PNL le cere lui Ponta şi Oprea o explicaţie publică pentru incidentul de la manifestaţia pro-Antena3

PNL cere premierului Ponta şi ministrului Gabriel Oprea "o explicaţie publică" pentru incidentul de la manifestaţia pro-Antena 3 unde au fost agresaţi jurnalişti, şi menţionarea măsurilor legale care au fost întreprinse în momentul în care "plimbarea" anunţată a devenit un miting de protest, neautorizat.

Urmărește
2338 afișări
Imaginea articolului PNL le cere lui Ponta şi Oprea o explicaţie publică pentru incidentul de la manifestaţia pro-Antena3

PNL le cere lui Ponta şi Oprea o explicaţie publică pentru incidentul de la manifestaţia pro-Antena3 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Partidul Naţional Liberal a afirmat permanent hotărârea de a apăra, cu orice preţ, libertatea presei. Însă, în raport cu gravul incident petrecut în cursul zilei de ieri, cu ocazia marşului iniţiat în jurul Palatului Cotroceni, de către redacţia Antena 3, precizăm că ne desolidarizăm de orice acte de violenţă şi cerem să fie luate, de urgenţă, măsurile cuvenite împotriva persoanei care şi-a permis să agreseze reporterii de la B1 TV şi Realitatea TV. La fel cum ziariştii de la Antena 3 au tot dreptul să-şi exprime, în deplină libertate, opiniile, şi ziariştii altor redacţii au dreptul să-şi exercite meseria, fără a suferi agresiuni din partea cuiva", se arată într-un comunicat transmis luni dimineaţă de PNL.

Liberalii menţionează că, "întrucât gravul incident s-a petrecut în proximitatea intrării în incinta Palatului Cotroceni, loc în care era plasat un dispozitiv de jandarmi şi cel puţin un lucrător de la Jandarmerie, aşa cum rezultă din toate secvenţele surprinse, a filmat întreaga scenă de violenţă", PNL îşi exprimă "consternarea" că nimeni nu a intervenit la faţa locului.

PNL cere premierului Victor Ponta şi ministrului de Interne Gabriel Oprea o explicaţie publică pentru acest incident şi menţionarea măsurilor legale care au fost întreprinse "în momentul în care «plimbarea» anunţată a devenit un miting de protest în toată regula, neautorizat şi care a blocat artere de circulaţie intens traficate".

"De asemenea, solicităm de urgenţă Jandarmeriei Române să ia măsuri pentru ca cetăţeanul care s-a dovedit agresiv să suporte rigorile legii, iar persoanele vinovate pentru lipsa de intervenţie şi pentru atitudinea lipsită de responsabilitate faţă de un incident, în care aveau datoria să intervină, să fie la rândul lor sancţionate", se mai arată în comunicatul PNL.

Liberalii menţionează totodată că aşteaptă "cuvenitele scuze" din partea Jandarmeriei, adresate conducerilor celor două televiziuni, ai căror reporteri au fost agresaţi.

"Partidul Naţional Liberal face apel la cetăţeni să aibă o atitudine civilizată, să respecte şi opiniile altora, care pot fi contrare, şi să nu recurgă, sub nicio formă, la acte de violenţă, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-un an tensionat, de campanie electorală prezidenţială", se mai arată în comunicat.

Jandarmeria a precizat, despre manifestaţia pro-Antena care a avut duminică în jurul Palatului Cotroceni, că a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

"Marea majoritate a participanţilor la acţiunea publică din Bucureşti s-a manifestat paşnic. În mod izolat, a existat o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti aflată în mijlocul manifestanţilor, context în care dispozitivul de jandarmi a fost suplimentat. Referitor la această persoană, Jandarmeria a luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia, conform legii", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General al Jandarmeriei.

Despre aceeaşi manifestaţie, sursa citată spune că aceasta a fost una "spontană", la care numărul participanţilor "a oscilat de la câteva zeci la aproximativ 4.000, context în care şi dispozitivul de jandarmerie prezent la faţa locului a fost adaptat permanent, conform procedurilor legale în vigoare".

În acelaşi comunicat se precizează că manifestaţii similare au avut loc duminică în judeţele Braşov (100 de participanţi), Bihor (15), Arad (30), Prahova (100), Suceava (30), Galaţi (30), Constanţa (17), Neamţ (40), Dolj (40), Sibiu (70), Cluj (30), Gorj (70), Bacău (25), Timiş (100), Iaşi (15), Argeş (30), Vâlcea (15) şi Mureş (30).

"Jandarmeria Română garantează dreptul tuturor cetăţenilor la liberă exprimare, însă niciun act de violenţă nu poate fi tolerat, iar orice faptă care a reprezentat o încălcare a legii urmează să fie sancţionată", se mai arată în comunicat.

Manifestaţiile pro-Antena 3 au avut loc după ce jurnalişti ai acestui post de televiziune au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

În Capitală, unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept "duşmani" ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi, practic, să se îndepărteze. Un reporter al B1TV a fost lovit cu piciorul în spate de un manifestant. Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au spus că situaţie se calmase când jandarmii au ajuns la faţa locului şi că persoanele agresate pot face plângeri la Poliţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici