PMP: Oltenii, moldovenii şi transilvănenii să nu fie unii mai prejos ca alţii privind infrastructura

„Autostrada Unirii Principatelor Române” şi „Autostrada Basarabia” sunt două obiective de investiţii prin care senatorul PMP, Gabi Ionaşcu, vrea ca oltenii, moldovenii şi transilvănenii să nu fie unii mai prejos în ceea ce priveşte infrastructura.

Urmărește
1147 afișări
Imaginea articolului PMP: Oltenii, moldovenii şi transilvănenii să nu fie unii mai prejos ca alţii privind infrastructura

PMP: Oltenii, moldovenii şi transilvănenii să nu fie unii mai prejos ca alţii privind infrastructura

Senatorul PMP Gabi Ionaşcu a depus un proiect de lege privind aprobarea obiectivelor de investiţii "Autostrada Unirii Principatelor Române" şi "Autostrada Basarabia".

El vrea prin acest proiect de lege ca oltenii, moldovenii şi transilvănenii să nu fie unii mai prejos ca alţii în ceea ce priveşte infrastructura.

„Autostrăzile vor asigura o dezvoltare echilibrată, spun eu şi echitabilă. (...) La nivelul teritoriului întreg al României trebuie realizate aceste căi de comunicaţii frontiere, în primă fază, pentru că nu sunt mai prejos nici oltenii din Oltenia, nici moldovenii din Moldova faţă de fraţii şi de surorile noastre din Transilvania. Este nevoie să fie condiţii egale de dezvoltare”, a declarat senatorul PMP, Gabi Ionaşcu, pentru MEDIAFAX.

Cele două obiective de investiţii privind infrastructura sunt:

„ a) Autostrada Ploieşti - Buzău - Focşani- Bacău-Siret, care începe de la Autostrada A3 Bucureşti-Borş în apropierea Municipiului Ploieşti până la Vama Siret, Judeţul Suceava de la frontiera de Nord a României cu Ucraina, denumită Autostrada Unirii Principatelor Române.

b) Autostrada Focşani- Albiţa, care începe de la Autostrada Unirii Principatelor Române în apropierea Municipiului Focşani până la Vama Albiţa, Judeţul Vaslui de la frontiera de Este a României cu Republica Moldova, denimită în continuare Autostrada Basarabia”, potrivit proiectului de lege.

În ceea ce priveşte posilibităţile de finanţare a obiectivelor, senatorul PMP a precizat trei surse bugetare care să se afle sub apanajul Guvernului.

„Sunt trei posibilităţi de finanţare care sunt, de această dată, apanajul Guvernului, care în 90 de zile ar trebui să pornească implementarea proiectului, şi acolo sunt trecute fondurile europene, care sunt amintite şi de dna. comisar Corina Creţu, şi se ne aducem aminte de criticile aduse la adresa fostului ministru al Transporturilor, Lucian Şova, că sunt 5,1 miliarade euro în Bugetul UE pentru proiecte bugatare de până în anul 2020, care nu au fost până acum absorbite. A doua posibilitate de finanţare sunt împrumuturile pe care România s-ar angaja pentru îndeplinirea unor astfel de obiective, şi ultima, care poate fi cea mai nefericită soluţie, nu ar fi recomandată datorită lipsei de transparenţa - este vorba de parteneriatul public privat”, a mai spus deputatul PMP.

Potrivit parlamentarului, ministerul Transporturilor este cel responsabil pentru coordonarea realizării obiectivelor de investiţii, respectiv ministerul Transporturilor va trebui să înceapă, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoarea a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivelor de investiţii.

Totodată, prin legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Tîrgu Mureş „Autostrada Unirii” se vor conecta două dintre provinciile istorice ale României, Transilvania şi Moldova, la această data nefiind definitivată investiţia într-o autostradă care să conecteze capitala administrativă - Bucureşti de cea culturală, Iaşi, dar şi cu Republica Moldova şi Ucraina, a mai punctat alesul PMP.

„În plan euro-startegic privind transporturile, UE a adoptat documentului „Politica UE în domeniul transprturilor ” stabilind nouă coridoare de transport cu scopul „conectării cetăţenilor şi a întreprinderilor din Europa”. În lista Master Planului General de Transport - domeniul rutier, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are admise proiectele autostrada Ploişti - Buzău- Focşani-Bacău - Paşcani - Siret, respectiv Autostrada Focşani -Albişa”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Despre susţinerea proiectului de lege atât de către parlamentarii din Opoziţie, cât şi de la Putere, alesul PMP a precizat că a trimis câte o scrisoare primarilor reşedinţă de judeţ din Moldova în vederea recomandării iniţativei legislative parlamentarilor din circumscripţiile lor electorale.

„Deocamdată, pe colegii de la Putere nu i-am abordat, este încă vacanţă parlamentară. Imediat după ce se termină vacanţa parlamentară, îi voi aborda pentru susţinerea legii. Dar am iniţiat o altă strategie, dacă pot să o definesc în termeni ăceştia, tuturor primarilor reşedinţă de judeţ din Moldova le-am adresat o scrisoare pentru a mă sprijini în adoptarea acestui proiect - recomandându-le parlamentarilor din judeţele unde funcţionează în reşedinţele de judeţ, să influenţeze în mod pozitiv, spun eu, pentru a suspţine proiectul de lege, binînţeles, să şi îl voteze. Nu este un proiect care trebuie să poate numele Ionaşcu, este un proiect care trebuie numele tuturor parlamentarilor din regiunea istorica Moldova”, a conchis senatorul PMP Gabi Ionacşu, pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici