PNL cere reluarea votului în Senat în cazul lui Gabriel Oprea/ Dragnea, Tăriceanu şi chiar Oprea sunt favorabili propunerii

Liberalii au anunţat că vor solicita reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea şi îi cer liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie de acord cu reluarea procedurii.

Urmărește
1480 afișări
Imaginea articolului PNL cere reluarea votului în Senat în cazul lui Gabriel Oprea/ Dragnea, Tăriceanu şi chiar Oprea sunt favorabili propunerii

PNL cere reluarea votului în Senat în cazul lui Gabriel Oprea. Dragnea: PSD nu va bloca reluarea votului în cazul senatorului

''Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea'', se arată în comunicatul semnat de Departamentul de Comunicare al PNL.

Liberalii spun că senatorii PNL au votat ''deschis şi favorabil continuării anchetei penale'' şi că voturile împotrivă au venit de la ''PSD, ALDE şi acoliţii'' şi îi solicită liderului PSD ''să aplice şi în cazul lui Gabriel Oprea aceeaşi măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra <<Legii defăimării>>, anume să accepte reluarea votului''.

Drept suport pentru această acţiune, PNL invocă decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016, care, susţin ei, în baza articolului 64 din Constituţie permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât ''constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului''.

Decizia CCR citată se referă la cazul celor 9 legi, printre care şi cea a defăimării iniţiată de Liviu Dragnea, asupra cărora deputaţii au reluat votul. În decizia judecătorilor constituţionali se arată că ''în dezbaterile consemnate în stenograma şedinţei în care s-a dat votul au fost învederate deficienţele sistemului de vot cu cartelă electronică'' şi ''în aceeaşi zi, la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a înregistrat sesizarea scrisă a liderului grupului parlamentar al PSD, prin care se reclamă existenţa unor grave deficienţe ale sistemului de vot electronic care impun verificări de ordin tehnic a aparaturii respective''. CCR arată că procedura reluării votului final asupra unor proiecte de lege prin altă modalitate decât cea electronică constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în replică la solicitarea PNL că social-democraţii nu vor bloca reluarea votului în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea şi că ''PSD nu va avea nicio ezitare dacă se va ajunge în această situaţie''.

"Nu mă puneţi să răspund la ceea ce vrea să facă PNL, care este un partid ipocrit. Majoritatea voturilor din Senat au venit de acolo. Am auzit păreri despre un filmuleţ într-un anumit sens, despre un alt filmuleţ în alt sens. Una peste alta este că de la toate partidele au votat", a susţinut preşedintele PSD.

Declaraţia a fost făcută la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Murighiol, după ce anterior liberalii anunţaseră printr-un comunicat de presă că vor cere luni reluarea votului în cazul lui Oprea.

Tăriceanu: Dacă PNL găseşte temei regulamentar, suntem favorabili reluării votului în cazul Oprea

La rândul său,  preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pentru MEDIAFAX că senatorii ALDE nu se vor opune propunerii PNL de reluare a votului în cazul lui Gabriel Oprea cu condiţia ca liberalii să identifice un temei regulamentar pentru această solicitare.

''Dacă se găseşte de către PNL un temei regulamentar, noi (ALDE) suntem favorabili'', a spus Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, solicitat să comenteze demersul liberalilor.

Potrivit Regulamentului Senatului, ''votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat după anunţarea rezultatului votului de către preşedintele Senatului. Asupra contestaţiei, Senatul se pronunţă prin votul majorităţii senatorilor prezenţi. Contestaţia poate fi susţinută de un singur vorbitor, într-un interval de timp rezonabil şi, în caz de opoziţie, poate lua cuvântul, într-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecărui grup parlamentar. Admiterea contestaţiei are drept consecinţă repetarea votului''.

Liviu Pop (PSD): Regulamentul nu permite reluarea votului în cazul Oprea

Vicepreşedintele Comisiei pentru regulament a Senatului, Liviu Pop (PSD), a declarat însă că nu poate fi reluat votul în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea pentru că Regulamentul Senatului nu o permite.

"Regulamentul nu permite reluarea votului pentru că a fost secret cu bile si cred că cei de la PNL ştiu acest lucru acest. Vreau să-mi arate şi mie care este articolul din regulament şi poate reluăm şi alte voturi", a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Comisiei de reglament, social-democratul Liviu Pop.4

Oprea vrea şi el reluarea votului privind solicitarea DNA, după ce îi rugase pe senatori să-l scape

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scris pe Facebook că îi va cere preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună încă o dată la vot cererea DNA în cazul său, iar colegilor săi să voteze pentru începerea urmării penale, după ce, la votul de luni, i-a rugat să-l apere.

”La primul dosar am cerut colegilor să voteze cererea DNA pentru începerea urmăririi penale (cel pentru abuz în serviciu-n.r.) Acum am cerut colegilor să voteze împotrivă şi poate că am greşit. Mulţi mi-au reproşat că vreau să fug de Justiţie, deşi nu e deloc aşa. Tocmai de aceea îi voi solicita Preşedintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA, iar pe colegi îi voi ruga să voteze pentru începerea urmăririi penale. Ştiu că sunt nevinovat şi nu fug de Justiţie. Ştiu în egală măsură că acest dosar ridică prea multe semne de întrebare şi nu pot să le trec cu vederea. Dacă aţi fi în locul meu, cum aţi proceda? Aţi accepta orice acuzaţie, oricât de aberantă, şi ani întregi de procese pentru suspiciuni inventate? Aţi accepta să vi se spună că aţi ucis un om deşi nu aţi avut absolut nicio legatură cu vreuna din cauzele accidentului?”, a scris Oprea pe contul său de Facebook.

”Mulţi îmi dau lecţii. Alţii mă înjură. Eu nu judec pe nimeni şi nu doresc nimănui răul. Un lucru îl voi spune însă mereu. Sunt departe de a fi perfect. Am defectele mele, greşelile mele şi crucea pe care o port. Dar nu am ucis pe nimeni. Nici măcar din culpă”, conchide fostul ministru de Interne, în apărarea sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici