- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.12.2015, 15:39)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL a votat criteriile de integritate. Ilie Bolojan, ales secretar general şi Predoiu perşedinte interimar la Bucureşti
Liberalii au votat, vineri, la Consiliul Naţional PNL, criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cu o majoritate covârşitoare, înregistrându-se un singur vot "împotrivă" şi o abţinere.
Urmărește
2477 afișări
A început Consiliul Naţional al PNL. Criteriile de integritate şi pregătirea localelor sunt pe agendă
UPDATE 15.35: PNL a votat: Ilie Bolojan, secretar general şi Cătălin Predoiu, preşedinte interimar Bucureşti
Consiliul Naţional al PNL a votat, vineri, unificarea funcţiei de secretar general sub conducerea primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, precum şi preluarea şefiei interimare a organizaţiei PNL Bucureşti de către prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cei peste 700 de participanţi la Consiliul Naţional al PNL au votat cu majoritate covârşitoare numirea lui Ilie Bolojan ca secretar general al partidului. Aceasta a fost deţinută de la momentul fuziunii până în prezent de către cei doi secretari generali ai vechilor partide PDL şi PNL, Gheorghe Flutur, respectiv Marian Petrache.
În urma unificării acestei funcţii atât Gheorghe Flutur, cât şi Marian Petrache au devenit prim-vicepreşedinţi PNL.
Liberalii reuniţi la Consiliul Naţional au votat, de asemenea, şi preluarea preşedinţiei interimare a organizaţiei PNL Bucureşti de către Cătălin Predoiu, renunţându-se astfel la conducerea bicefală care fusese asigurată de Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu.
Ca parte a strategiei de accelerare a fuziunii interne, participaţii la Consiliu au votat şi hotărârea potrivit căreia candidaţii înscrişi în cursa pentru primăriile din teritoriu să fie numiţi preşedinţi unici ai organizaţiilor de partid respective.
La Consiliul Naţional a fost anunţată şi candidatura europarlamentarului PNL Cristian Buşoi la Primăria Capitalei, fără să existe un vot în această privinţă.
Totodată, liberalii au votat şi criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, înregistrându-se un singur vot "împotrivă" şi o abţinere.
UPDATE 14.40: PNL a votat criteriile de integritate, cu un singur vot "împotrivă" şi o abţinere
Criteriile de integritate adoptate la Consiliul Naţional al PNL vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.
Astfel, potrivit "Decalogului" adoptat de liberalii prezenţi la CN PNL, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.
Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărîri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.
"Decalogul" PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă.
UPDATE 14.33: Alina Gorghiu: Este necesară nu doar accelerarea fuziunii în partid, ci şi a celei cu strada
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că este necesară accelerarea fuziunii noului PNL ca liberalii să „poată trece primii linia de sosire”, afirmând că cea mai importantă fuziune este ''cea cu strada'', iar PNL îi revine datoria revenirii la alegerea primariilor în două tururi.
”Este necesar să accelerăm acest proces de fuziune pentru a trece primii linia de sosire în alegerile parlamamentare şi locale. (...) Astăzi, construim un partid diferit, care va fi nevoit să se ridice la aşteptările de bun simţ ale electoratului'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la Consiliul Naţional care a reunit peste 700 de liberali.
Alina Gorghiu a susţinut că liberalii îşi vor asuma doar promisiuni electorale pe care le va putea realiza, ''fie şi puţine'', afirmând că PNL va ajunge la guvernare în urma alegerilor generale de anul viitor.''Vom administra România aşa cum trebuie în urma unor alegeri generale. Da, vom ajunge la guvernare'', a susţinut copreşedintele PNL.
Gorghiu a mai spus că liberalii nu trebuie să facă doar o schimbare a resurselor umane şi a programelor PNL, afirmând că partidul trebuie să realizeze accea amplă reformă constituţională de care PNL a vorbit.
''Această misiune nu poate reveni decât unui Parlament nou ales. Va trebui să vorbim despre o reformă a politicii care să interzică traseismului politic, să facă posibilă comansarea alegerilor pentru a evita starea de campanie electorală permanentă'', a spus Gorghiu.
Copreşedintele PNL a mai afirmat că partidul are obligaţia de a reveni la alegerea în două tururi a primariilor.
Gorghiu a mai susţinut că dincolo de fuziunea partidului, importantă este fuziunea cu strada.
"Toate eforturile noastre interne de a ne aduna într-o singură echipă nu vor avea succes dacă nu fuzionăm cu aşteptările electoratului. Avem nevoie de dialog cu societea civilă, implicarea tinerilor, a femeilor, de implicarea diasporei în problemele ţării'', le-a transmis Alina Gorghiu participanţilor la Consiliul Naţional.
Ea a declarat că PNL a fost mereu înaintea vremurilor şi aşa trebuie să rămână, acuzând conducerea PSD că a preluat criteriile de integritate ale liberalilor pe care le-a modificat ulterior pentru a putea permite conducerii PSD să participe la alegerile locale.''Nu pot să trec cu vederea ce face PSD, care preia criteriile PNL, dar face ajustările necesare pentru ca cei din conducerea PSD să poată candida. PSD mimează etica, este jenant”, a spus Gorghiu.
În PNL vor exista „anumite pierderi”, ca urmare a aplicării criteriilor de integritate, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, vineri, la Consiliul Naţional, afirmând că, în partid, nu s-a făcut, încă, acest calcul pentru că nu au fost desemnaţi toţi candidaţii la alegerile locale.
"Nu s-a făcut acest calcul pentru că nu au fost desemnaţi toţi candidaţii la nivel judeţean, candidaturile la nivel judeţean trebuie să fie finalizate, trebuie aplicată această formulă a criteriilor de integritate şi abia apoi (vom face un calcul-n.r.), dar vor fi anumite pierderi", a declarat Alina Gorghiu, la Consiliul Naţional PNL.
Liberalii au votat, vineri, la Consiliul Naţional PNL, criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cu o majoritate covârşitoare, înregistrându-se un singur vot "împotrivă" şi o abţinere.
Pe agenda Consiliului Naţional PNL figurează aprobarea criteriilor de integritate, validarea numirii lui Ilie Bolojan ca secretar general şi a lui Cătălin Predoiu la şefia interimară a PNL Bucureşti, dar şi subiectul candidatului PNL la Primăria Capitalei.
UPDATE 13.50: Vasile Blaga: Cei care pierd alegerile la ei acasă nu se vor regăsi în conducerea PNL
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, la Consiliul Naţional PNL, că niciunul dintre liberalii care vor pierde alegerile „la ei acasă” nu se vor regăsi în conducerea partidului, afirmând că PNL nu are altă cale decât aceea de a înţelege reforma ca înnoire şi profesionalizare.
''Realizările de anul viitor vor fi suma realizărilor tuturor organizaţiilor judeţene şi locale. Nimeni dintre cei care vor pierde alegerile la ei acasa nu vor fi în conducerea PNL'', a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, la Consiliul Naţional al partidului, în prezenţa a peste 700 de liberali.
”După o îndelungată dezbatere, am ajuns la concluzia că trebuie ca persoana care va candida la funcţia de primar să fie şi preşedinte de organizaţie. În acest moment, accentul cade mai mult ca oricând pe responsabilitatea şi responsabilizarea politică. Simplu: cine nu performează, pleacă din funcţie. Şi spun aceasta, plecând de la o premisă cât se poate de realistă – ca partid, ne aflăm într-o poziţie favorabilă pentru că, în toate zonele ţării, nu mai avem de-a face cu competiţii dinainte câştigate, cu fief-uri tradiţionale controlate de adversarii noştri politici”, a mai arătat Blaga.
Copreşedintele PNL a mai spus că liberalii vor adopta criteriile de integritate nu numai pentru alegerile locale, ci şi pentru cele parlamentare, afirmând că PNL nu va face scut în faţa justiţiei aşa cum se întâmplă în PSD.
Vasile Blaga a afirmat că PNL nu are altă cale decât aceea de a înţelege reforma ca înnoire şi profesionalizare a clasei politice şi ”nu plecând de la ideea de epura pe cineva”.
”O reformă într-un partid nu se face plecând de la intenţia declarată de a epura pe cineva sau a demola ceva, ci de la a construi, a păstra ce e bun. O reformă este un eşec din start dacă este îndreptată împotriva unor persoane şi apoi se face o construcţie care să justifice îndepărtarea acelor persoane şi se pune pe uşă eticheta «reformă». Reforma nu se face sub imperiul ultimatumului, nici sub comandamentul «tabula rasa» şi nici pornind de la demonizarea partidelor şi a clasei politice in corpore. Nici după modelul tovarăşilor de drum care devin foşti tovararăşi de drum şi sunt aruncaţi peste bord după ce ne-am făcut treaba cu ei. Reforma adevărată într-un partid nu se face pe criterii subiective, interpretabile, ci pe criterii clare, transparente, obiective, echilibrate. Şi asta facem noi astăzi. Şi mai important, reforma se face ţinând cont de realităţile vieţii. Prea multe legi importante şi reforme sectoriale au eşuat, în timp, pentru că au căzut la examenul cu realitatea vieţii. Au fost făcute pornind de la agendele şi ambiţiile personale ale unuia sa altuia, au fost preluate şi implementate de yesmeni şi au fost apoi abandonate în tăcere când s-au izbit de nepotriviri cu viaţa reală”, a spus Blaga.
El a susţinut că dacă PNL şi PDL nu ar fi fuzionat, societatea românească ar fi fost încă ”sub conducerea PSD”.
Copreşedintele PNL a mai spus că ”nereuşita de a reprezenta la capacitatea dorită o generaţie ajunsă prin forţele proprii la maturitate, care lucrează în corporaţii”, politizarea adiministraţiei publice şi incapacitatea partidelor politice de a se dezvolta odată cu societatea românească au generat nemulţumirea străzii. ”Am văzut situaţii în care politicienii au mimat reforme şi au invocat pretexte ca să le îngroape ulterior”, a subliniat Vasile Blaga, afirmând că dacă PNL nu se va reforma ”pas cu pas, pe criterii clare şi realiste, aplicate cu bunăcredinţă”, partidul ”va pierde imens”.
Copreşedintele liberalilor le-a transmit participanţilor că este ”o zi a deciziilor importante pentru PNL”.
Criteriile de integritate, care urmează să fie discutate şi adoptate la Consiliul Naţional, vor sta la baza selectării candidaţilor la alegerile de anul viitor şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.
Astfel potrivit "Decalogului" care va fi dezbătut în şedinţa de vineri nu vor putea candida cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.
Interdicţii vor fi şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărîri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.
"Decalogul" PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă. Concret, aşa cum arată proiectul publicat de site-ul partidului, criteriile la capitolul justiţie sunt: să nu fi fost condamnat definitiv pentru infracţiuni de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie, să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru infracţiuni de dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă, să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie, să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.
Reorganizarea partidului, din perspectiva alegerilor din 2016
La Consiliul Naţional, liberalii vor valida şi unificarea funcţiei de secretar general al PNL, sub conducerea primarului Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, precum şi unificarea conducerii organizaţiei PNL Bucureşti, la conducerea căreia a fost propus prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu. Ca urmare a unficării funcţiei de secretar general al PNL, Gheorghe Flutur şi Marian Petrache, care şi-au păstrat mandatul de SG, după fuziunea PNL-PDL, vor deveni prim-vicepreşedinţi PNL.
PNL va renunţa la conducerea bicefală a organizaţiei Bucureşti, deţinută de prim-vicepreşedinţii Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu, urmând ca şefia PNL Bucureşti să fie preluată de Cătălin Predoiu. Acesta ar urma să prezinte un plan de acţiune pentru cea mai mare organizaţie a formaţiunii liberale. La Consiliul Naţional, PNL va valida, de asemenea, şi hotărârea potrivit căreia candidaţii pentru funcţia de primar la alegerile locale devin preşedinţii organizaţiilor locale, excepţie făcând liderii filialelor judeţene de partid.
PNL va lua în discuţie, vineri, şi stadiul pregătirii alegerilor locale de anul viitor. Liberalii înscrişi în competiţia electorală, în Bucureşti şi în ţară, vor trebui să corespundă criteriilor de integritate, dar şi să aibă, potrivit sondajelor realizate, cele mai mari şanse de câştig şi cel mai mare potenţial de creştere în lunile următoare. Deşi anunţarea candidaturii europarlamentarului PNL Cristian Buşoi la Primăria Capitalei nu a fost înscrisă oficial pe ordinea de zi, este de aşteptat ca acest subiect să fie pe agenda CN, în condiţiile în care organizaţia Bucureşti a anunţat, joi seară, că îl va susţine pe Buşoi în cursa electorală. De altfel, copreşedintele Vasile Blaga declara la începutul săptămânii că, la Consiliul Naţional, va fi anunţat candidatul partidului. Copreşedinţii PNL Vasile Blaga şi Alina Gorghiu declarau, săptămâna trecută, că partidul este într-un proces de evaluare a potenţialilor candidaţi la alegerile locale, afirmând că sunt încă sondaje în lucru şi că acolo unde rezultatele nu sunt cele aşteptate se vor mai face cercetări sociologice, unele fiind anunţate pentru luna februarie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe