PNL a sesizat CC cu privire la OUG 86/2014 prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi ANPIS

Grupul deputaţilor PNL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa Legii de aprobare a OUG 86/2014, prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.

Urmărește
614 afișări
Imaginea articolului PNL a sesizat CC cu privire la OUG 86/2014 prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi ANPIS

PNL a sesizat CC cu privire la OUG 86/2014 prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi ANPIS (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ordonanţa 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativa fost adoptată, în 26 mai, de Senat.

Potrivit comunicatului PNL remis MEDIAFAX, sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 78 de deputaţi liberali care consideră că dispoziţiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstituţionale.

"Prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar, în locul acestora, va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. Toate acestea fără a exista un aviz al Curţii de Conturi, ca garanţie tehnică în luarea deciziilor politice. Desfiinţarea Inspecţiei Muncii nu are caracter de urgenţă şi, mai mult, în loc să îmbunătăţească activitatea din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, o supune controlului guvernamental şi schimbărilor politice", se spune în sesizare.

În acest sens, PNL se adresează Curţii Constituţionale a României cu solicitarea de a constata că "dispoziţiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstituţionale", menţionează deputaţii PNL.

În sesizare se arată că articolul 5 al OUG nr. 86/2014, încalcă "alin. (1), (4) şi (6) al Art. 115 din Constituţia României", potrivit cărora delegarea legislativă către Guvern este permisă doar în domenii ce nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate "numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, neputând afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie".

Deputaţii PNL consideră că Guvernul nu a respectat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, prevăzut "în alin. (4) al Art. 1 din Constituţia României", care spune că "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale", încălcând şi "alin. (2) al art. 117 din Constituţia României", care spune că "Guvernul şi ministerele, cu avizul Curţii de Conturi, pot înfiinţa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaşte această competenţă"

"Aşadar, în cazul OUG 86/2014, Guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie, fiind vorba de o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului”, se mai menţionează în document.

Ordonanţa de urgenţă 86/2014 prevede că se desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, care face obiectul unei moţiuni simple depuse de PNL.

Senatul a adoptat ordonanţa în 26 mai, după ce Camera Deputaţilor a adoptat-o tacit în 18 februarie. Atunci. deputaţii liberali au iniţiat o moţiune simplă pe acestă temă la adresa ministrului muncii Rovana Plumb, intitulată "PSD guvernează la negru, totul pentru PSD, nimic pentru cetăţeni", care a fost respinsă.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici