PNL Cluj: E vital să reformăm sistemul naţional de transplant, care e ilogic, aberant şi costisitor

Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, cere reformarea şi descentralizarea sistemului românesc de transplant, care este "ilogic, aberant şi costisitor", pentru prevenirea, pe viitor, a unor evenimente tragice, cum a fost accidentul de avion din Apuseni.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului PNL Cluj: E vital să reformăm sistemul naţional de transplant, care e ilogic, aberant şi costisitor

PNL Cluj: E vital să reformăm sistemul naţional de transplant, care e ilogic, aberant şi costisitor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al lui Ioan Petran transmis, joi, este vital ca sistemul naţional de transplant să fie reformat pe baze logice şi organizatorice raţionale şi eficiente.

"După ce emoţiile provocate de tragedia aviatică din Munţii Apuseni s-au mai potolit se cuvine să cercetăm şi cauzele care au provocat moartea a doi români minunaţi, în scopul înlăturării acestor cauze. Am ajuns să plătim un preţ mult prea mare, în vieţi omeneşti, pentru funcţionarea sistemului de transplant centralizat, ilogic, aberant şi costisitor. A venit vremea să îndreptăm şi să modernizăm acest sistem care presupune un mare consum de resurse şi energie umană şi materială. E greu de înţeles, într-o Românie europeană şi civilizată, de ce a fost nevoie ca, pentru prelevarea unor organe de la un donator din Oradea, să vină cu avionul, traversând Carpaţii, în condiţii meteo nefavorabile, o echipă de chirurgi din Bucureşti, când Clujul e atât de aproape de capitala Bihorului. E vital să reformăm, pe baze logice şi organizatorice raţionale şi eficiente, sistemul naţional de transplant", a arătat Petran.

Potrivit acestuia, şcoala medicală clujeană, clinicile de specialitate din Cluj-Napoca, "au în structura lor suficienţi chirurgi experimentaţi care pot fi reuniţi într-o echipă de intervenţie rapidă ce s-ar fi putut deplasa la Oradea, şi oriunde în Transilvania, pentru prelevarea organelor de la donatori".

"Descentralizarea sistemului naţional de transplant va avea ca efect rămânerea excelenţilor chirurgi bucureşteni la locul de muncă şi dedicarea lor în slujba altor pacienţi în timpul pierdut cu deplasarea, recoltarea organelor şi întoarcerea la Bucureşti", a menţionat preşedintele PNL Cluj-Napoca.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Adrian Iovan a murit în urma unui şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic, iar în cazul studentei decesul a fost cauzat de şoc hipotermic, combinat cu tulburări de respiraţie, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX şeful Serviciului de Medicină Legală Alba, Gheorghe Vieru.

Potrivit acestuia, pilotul Adrian Iovan a murit în urma unui şoc traumatic provocat de fracturi la picioare şi fracturi costele multiple, combinat cu şoc hipotermic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici