PNL a depus la CC sesizarea de neconstituţionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011

Deputaţii liberali au depus, joi, sesizarea de neconstituţionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului PNL a depus la CC sesizarea de neconstituţionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011

PNL a depus la CC sesizarea de neconstituţionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În istoria postdecembristă este pentru prima dată când se depune o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea bugetului de stat. O astfel de premieră este rezultatul unui gest extrem, un semnal de alarmă la o situaţie catastrofală pe care o prefigurează Legea bugetului de stat pe anul 2011. Un buget este oglinda unei guvernări, oglinda economiei unei ţări, iar cel tocmai votat este imaginea dezastrului, a sărăciei programate populaţiei", afirmă videliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu, potrivit unui comunicat de presă.

Liberalii susţin că încă din faza de proiect a acestei legi au contestat valoarea acesteia, subliniindu-i "caracterul ilegal şi neconstituţional".

"Dacă analizăm acest buget, care este practic declaraţia financiară a unui Guvern şi a majorităţii parlamentare care îl susţine, se prefigurează un tablou sumbru pentru majoritatea categoriilor sociale şi din aceste motive am votat împotrivă. Dincolo de consecinţele dramatice pe care le prefigurează legea bugetului pentru anul 2011, sunt aspecte prin care se încalcă prevederile articolului 1, alineat (5) din Constituţia României (5) «În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie»."

"Astfel, conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, articolul 35, alineat (4) Guvernul are obligaţia să transmită Parlamentului proiectul de buget până la data de 15 octombrie (Guvernul a sesizat Parlamentul la data de 6 decembrie 2010 cu acest proiect). Nesocotirea de către executiv a acestui termen imperativ implică disfuncţionalităţi grave în procesul de analiză şi dezbatere democratică a proiectului de buget. În articolul 61 alineat (1) din Constituţie se statuează faptul că «Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării». Prin faptul că Bugetul a fost depus cu o întârziere de aproape două luni la Parlament, timpul alocat dezbaterilor a fost comprimat, ceea ce a condus la limitarea prerogativelor Parlamentului, cenzurându-se implicit astfel expresia voinţei alegatorilor în legislativ", se arată în comunicat.

Potrivit liberalilor, legea Bugetului de stat pe anul 2011 a fost fundamentată pe legi inexistente, încălcându-se prevederile articolului 1, alineat (5) din Constituţia României şi ale articolului 138 - Bugetul public naţional, alineat (5), conform căruia "nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare".

"La momentul sesizării Parlamentului cu proiectul de buget nu erau în vigoare cel puţin patru proiecte de lege (Legea privind salarizarea în anul 2011 a personalului din fondurile publice, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea Educaţiei Naţionale, Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar), care au influenţe decisive în fundamentarea proiectului de buget pentru anul 2011, proiecte aflate la momentul adoptării Legii bugetului de stat pe anul 2011 în diferite faze ale dezbaterii şi adoptării parlamentare. Din acest punct de vedere, bugetul este o fantomă, nivelul salariilor bugetarilor precum şi a pensiilor aflate în plată influenţează în mod nemijlocit atât nivelul încasărilor la bugetul de stat, precum şi sumele care urmează să fie plătite", mai susţine Nicolăescu.

Potrivit liberalilor, situaţia în prezent este următoarea: legea salarizării se află la Curtea Constituţională, care, dacă pe 28 decembrie decide că este neconstituţională, salariile bugetarilor trebuie să revină la valoarea de dinainte de diminuarea cu 25%, iar legea bugetului ar trebui refundamentată pentru că în prezent se prevede doar o creştere cu 15%.

"Asistăm la o situaţie fără precedent generată de modul haotic în care actualul Guvern promovează legi după metoda «carului înaintea boilor»", mai spun ei.

Potrivit comunicatului, Legea bugetului de stat pe anul 2011 "vine în contradicţie" cu articole stipulate în Constituţie care statuează drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la sănătate, nivelul de trai sau protecţia copiilor şi a tinerilor.

"Dacă un astfel de buget poate marca în sfârşit, finalul recesiunii economice în România, aşa cum declara ieri prim-ministrul Boc, atunci categoric noi suntem cu toţii condamnaţi la optimism, dar la un optimism iluzoriu fără fundament. În concluzie, Legea bugetului de stat pe anul 2011 e un soi de butaforie realizată de amatori, în spatele căreia se ascunde sărăcia şi incompetenţa unor cabotini politici ajunşi la guvernare. Partea dezastruoasă a situaţiei e la nivelul populaţie care este obligată să rabde, să înveţe să supravieţuiască cu nimic, şi în cel mai rău caz, să moară într-un anonimat de care guvernul pare să nu-i pese", conchide Nicolăescu, potrivit declaraţiei de presă.

Parlamentarii au adoptat, miercuri, în şedinţă comună, bugetul de stat pe anul 2011, cu 207 voturi "pentru", 143 "împotrivă" şi nicio abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici