- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL face zid în jurul ministrului Marius Budăi: Nu e cazul să i se ceară demisia
„Nu vom realiza nimic dacă mereu când se întâmplă ceva, cerem demisia unui ministru”, declară la RFI vicepreşedintele PNL Virgil Guran, în contextul bătrânilor maltrataţi în azile din jurul Bucureştiului. El crede că "trebuie să mergem cu responsabilitatea la nivelul celui care răspunde direct".
Marius Budăi
Premierul Marcel Ciolacu a cerut controale în toate centrele sociale, după dezvăluirile privind bătrânii maltrataţi în azile din zona Capitalei.
Virgil Guran speră ca inspecţiile să nu fie duse într-o extremă: "Eu cred că sunt măsurile imediate, care într-adevăr, trebuie să fie luate. Acuma, bine ar fi fost să se fi prevenit acest lucru, dar cred eu că nişte funcţionari nu şi-au făcut treaba şi trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat. În acelaşi timp, cred că trebuie revizuită puţin poate şi legislaţia sau cel puţin normele, pentru că am văzut un lucru deranjant când se acordă aceste autorizaţii şi chiar cunosc cazuri de genul acesta: hotel de patru stele, unde totul era perfect, era să nu-i dea autorizaţia, pentru că trebuia schimbată mocheta cu nu ştiu ce fel de linoleum sau ceva de genul acesta, pe când ceea ce am văzut, ororile respective, totuşi uite că a funcţionat. Deci vor trebui acei funcţionari care controlează acum să nu facă exces de zel, să înceapă să închidă cămine care au totul perfect, dar există o normă de asta puţin dusă cu capul, aşa cum se întâmplă la noi şi închidem pe aceea, dar îi lăsăm pe cei care nu au condiţii corespunzătoare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Reporter: Vorbim de un sistem corupt şi inuman, păstorit de ani de zile de clasa politică românească, prin diverşi lideri centrali sau locali aflaţi în cârdăşie cu aceste reţele de criminalitate organizată. Clasa politică nu are partea ei de răspundere în acest caz?
Virgil Guran: Există o răspundere generală, pentru că şi noi, cei care suntem în politică, trebuie să supraveghem anumite lucruri, să ne interesăm de anumite lucruri, să fim la curent cu ce se întâmplă. Deci putem să spunem că există şi din punctul acesta de vedere o vină, dar o legătură cu clasa politică la ce s-a întâmplat acolo nu cred că există (...).
Reporter: Dar cum a fost posibil ca localnicii din Voluntari să ştie că e o problemă în acel azil de bătrâni, iar autorităţile locale să nu ştie nimic? Apoi, sunt şi acele legături directe sau indirecte, care duc către oameni din anturajul Gabrielei Firea. Credeţi că au o problemă primarul din Voluntari şi doamna Firea?
Virgil Guran: Pe primarul din Voluntari îl cunosc foarte puţin, dar pe Gabriela Firea o cunosc mai bine, suntem colegi în Senat şi sunt convins că nu ştia despre acest lucru. Chiar dacă este adversar politic pentru mine, eu vă spun că nu putea să aibă legătură cu acest lucru, pentru că o cunosc, ştiu că empatizează cu oamenii la anumite lucruri. Nu, sub nici o formă nu cred că ştia (...). Eu cred că dacă ar fi ajuns la orice organism de presă un localnic să spună, s-ar fi ajuns mult mai repede să se prezinte situaţia şi sunt convins că dacă se mergea la primar sau la Gabriela Firea sau la oricine, s-ar fi luat o măsură.
Reporter: Dar nişte informaţii au apărut în presă de mai mult timp şi ele au fost ignorate de autorităţi. De asta vă întreb dacă dincolo de responsabilitatea penală din acest caz, nu există şi autori morali ai acestor abuzuri de neînchipuit. Adică ele s-au petrecut totuşi în ograda unor ministere, iar instituţiile din subordine nu şi-au făcut treaba.
Virgil Guran: Aici sunt de acord că instituţiile care trebuiau să verifice nu şi-au făcut treaba, pentru că există anumiţi funcţionari care au arondate aceste centre şi trebuie să le facă un control periodic. Aici sunt convins că a existat o cârdăşie şi că există o vină majoră a celor care trebuiau să facă acest lucru (...). Deci cred eu că trebuie să mergem cu responsabilitatea la nivelul celui care răspunde direct. Nu vom realiza nimic dacă de fiecare dată când se întâmplă ceva, cerem să-şi dea demisia nu ştiu ce ministru. N-are cum să le cuprindă pe toate. Trebuie să se înţeleagă în România un lucru şi atunci începe să funcţioneze treaba: fiecare răspunde de ceea ce face (...).
Reporter: Dar există şi autori morali.
Virgil Guran: Dacă se constată că există autori morali, da. Dacă se constată că cineva, chiar politician de vârf sau orice, a cunoscut aceste lucruri cu adevărat şi nu a reacţionat sub nici o formă, înseamnă că şi acel autor moral are o vină şi tot din punct de vedere moral trebuie să se retragă (...).
Reporter: Deci nu s-ar impune demiteri la nivel politic înalt?
Virgil Guran: Nu cred că se va rezolva ceva, dacă vor fi demişi oameni care poate sunt capabili şi care n-au cunoscut această situaţie. Va veni altul, care dacă se mai întâmplă ceva, trebuie să-şi dea demisia şi respectivul. Cred eu că trebuie să axăm lucrurile în aşa fel încât orice om răspunde de ceva să aibă această conştiinţă că răspunde.
Reporter: Deci Marius Budăi nu are o problemă în acest caz?
Virgil Guran: Ce să spun, este în curtea lui, să spunem aşa, dar credeţi-mă, cunosc ce înseamnă act guvernamental, un ministru chiar nu poate să le cuprindă pe toate. În schimb, într-adevăr, trebuie să ceară celor din subordine să le cuprindă pe toate şi să le ceară rapoarte periodice şi să trimită Corpul de Control periodic, să verifice dacă acele rapoarte, prin sondaj, sunt în regulă. Dar nu cred că este cazul să se ceară demisia ministrului Budăi pentru acest lucru. Ar fi doar un exces pentru imagine.
Reporter: Dar ştiţi bine că în alte democraţii mai avansate, când are loc o tragedie, ministrul îşi dă demisia, chiar dacă nu el a fost direct responsabil.
Virgil Guran: Da, este adevărat, am văzut că se întâmplă acest lucru. Vă spun, nu ştiu dacă în felul acesta se rezolvă problemele, s-ar putea un ministru să fie foarte bun şi să aibă acest ghinion şi după aceea să aducem un ministru mult mai slab şi să aibă ţara de pierdut.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.