- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.10.2015, 13:24)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL: FMI a transmis că un nou Acord nu e posibil. PSD: Sunt trei obstacole, pot fi depăşite
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, miercuri, după o întâlnire a comisiilor de buget cu FMI, că Fondul a transmis că un nou acord "nu este posibil" cu România, în timp ce deputatul PSD Viorel Ştefan neagă o astfel de afirmaţie tranşantă, dar recunoaşte că există trei "obstacole".
Urmărește
1196 afișări
PNL: FMI a transmis că un nou Acord nu e posibil. PSD: Sunt trei obstacole, pot fi depăşite
Delegaţia FMI a venit în faţa senatorilor şi deputaţilor din Comisiile de buget pentru a prezenta concluziile discuţiilor cu Guvernul la finalul misiunii. Potrivit liberalului Gheorghe Ialomiţianu, FMI şi-a exprimat o serie de îngrijorări cu privire la situaţia fiscal-bugetară din 2016-2017, existând riscul depăşirii ţintelor de deficit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Toate măsurile anunţate de Guvernul Ponta nu pot fi implementate în condiţiile angajamentelor României în faţa UE şi FMI. Adică, România va depăşi deficitul de 3% din PIB, lucru nepermis de Tratatul de la Maastricht. (...) Legat de legea salarizării, Guvernul nu a spus foarte clar cât doreşte să majoreze salariile în 2016 şi 2017", a spus deputatul.
Acesta a precizat că există măsuri luate sau anunţate de Guvern privind reduceri de taxe şi impozite care nu pot fi susţinute bugetar, astfel încât previziunile FMI sunt că, în 2016, deficitul va fi în jurul cifrei de 3%, poate chiar peste, iar în 2017 va depăşi 4%, lucru nepermis. Ialomiţianu a afirmat că încasările bugetare ale Guvernului sunt bune, dar "nu suficiente" pentru măsurile anunţate, inclusiv în privinţa legii salarizării unitare.
Ialomiţianu a explicat că măsurile în vigoare în acest moment din Codul Fiscal duc deficitul la aproximativ 2%, dacă se păstrează trendul încasărilor. "Dacă vin şi celelalte măsuri anunţate de Victor Ponta, ne duce la 2,5%, fără salarii, fără ceea ce s-a aprobat ieri cu privire la majorarea unor salarii, care ne duc la 3% şi chiar peste", a spus acesta, subliniind că nu există "spaţiu fiscal pentru măsurile anunţate de Victor Ponta".
Toate aceste probleme duc la imposibilitatea unui nou acord cu FMI, susţine Ialomiţianu. "FMI a spus că nu e posibil un acord, pentru că există diferenţe foarte mari între Guvern şi Fond, pentru că acest Acord nu s-a încheiat cu succes, pentru că Guvernul nu a respectat foarte multe lucruri cuprinse îna Acord, reforme structurale în companii. (...) Fondul nu poate încheia un acord atâta timp cât este o diferenţă foarte mare între poziţia FMI şi Guvern", a atras atenţia acesta.
Ialomiţianu mai spune că Executivul a cerut încheierea unui acord, "iar Fondul are rezerve foarte mari". "În momentul de faţă, România nu poate încheia un acord cu FMI, pentru că Fondul nu este de acord", a subliniat acesta.
Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan, a dat o altă intrerpretare discuţiilor cu delegaţia FMI, spunând că semnalul dat de Fond este că România, din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice, "este într-o poziţie bună şi sustenabilă". "Este o afirmaţie, dacă vreţi, expresis verbis a şefei delegaţiei FMI", a spus acesta. Social-democratul recunoaşte însă existenţa unor probleme şi a unor "obstacole" în calea unui nou Acord.
"În orice demers există lucruri împlinite şi lucruri mai puţin împlinite", a spus Viorel Ştefan, explicând care sunt nemulţumirile FMI. Astfel, delegaţia Fondului a ridicat problema modificării OUG 109/2011, privind managementul companiilor de stat şi introducerea managementului profesionist, solicitând "eliminarea tuturor excepţiilor" din cadrul legii, astfel încât toate companiile care au capital de stat să funcţioneze după aceleaşi reguli. În momentul de faţă, potrivit lui Viorel Ştefan, există mai multe astfel de companii care au fost exceptate de la prevederi, lucru criticat de FMI. Viorel Ştefan susţine că aceste critici ale FMI se pot rezolva în Parlament, unde se discută proiectul de modificare a OUG 109/2011.
A doua problemă se referă la previziunile FMI şi CE cu privire la exerciţiile financiare 2016-2017, având în vedere că "diferă de evaluările făcute de Ministerul de Finanţe".
"Sunt trei evaluări diferite, o evaluare a Comisiei spune ceva, o evaluare a Fondului spune altceva, evaluarea ministerului spune altceva, dar toate se înscriu în perspectiva sau răspunsul la întrebarea dacă România în 2016-2017 trebuie să încadreze într-un deficit conform angajamentelor privind compactul european sau poate să meargă pe un deficit mai mare, aşa cum public ministerul de Finanţe şi l-a asumat, un deficit mai mare, dar nu mai mare de 3%. În funcţie de răspunsul la această întrebare Guvernul se va apropia sau nu se va apropia de poziţia FMI", a spus Viorel Ştefan.
Astfel, preşedintele Comisiei de buget susţine că un nou acord depinde de negocierile asupra deficitului, fiind nevoie ca Executivul să aducă argumente "că convingă FMI" că este necesară suplimentarea deficitului. "Atunci probabil că acest obstacol (în calea unui nou acord - n.r.) se va îndepărta", a precizat Viorel Ştefan.
Viorel Ştefan a exprimat şi o altă îngrijorare a FMI, privind "anul electoral" 2016. "O chestiune care nu este neapărat de natură tehnică, este o reţinere care vine din perspectiva anului electoral, numai că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a demonstrat faptul că această guvernare ştie chiar în an electoral să vegheze cu stricteţe la păstrarea echilibrelor macroeconomice şi nu s-au înregistrat derapaje", a spus social-democratul.
Acesta nu a putut preciza care este decizia FMI, urmând ca board-ul de la Washington să decidă asupra unou nou acord, însă deputatul consideră că "obstacolele" despre care a vorbit pot fi eliminate.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe