PNL depune sesizarea la Curtea Constituţională privind reluarea votului asupra unui pachet de opt legi

PNL va depune în următoarele două zile o sesizare la CCR, prin care va contesta reluarea votului asupra celor 8 proiecte de lege, discutate în şedinţa în care a avut loc şi controversatul vot asupra Legii defăimării, a declarat, luni, deputatul liberal Gabriel Andronache.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului PNL depune sesizarea la Curtea Constituţională privind reluarea votului asupra unui pachet de opt legi

PNL depune sesizarea la Curtea Constituţională privind reluarea votului asupra unui pachet de opt legi

"Nu am depus sesizarea pentru că am aşteptat depunerea celor opt legi votate de două ori (în plenul Camerei Deputaţilor-n.r.) la Secretarul General. Ele au fost depuse doar astăzi. Şi de aceea nu am putut face sesizarea până acum la CCR. Două motive sunt esenţiale şi le veţi găsi în sesizarea pe care o vom depune în următoarele două zile. Eventual chiar mâine (marţi-n.r.)”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Liberalii susţin că „BP nu avea posibilitatea şi nici Comitetul liderilor de a dispune de facto suspendarea procedurii de vot electronic”.

„Practic, noi spunem că s-a procedat în mod nelegal deoarece suspendarea unei norme aflate în vigoare, respectiv, dispoziţiile cuprinse în articolul 123, alineatul 1 din Regulament trebuiau suspendate printr-un act normativ, respectiv printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor. Ori, nici Biroul permanent, nici Comisia de Regulament nu au adus în plenul Parlamentului un proiect de hotărâre prin care dispoziţiile referitoare la votul electronic să fie suspendate pe o perioadă determinată", a explicat Andronache.

În sesizarea pe care o vor depune la CCR, liberalii mai susţin şi că „practic, nici BP, nici Comitetul liderilor şi nimeni altcineva nu putea să dispună reluarea votului printr-o altă procedură decât cea a votului electronic, decât preşedintele de şedinţă".

„În data de 17 februarie, preşedintele de şedinţă nu a cerut reluarea votului, ci a continuat votarea după cele nouă voturi exprimate prin vot electronic prin ridicare de mână. Consecinţa este că votul care a fost reluat într-o altă şedinţă, respectiv, în şedinţa din 24 februarie este neregulamentar şi nelegal. Pe cale de consecinţă, reluarea votului trebuia să se întâmple în aceeaşi şedinţă şi la propunerea acelui preşedinte de şedinţă care a fost domnul FFlorin Iordache, a explicat Gabriel Andronache, citând pasaje din stenograma şedinţei de plen pe care o invocă.

PNL va ataca la CRR o singură lege dintre cele opt asupra cărora s-a reluat procesul de vot, respectiv legea privind recepţia clădirii Palatului Parlamentului.

„Sunt motive de procedură, extrinseci, care nu au legătură cu conţinutul proiectului de lege pe care îl contestăm, însă, dorim să depunem această sesizare la CCR, deoarece noi considerăm că este inadmisibil să se voteze de două ori asupra unor proiecte de legi, este o premieră în 25 de ani de parlamentarism în România. Am ales această lege pentru că este singura care nu afectează drepturi sau beneficii ale cetăţenilor şi priveşte strict chestiuni de administrare ale Palatului Parlamentului”, a spus Andronache.

Deputatul PNL a afirmat că dacă sesizarea va fi acceptată de CCR, PNL va urma aceeaşi cale de atac şi în priviniţa Legii Defăimării, atunci când aceasta va trece de votul final al Parlamentului.

"Vom arăta că, în mod cert, procedura a fost nelegală, iar în măsura în care CCR ne va admite această contestaţie vom folosi această situaţie şi atunci când vom contesta celebra Lege a defăimării, după ce ea va fi din nou adusă la votul final şi votată de colegii din PSD şi celelalte partide care susţin PSD", a conchis liberalul.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici