PNL a depus la Parlament cererea de revocare a Avocatului Poporului. Controverse legate de pensia Renatei Weber şi conflictul de interese

Cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost depusă la Parlament de către liderii grupurilor parlamentare PNL din Senat şi Camera Deputaţilor. Weber este acuzată că, atacând la CCR pensiile speciale, se află într-un „grav conflict de interese”.

Urmărește
4624 afișări
Imaginea articolului PNL a depus la Parlament cererea de revocare a Avocatului Poporului. Controverse legate de pensia Renatei Weber şi conflictul de interese

PNL a depus la Parlament cererea de revocare a Avocatului Poporului. Controverse legate de pensia Renatei Weber şi conflictul de interese

„Vă solicităm să procedaţi la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea dnei Renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună demiterea acesteia din funcţia de demnitate publică în care a fost numită”, au cerut Fenechiu şi Roman.

Liberalii susţin că Renate Weber e într-un „grav conflict de interese” în momentul în care a decis blocarea intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, „eliminând astfel discrepanţele care au generat revolta poporului român în privinţa inechităţii sistemului public de pensii”.

În solicitare se menţionează că Renate Weber va beneficia de pensie de serciviu, aceasta urmând să fie impozitată cu 85%, potrivit legii atacată la CCR de aceasta.

Într-un răspuns pentru Mediafax, Renate Weber a susţinut că Avocatul Poporului şi Adjuncţii acestuia sunt asimilaţi funcţiilor de ministru şi secretar de stat şi nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL o contrazice: Renate Weber este beneficiară de pensie specială şi dezinformează voit opinia publică

„Conform Legii nr.35/1997, art.9, alin (4) Avocatul Poporului, îndeplinind condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale”, a reacţionat Florin Roman. 

Potrivit liberalului, Renate Weber nu-şi încasează pensia specială in timpul mandatului, ci la finalul acestuia. „Este încă un motiv întemeiat pentru ca politicienii care nu fac scut in jurul lui Renate Weber şi al PSD sa voteze cererea de revocare înaintată de PNL.

Atragem atenţia PSD ca un vot de susţinere a doamnei Weber este un vot împotriva celor 5 milioane de pensionari, care după 30-40 de ani, primesc pensia in funcţie de contributivitate. Şi evident o poziţionare a PSD in favoarea pensiilor speciale. Nu mai putem accepta pensii nesimtite, ca cea de 75000 de lei, primită de fostul comandant al penitenciarului Colibaşi”, a mai spus deputatul PNL.

 

Mecanismul de prevenire a torturii, declanşat în spitalele COVID-19

De asemenea, Renatei Weber i se reproşează că a încălcat Constituţia şi pentru declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii.

„Avocatul Poporului a acţionat cu depăşirea competenţelor legale stabilite de Legea nr.35/1997, având drept consecinţă nerespectarea dispoziţiilor art.13 din Legea de organizare şi funcţionare a Instituţiei Avocatul Poporului şi pe cale de consecinţă a art.1 alin.(5) din Constituţia României”, se arată în cererea depusă de PNL la Birourile Permanente ale celor două Camere.

Renate Weber este acuzată, de asemenea, de mai multe încălcări ale legilor.

„Analizând acţiunile doamnei Renate Weber, în calitatea sa de Avocat al Poporului, constatăm: - declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existenţa unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existenţa unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii. În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare”, se arată în documentul PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici