român şi întreaga clasă politică, Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, reunit la Sinaia, solicită partidelor parlamentare care şi-au asumat crearea unei majorităţi guvernamentale să adopte de urgenţă următoarele decizii necesare pentru a restabili încrederea între stat şi cetăţenii săi”, se arată în scrisoarea adresată de PMP liderilor PSD, PNL, USR şi UDMR.

În acest sens, PMP consideră că este esenţial ca PSD-PNL-USR-UDMR să întreprindă următoarele decizii politice:

1. Să convoace alegeri prezidenţiale până în data de 1 martie.
2. Să-l determine, prin dialog instituţional, pe Preşedintele Klaus Iohannis să îşi încheie mandatul la termen, în luna decembrie a.c., iar atribuţiile de Preşedinte interimar să fie preluate de Preşedintele ales democratic al Senatului.
3. Să demită conducerea Autorităţii Electorale Permanente pentru modul în care a gestionat alegerile prezidenţiale.
4. Să adopte legea privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Legea a fost adoptată tacit în Senat, trebuie dat doar un singur vot în Camera Deputaţilor.
5. Să adopte legea privind transparenţa totală în administraţie, astfel încât toate contractele încheiate şi facturile achitate de entităţi de stat să fie făcute publice în timp real.
6. Depolitizarea sistemului de sănătate: spitalele să devină entităţi cu statut de fundaţie publică cu capital de stat, nu anexe ale filialelor de partid.
7. Depolitizarea totală a sistemului de învăţământ: directorii de şcoli să fie aleşi de profesori şi părinţi, nu propuşi de partide. Alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educaţie.
8. Înzestrarea Armatei Naţionale prin alocarea a minimum 3% din PIB. Ca ţară NATO la graniţa de est a Uniunii Europene, trebuie să fim pregătiţi pentru apărarea ţării prin politici curajoase de descurajare.
9. Crearea Secretariatului de Stat pentru Combaterea Dezinformării, instituţie condusă de un reprezentant al societăţii civile, pentru a pregăti un pachet de legi necesare privind combaterea dezinformării şi interferenţelor străine în procesele democratice.
10. Audierea în Parlament a tuturor instituţiilor implicate în procesul de organizare şi monitorizare a alegerilor, precum şi a entităţilor private care au permis încălcarea legislaţiei electorale şi favorizarea unor competitori.

„Cetăţenii români aşteaptă decizii clare şi imediate, la fel şi partenerii noştri externi, din partea majorităţii parlamentare. Pentru a reclădi încrederea între stat şi societate, este vital ca cele zece puncte să se regăsească pe agenda viitoarei coaliţii de guvernare. În caz contrar, forţele extremiste vor fi încurajate şi mai mult să menţină societatea divizată. România trebuie să rămână o ţară sigură şi stabilă pentru toţi, nu doar pentru cei care se agaţă cu orice preţ de putere”, se arată în finalul documentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici