- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CC în cazul OUG 230
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că liberalii solicită imperativ lui Ioan Muraru, Avocatul Poporului, să să sesizeze la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea OUG nr. 230 privind interzicerea cumulului dintre pensie şi salariu.
PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CC în cazul OUG 230 (Imagine: Mediafax Foto)
"În acest moment PNL a luat decizia să solicite imperativ, în baza Legii nr. 35, domului Ioan Muraru, Avocatul Poporului, să procedeze aşa cum a procedat când a sesizat pentru control de neconstituţionalitate OUG care viza acordarea salariilor profesorilor. Nu există niciun impediment pentru Muraru să promoveze o acţiune la CCR, pentru controlul de constituţionalitate, în regim de urgenţă, pentru că pe 20 ianuarie toate persoanele vizate vor trebui să opteze, deci efectele juridice se vor produce înainte ca Parlamentul să-şi poată spune cuvântul", a susţinut Norica Nicolai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Ea a menţionat că nici persoanele vizate, printre care şi unii magistraţi de la CCR, nu pot acţiona în instanţă foarte rapid potrivit procedurilor legale, menţionând că Muraru trebuie să uite că se află într-un conflict de interese, având în vedere că el cumulează pensia cu salariul, şi să promoveze în regim de urgenţă o solicitare către Curtea Constituţională, pentru că OUG este în integralitatea ei neconstituţională.
Liderul PNL a menţionat că această ordonanţă este similară măsurilor comuniste şi loveşte două mari categorii: intelectualitatea şi cadrele militare disponibilizate începând cu 1997.
"Guvernanţii au adus în planul statului de drept în România, pe 30 decembrie 2008, în semn de respect pentru aniversarea Republicii Populare Române, abordări de tip comunist. Art 6 al Legii 3/1977, legea comunistă care reglementa sistemul de pensii prevedea că unităţile socialiste nu pot încadra persoane pensionate cu caracter permanent. Singura diferenţă dintre acest text de lege şi OUG 230 e schimbarea denumirii", a spus Nicolai.
Pe de altă parte, Norica Nicolai a spus că din fericire pentru România, Guvernul Stolojan instalat în ianuarie 1991 a abrogat acest text de lege şi a subliniat că Ordonanţa dovedeşte "abordarea discreţionară a Guvernului Boc".
La rândul său, fostul ministru al muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că OUG 230/2008 "interzice cumulul dintre pensie şi orice venituri din exercitarea unei funcţii remunerate" şi că soluţia propusă de premierul Boc, realizarea convenţiilor civile, nu rezolvă situaţia.
"Este o ordonanţă făcută pe genunchi, fără consultarea specialiştilor", a spus Câmpeanu, explicând că sintagma folosită, "venituri din exercitarea unei funcţii remunerate" înseamnă că orice formă de plată reprezintă astfel de venituri, menţionând că "astfel, nu se pot face angajări nici pe drepturi de autor, nici prin convenţie civilă".
Referitor la ordinul comun al miniştrilor Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea, pentru a lămuri sintagma, fostul ministru a apreciat că un astfel de demers nu poate să modifice legea. "Orice ordin al ministrului nu poate să schimbe conţinutul unei legi, a unei OUG", a precizat Câmpeanu.
De asemenea, Norica Nicolai a ţinut să explice că noţiunea de venit este cea reglementată în Codul fiscal, astfel că Guvernul nu poate să dea "o altă interpretare prin normă internă decât cea dată prin lege".
Ea a mai spus că situaţia eliminării anumitor categorii care au pensii foarte mari şi beneficiază şi de salariu s-ar fi putut reglementa prin norme interne specifice fiecărui minister în parte, prin organigramă, prin statutul funcţionarilor publici, printr-o lege coerentă a salarizării, precum şi prin managementul intern al instituţiilor.
În plus, Câmpeanu a menţionat că, prin convenţii civile şi drepturi de autor scad contribuţiile sociale, astfel că se creează o breşă în sistemul public.
"La buget nu vor mai intra contribuţii, vor încălca norme europene care cer prelungirea vârstei de pensioare", a subliniat fostul ministru al muncii, adăugând că "pensia este un drept fundamental", la care nimeni nu trebui obligat să renunţe.
În acest sens, Norica Nicolai a informat că prin adoptarea Codului muncii în perioada 2003-2004 de către Guvernul Năstase, s-au eliminat convenţiile civile, această formă de angajare fiind prevăzută acum doar de Codul civil.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.
Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.
Citeşte şi:
Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse
Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public
Profesorii, medicii şi actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin convenţie civilă
Cumularea pensiei şi a salariului pentru demnitarii aleşi, reglementată prin Constituţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.