PNL: Guvernul PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7 din Tratatul UE

PNL a anunţat, marţi, că va sesiza din nou Comisia de la Veneţia, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei. Liberalii acuză că măsurile PSD-ALDE vor duce la activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului PNL: Guvernul PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7 din Tratatul UE

PNL: Guvernul PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7 din Tratatul UE

„Guvernul PSD-ALDE expune România riscului activării Articolului 7 din Tratatul UE în urma adoptării unei noi OUG pe Legile Justiţiei. PNL declanşează o nouă procedură la Comisia de la Veneţia
Adoptarea unei noi Ordonanţe de Urgenţă care modifică Legile Justiţiei, în total dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, reprezintă un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia şi o sfidare fără margini din partea Guvernului Dragnea – Dăncilă. Din reglementările anunţate transpare fără vreo urmă de îndoială faptul că sunt făcute cu dedicaţie pentru a obţine în sfârşit controlul politic urmărit de PSD-ALDE asupra Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a transmis PNL, marţi, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Liberalii susţin că vor iniţia o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a se pronunţa asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei.

„Partidul Naţional Liberal va iniţia o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a se pronunţa asupra acestor noi modificări aduse Legilor Justiţiei, inclusiv în privinţa OUG 90/2018 şi OUG 92/2018, faţă de care chiar ministrul Justiţiei a promis sesizarea acestui for de experţi europeni, însă nu a întreprins niciun demers. În acest sens, PNL va solicita ca mandatul dat experţilor Comisiei de la Veneţia în cadrul APCE să includă şi alte proiecte de lege aflate în acest moment în curs de elaborare la nivelul Ministerului Justiţiei, precum reglementarea posibilităţii declanşării contestaţiei în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 judecători ai ÎCCJ”, potrivit sursei citate.

PNL transmite că va elabora un material informativ în privinţa modificărilor aduse Legilor justiţiei.

„Atitudinea de frondă faţă de instituţiile europene a PSD-ALDE este relevată cu atât mai mult de faptul că în timpul unei proceduri în desfăşurare la nivelul Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, referitoare la modificările aduse Legilor Justiţiei şi la regimului juridic al recomandărilor din Raportul MCV, Guvernul adoptă o nouă ordonanţă de urgenţă menită să schimbe regulile referitoare la ocuparea posturilor de procurori şefi şi să elimine posibilitatea asigurării interimatului. Totodată, PNL va elabora un material informativ faţă de modificările legislative realizate în domeniul judiciar, şi cele avute în vedere în continuare de PSD-ALDE, în care vom evidenţia contradicţiile repetate cu recomandările experţilor europeni”, mai spun liberalii.

PNL se va mai adresa ambasadelor statelor membre UE şi instituţiilor europene pentru a sublinia angajamentul de guvernare al PNL de a implementa pe deplin toate recomandările prevăzute în raportul MCV.

„Faţă de riscul major al activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României, PNL se va adresa tuturor ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, preşedintelui Parlamentului European, preşedintelui Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European şi liderilor grupurilor parlamentare din Parlamentul European pentru a sublinia angajamentul de guvernare al Partidului Naţional Liberal de a implementa pe deplin toate recomandările prevăzute în Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi în cele ale Comisiei de la Veneţia”, conform sursei citate.

OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Actul normativ adoptat de Executiv prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici