PNL cere procedură de urgenţă pe dezbaterea parlamentară a OUG privind Legile justiţiei/ Liberarii cer revocarea Avocatului Poporului

PNL solicită procedură de urgenţă pentru dezbaterea parlamentară a OUG care modifică Legile justiţiei, a anunţat vineri, la Sibiu, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Liberalul susţine că partidul va cere vot pentru respingerea ordonanţei de urgenţă.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului PNL cere procedură de urgenţă pe dezbaterea parlamentară a OUG privind Legile justiţiei/ Liberarii cer revocarea Avocatului Poporului

PNL cere procedură de urgenţă pe dezbaterea parlamentară a OUG privind Legile justiţiei/ Liberarii cer revocarea Avocatului Poporului

„PNL cere procedură de urgenţă pentru dezbaterea parlamentară a OUG privitoare la legile justiţiei. Situaţia este de extremă urgenţă dată fiind nocivitatea acestei ordonanţe şi efectele ei extrem de negative asupra Justiţiei, a funcţionării parchetelor. Situaţia cere intervenţia imediată a Parlamentului, care a fost sfidat, călcat în picioare şi lovit în atribuţiile şi prestigiul său de Guvernul Dăncilă, de ministrul Justiţiei, prin OUG 92. Guvernul a dat acest OUG peste noapte,fără niciun fel de dezbatere, fără să justifice în niciun fel caracterul de urgenţă care ar fi impus OUG. Situaţia impune intervenţia urgentă a palamentului pentru că OUG 92 este în contradictie evidentă cu recomandările forurilor internaţionale cu privire la legile justitiei. Guvernul justifică fraudulos adoptarea OUG 92, invocând punerea de acord a legilor justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Avem de-a face cu o minciună şi un fals grosolan”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, la Sibiu.

Liberalul afirmă că partidul va cere un vot de respingere a ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind legile justiţiei.

„PNL va cere, în cadrul dezbaterilor parlamentare in procedură de urgenţă vot împotriva acestei infame ordonanţe de urgenţă * adoptate de Guvernul Dăncilă. Datoria de onoare a parlamentului, a fiecărui parlamentar, 1) faţă de românii, 2)faţă de onoarea şi demnitatea României şi 3) faţă de buna funcţionare a Justiţiei este respingerea acestui OUG ticălos”, a adăugat Turcan.

De asemenea, PNL va propune o iniţiativă parlamentară de transpunere legislativă a recomandărilor finale ale Comisiei de la Veneţia în privinţa Legilor justiţiei.

„PNL va propune semnarea de către fiecare parlamentar a unei iniţiative parlamentare de transpunere legislativă a recomandărilor finale formulate de Comisia de la Veneţia în privinţa modificărilor operate la legile Justiţiei şi la Codurile penal si de procedură penală. După cum probabil ştiţi, astăzi se desfăşoară o şedinţă plenară a Comisiei de la Veneţia ( Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept) cu o ordine de zi foarte importantă pentru România: se aşteaptă aprobarea opiniei preliminare a Comisiei referitoare la modificările aduse legilor justiţiei din România precum şi o adoptarea unei opinii referitoare la modificările aduse Codurilor penal si de procedură penală. Este foarte probabil să se discute şi despre OUG-ul recent despre legile justiţiei prin care Guvernul PSD-ALDE sfidează de fapt recomandările preliminare ale Comisiei de la Veneţia desi, chipurile, pretextează că o face ca să le aplica”, a conchis Turcan.

Aceasta a anunţat, totodată, că PNL va demara procedura de revocare a Avocatului Poporului din funcţie pentru încălcarea Constituţiei.

„PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Revocarea se face de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Victor Ciorbea avea obligaţia sa delege către unul dintre adjuncţii lui, a celui specializat pe domeniul 'justiţie, poliţie, penitenciare, armată", a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind legile Justiţiei. Victor Ciorbea avea această obligaţie dacă era într-adevăr avocatul poporului şi nu al infractorilor. Victor Ciorbea dacă nu acţionează în interesul românilor, al României şi al statului de drept va rămâne în istoria instituţională a României cea mai mare ruşine”, a anunţat Turcan.

Comisia de la Veneţia discută, în şedinţa plenare de vineri adoptarea a două opinii privind Justiţia din România, cea preliminară referitoare la Legile Justiţiei şi una privind Codurile Penale. La şedinţă participă şi preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Referitor la deciziile Comisiei de la Veneţia, Tudorel Toader a anunţat, vineri, că forul european a reţinut soluţionarea temporară a problemei pensionării magistraţilor, prin amânarea momentului, şi recomandă abrogarea acestei soluţii legislative.

"Comisia de la Veneţia! Avizul CV reţine soluţionarea temporară a problemei pensionării magistraţilor, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluţiei legislative. Se recomandă abrogarea acestei solutţi legislative. OUG pentru legile jusţitiei va fi transmisa, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!", a scris vineri Toader, într-o postare pe Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici