PMP, PNL şi USR au părăsit plenul Senatului, ca protest faţă de declaraţia comună semnată de Dragnea şi Tăriceanu/ Şedinţa, suspendată din lipsă de cvorum

PMP a părăsit, miercuri, şedinţa de plen a Senatului, în semn de protest faţă de respingerea propunerii Opoziţiei de a se introduce pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește
1358 afișări
Imaginea articolului PMP, PNL şi USR au părăsit plenul Senatului, ca protest faţă de declaraţia comună semnată de Dragnea şi Tăriceanu/ Şedinţa, suspendată din lipsă de cvorum

PMP a părăsit plenul Senatului, ca protest faţă de declaraţia comună semnată de Dragnea şi Tăriceanu

Şi grupurile parlamentare ale PNL şi USR au părăsit, miercuri, plenul Senatului, în semn de protest faţă de poziţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

După o pauză de consultări între liderii grupurilor PSD, PNL, USR şi UDMR, senatorii liberali şi membrii grupului USR de la Senat au decis să părăsească sala de plen.

Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Senatorii PMP au fost primii care au părăsit sala de plen în semn de protest faţă de respingerea propunerii Opoziţiei de a se introduce pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată în numele Parlamentului de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Gorghiu, despre declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu: Eu şi grupul PNL ne simţim jigniţi

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că atât ea, cât şi grupul senatorial al liberalilor se simt jigniţi că nu li s-a cerut părerea în ceea ce priveşte comunicatul comun semnat în numele Parlamentului de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

„Nu există alt loc decât plenul Senatului României unde un subiect de genul celui de ieri poate fi consultat. Nu poţi să expediezi într-un comunicat, pe care îl asumi în numele Parlamentului o poziţie, dacă nu ai discutat cu colegii. Iar eu mă simt jignită împreună cu grupul PNL că nu mi s-a cerut părărea şi vă invoc articolul din Regulamentul comun şi anume art. 13 pct. 23 spune foarte clar: <<Declaraţiile, mesajele sau alte acte cu cararcter exclusiv politic se discută în plenul reunit>>”, a susţinut Gorghiu, miercuri, în şedinţa de plen a Senatului.

Băsescu: Comunicatul Departamentului de Stat trebuie luat foarte în serios. E expresia neîncrederii

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri, în şedinţa plenului Senatului, că trebuie luat „foarte în serios” comunicatul Departamentului de Stat cu privire la legile justiţiei, precizând că acesta reprezintă „expresia neîncrederii”.

„S-a încercat diminuarea importanţei comunicatului Departamentului de Stat. Vreau să ştiţi că această poziţie este poziţia oficială a SUA, de la preşedintele Trump, până la orice demnitar al statului american. (..) El (n.r. comunicatul de presă) este expresia neîncrederii şi cine crede că Departamentul de Stat este o instituţie fără memorie instituţională, se înşală. La Departamentul de Stat se ştie că o comisie specială nu este în firea funcţionării Parlamentului şi când la conducerea comisiei speciale care discută legile justiţiei îl pui pe domnul Iordache, care şi-a făcut o formidabilă etichetă în februarie, nu are cum să nu apară neîncrederea din nou. De aceea, din aceste motive, vreau să atenţionez: comunicatul Departamentului de Stat trebuie luat foarte în serios, pentru că exprimă neîncredere şi, doi, resping ideea că poziţia celor doi şefi de Camere este şi poziţia mea sau a PMP”, a declarat Traian Băsescu.

PNL, USR şi PMP au cerut să se introducă pe ordinea de zi o dezbatere privind declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi dată în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Senatorii au respins această propunere cu 46 de voturi „împotrivă” şi 25 „pentru”.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, marţi, o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

Statele Unite au anunţat, luni seara, că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici