- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.11.2017, 03:52)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL a depus moţiunea de cenzură împotriva guvernului Tudose / Turcan: Partidul Naţional Liberal este pregătit în secunda 2 să îşi asume un program
PNL şi USR solicită retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a opri distrugerea economiei şi scoaterea României din UE, afirmând că demiterea Guvernului trebuie să ducă la abogarea OUG care au generat „haosul fiscal”, potrivit textului moţiunii de cenzură.
Urmărește
1694 afișări
PNL depune, vineri, prima moţiune de cenzură împotriva guvernului Tudose
„Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!”, afirmă PNL în moţiunea de cezură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.
PNL susţine că demiterea Guvernului Tudose trebuie să ducă “imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat haosul fiscal şi să oprească atacul la independenţa Justiţiei”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură”, arată PNL.
Liberalii susţin că beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de "cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară".
“Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!”, se arată în moţiune
Liberalii reproşează PSD-ALDE că a preluat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase şi au delolat-o, “improvizând o casă din chirpici”.
“Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceţi. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar şi constată că toate preţurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleaşi, contribuţia la Pilonul 2 de pensii scade, iar impozitele şi taxele cresc".
PNL îi îndeamnă pe liderii coaliţiei să “îndrăznească să creadă” că preţurile la carburanţi au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie, electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie faţă de septembrie, şi cu 12% faţă de decembrie anul trecut, cursul a depăşit 4,64 Lei/Euro şi indicele ROBOR este la un nivel mai mult decât dublu faţă de începutul anului (de la 0,8% la peste 2%).
Liberalii critică şi diminuarea investiţiilor în primele 9 luni ale anului, faţă de anul trecut, cu 20%.
“Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastă va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă „reformă în Justiţie” este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii!”.
PNL cere parlamentarilor să fie “oameni liberi” şi să nu fie complici la dezastrul pe care coaliţia de guvernare îl va provoca.
Turcan, după depunerea moţiunii: PNL este pregătit în secunda 2 să îşi asume un program
PNL şi USR au depus, vineri, în Parlament, moţiunea de cenzură anunţată de liberali cu titlul “PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, afirmând că PNL este pregătit să îşi asume un program de guvernare.
„Această moţiune de cenzură vine în sprijinul celor loviţi şi minţiţi de guvernarea Dragnea – Tudose. Niciodată după anul 1989 o guvernare nu a ridicat împotriva ei atâtea categorii de români, functionari publici, angajaţi la stat, angajaţi în sectorul privat, pensionari, oameni de afaceri, ONG-uri, societate civilă. A fost un balon de săpun care s-a spart şi victimele au fost toţi cetăţenii Românie. Un program de guvernare care promitea majorări salariale adus din nefericire scăderi de salarii şi în cel mai fericit caz mici majorări”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
Liderul deputaţilor PNL a afirmat că o creştere economică trebuie "să se simtă în nivelul de trai al românilor", lucru care nu se întâmplă în prezent, în ciuda cifrelor prezentate de Liviu Dragnea.
Raluca Turcan a precizat că moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari.
„Avem semnături de iniţiere din partea PNL, USR şi PMP, semnături din partea unui parlamentar independent şi două semnături din partea domnilor Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin”,a precizat Turcan.
Turcan a afirmat că avut negocieri cu toate entităţile din Parlament mai puţin cu PSD, precizând că „până în momentul de faţă” liberalii nu au discuta nici cu parlamentarii ALDE.
„Votul pe o moţiune de cenzură nu înseamnă o alianţă viitoare”, a spus Turcan, răspunzând celor care au criticat colaborarea dintre PNL şi PMP.
„PNL este pregătit în secunda doi să îşi asume un program care să restabilească întregul sistem economic din România, să redea bunăstare cetăţenilor (...)”, a spus Turcan.
Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că moţiunea este îndreptată împotriva „unui mod de a guverna”.
„Dincolo de orice cifre observă toată lumea că investiţiile sunt la un minim istoric, infrastructura scolară, spitalicească, de transport, nu a beneficiat de nicio investiţie, nicio îmbunătăţire din partea acestei guvernări care a avut deja un an pentru a-şi da măsura capacităţi”, a spus deputatul USR.
Sleider a afirmat că nu vede niciun motiv pentru care UDMR nu ar susţine moţiunea, cu excepţia unor „cârdăşii din domeniul justiţiei”.
Partidul Naţional Liberal a depus vineri moţiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, demers iniţiat după ce guvernul Tudose a adoptat ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. Liberalii au strâns 148 de semnături.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, pe 8 noiembrie, că va propune Biroului Executiv al partidului depunerea unei moţiuni de cezură împotriva guvernului Tudose, afirmând că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. “Văzând calamitatea fiscal bugetară care riscă să lovească România, calamitate provocată de guvernul de habarnişti economici conduşi de Terente, PNL anunţă următoarele decizii: vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacului la CCR pentru neconstiuţionalitatea ordonanţei, în cazul în care va fi emisă; voi propune Biroului Politic Executiv care se întruneşte luni depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Decizia a fost luată oficial, cu unanimitate de voturi, luni, într-o şedinţă a Biroului Politic Executiv la care au fost invitaţi şi membrii grupurilor parlamentare ale PNL.
”Ordonanţa care a răvăşit sistemul fiscal din România, care pune în pericol dezvoltarea economică a României, care creează un haos în toate domeniile, care reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri şi angajaţilor, atât din sectorul privat, cât şi din sectorul public, alături de înrăutaţirea dramatică a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii”, a motivat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Liberalii au luat, totodată, decizia de a constitui trei grupuri de lucru. Primul este un grup politic, format din Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL, Iulian Popescu, liderul grupului de la Senat şi din prim-vicepreşedintele PNL Ilie Bolojan, mandatul său fiind de a purta discuţii cu toate grupurile parlamentare şi politice, mai puţin PSD, pentru a negocia şi pentru a obţine sprijin pentru moţiunea de cenzură.
”PNL a decis şi formarea grupului pentru dialog cu societatea civilă şi unul organizatoric care să vină în sprijinul demersului liberalilor şi pentru a crea o presiune asupra parlamentarilor pentru susţinerea acestei moţiuni de cenzură”, a adăugat Orban.
Prima întâlnire a liderilor de grup liberali a avut loc marţi, cu conducerea USR, acest partid fiind cooptat la redactarea moţiunii. "Am decis să iniţiem împreună această moţiune de cenzură şi, de asemenea, să ne adresăm celorlalte formaţiuni de opoziţie să susţină această moţiune de cenzură. Este în interesul românilor să scăpăm de această guvernare falimentară", a declarat liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, la Parlament, după întâlnirea cu reprezentanţii USR.
La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că USR şi PNL lucrează la un text comun al moţiunii de cenzură. "Susţinem această moţiune de cenzură. (...) Timp de un an de zile această guvernare coruptă şi toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României, pentru că în situaţia aceasta suntem şi am văzut mesajul cetăţenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clică ale actualei majorităţi PSD-ALDE şi atunci o moţiune de cenzură este în mod evident instrumentul democratic şi instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care îl susţinem cu toată tăria pentru a oferi cetăţenilor alternativa unei guvernări normale care să se refere la ceea ce înseamnă guvernarea unui stat", a declarat Dan Barna.
PNL a reuşit să obţină şi susţinerea PMP, chiar dacă partidul condus de Traian Băsescu a criticat faptul că liberalii nu vin cu o alternativă la actualul guvern. „În mod categoric vom susţine orice demers împotriva PSD, însă îmi pun două întrebări: unu - atunci când un partid de opoziţie serios vrea să dărâme un Guvern, trebuie să vină şi cu un plan de rezervă bine definit. Îmi primul rând vrem să ştim, dacă îl dăm jos pe Tudose, pe cine punem în loc?”, a spus, marţi, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a precizat, în replică la solicitarea PMP de a avansa o propunere de premier a opoziţiei, concomitent cu depunerea moţiunii de cenzură împotriva PSD, că nu este de acord cu ideea de a vinde blana ursului din pădure. ”Vreţi să vindem blana ursului din pădure, acum, şi să vă spunem ce Guvern va propune PNL? Nu. Trebuie să vedem care sunt forţele de opoziţie şi parlamentare dispuse să valorifice acest moment extraordinar de important pentru România, şi anume de a opri această guvernare”, a spus Turcan.
În pofida acestui schimb de replici, Raluca Turcan a fost în măsură să anunţe, miercuri, că partidul lui Traian Băsescu strânge semnături pentru moţiunea de cenzură. „Am avut discuţii cu reprezentanţi ai PMP. Se strâng semnături pentru moţiune”, a precizat Turcan.
Însă şirul succeselor PNL s-a oprit aici. Întâlnirea cu grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor nu a adus decât promisiunea că membrii grupului vor analiza textul moţiunii, text pe baza căruia vor lua o decizie. „A fost o discuţie, nu o negociere (...) Am să le transmit colegilor mei textul moţiunii şi vom avea o şedinţă luni în care vom analiza acest text. Dincolo de chestiunea punctuală a moţiunii a fost o discuţie foarte bună pe teme foarte diverse”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităţilor.
Convorbirile de marţi cu conducerea UDMR s-au dovedit fără rezultat pentru liberali, în pofida argumentelor lor „Indiferent de etnie este în interesul cetăţenilor acestei ţări să facem ca prosperitatea să ajungă mai repede şi mai mult la nivelul cetăţeanului de rând. Şi românii şi maghiarii îşi doresc exact exact acelaşi lucru. Discuţia cu dl Hunor Kelemen a fost ca în urma consultării cu colegii din UDMR să se poziţioneze faţă de acest demers al Opoziţiei (...) Vor discuta cu colegii din UDMR pentru că domniile lor consideră că sunt şi unele măsuri bune care s-au luat în actuala guvernare. Probabil că vor face o analiză temeinică şi vor decide în consecinţă”, a spus Raluca Turcan.
A doua zi însă, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunţat că parlamentarii UDMR nu vor semna textul moţiunii de cenzură, invocând deschis declaraţii ale lideri ai PNL percepute ca ostile faţă de minoritatea maghiară. „Relaţia UDMR-PNL e o relaţie care în acest moment e destul de încărcată de nişte declaraţii din partea colegilor de la PNL. Nu poţi să chemi moţii şi să spui să fie pregătiţi la Ţebea că vor fi chemaţi iarăşi în luptă împotriva maghiarilor, nu poţi spune ca şef de partid aşa ceva, iar apoi să ceri voturile noastre”, a spus Hunor pentru MEDIAFAX.
Totodată, liderul UDMR a precizat că, matematic, nu există suficiente voturi în opoziţie pentru a trece moţiunea de cenzură, chiar dacă se iau în calcul şi membrii Uniunii. „Pe noi ne interesează cine va fi premierul, cu ce program de guvernare vin şi în ce direcţie vor să ducă ţara. Cu noi, fără noi, deci eu nu discut portofoliul, nu discut intrarea la guvernare, nu asta este important, dar vreau să ştiu în ce direcţie vor să meargă. Ei au spus că asta după vot, le-am spus: măi, nu merge aşa, după vot, ci discutăm înainte”, a susţinut Kelemen Hunor.
De asemenea, liderul maghiar a precizat că PNL a refuzat să le prezinte aceste aspecte. „Ei nu au spus sau nu o să spună despre aceste aspecte şi le-am spus că în acest moment nu există condiţiile pentru a ne pregăti o acţiune politică comună. Dar eu nu am nimic împotriva moţiunii de cenzură. Cum vom vota, vom vedea. În acest moment, e o altă discuţie, dar nu vom semna şi nu vom fi alături de PNL în această iniţiativă”, a conchis Kelemen.
Nici la discuţia cu deputaţii neafiliaţi nu s-a obţinut o promsiune fermă de susţinere din partea acestora, însă ulterior Daniel Constantin (Partidul Pro România) a anunţat că el va vota moţiunea. În schimb, cei din Pro România au asigurat PNL că vor susţine demersurile de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi au susţinut că aceeaşi procedură ar trebuie iniţiată şi la Senat, vizându-l pe Călin Popescu-Tăriceanu.
Citeşte şi: Social-democraţii se reunesc la Herculane, în primul CExN după acuzaţiile DNA la adresa lui Dragnea
Citeşte şi: Dragnea: Eu nu resping ideea unui miting PSD, dar trebuie să facem unul care să aibă sens, să se stabilească exact scopul
Citeşte şi: Manda, şeful Comisiei de control al SRI: Potrivit lui Georgescu, dosarul lui Hellvig de la ANI a pornit de la o informare a SRI
Citeşte şi: Dragnea, la Băile Herculane: Nu cred că MCV se va ridica vreodată sau, mă rog, în perioada asta contemporană
Citeşte şi: Liviu Dragnea respinge acuzaţia că PSD şi ALDE ar încerca să tergiverseze achiziţia rachetelor Patriot: ”Luni se va vota, marţi va ajunge la Cameră”
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe