- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 10:56)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL: Ne opunem categoric oricărei forme de agresivitate. Soluţia nu este violenţa, ci dialogul
PNL precizează, într-un comunicat, că a respectat întotdeauna dreptul la liberă exprimare şi diferenţele de opinie, dar se opune "în mod categoric oricărei forme de agresivitate" îndreptate nu numai împotriva unui ministru, ci împotriva oricărui cetăţean.
Urmărește
109 afișări
PNL: Ne opunem categoric oricărei forme de agresivitate. Soluţia nu este violenţa, ci dialogul
"Partidul Naţional Liberal susţine dreptul oricărui cetăţean de a protesta paşnic, dar dezaprobă ferm orice fel de acţiuni violente. Noi am respectat întotdeauna dreptul la liberă exprimare şi diferenţele de opinie, dar ne opunem în mod categoric oricărei forme de agresivitate îndreptate nu numai împotriva unui ministru, ci împotriva oricărui cetăţean", se arată într-un comunicat transmis vineri de liberali.
PNL menţionează că nu a contestat niciodată acţiunile de protest pe subiectul Roşia Montană. "Mai mult de atât, ministrul liberal al Afacerilor Interne, Radu Stroe, a avut o atitudine extrem de deschisă faţă de manifestările din Piaţa Universităţii", adaugă sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
"Atunci când apare o temă de natură să scindeze societatea, soluţia nu este violenţa, ci dialogul, iar Partidul Naţional Liberal a demonstrat de fiecare dată că respectă toate punctele de vedere şi este deschis discuţiilor", se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, PNL precizează că şi-a exprimat clar poziţia, manifestată şi prin votul dat de liberalii din Comisia parlamentară specială şi anume "un «nu» categoric" acestui proiect.
Nouă persoane au fost identificate în urma incidentului de joi seară, din Centrul Istoric, în care opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană au spart luneta maşinii ministrului Daniel Barbu, două dintre acestea au fost audiate, iar celelalte şapte vor fi citate să dea declaraţii.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Emilia Mihai, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că bărbatul care a spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii şi o altă persoană au fost audiaţi la Secţia 10 Poliţie încă de joi seară, aceştia fiind găsiţi de poliţişti în zona în care s-a produs incidentul. De asemenea, joi seară a fost audiat şi şoferul ministrului Culturii.
Alte şapte persoane care ar fi participat la agresiune urmează să fie citate şi audiate de poliţişti. Totodată, în cursul zilei de vineri urmează să fie audiaţi aproximativ 40 de martori, a precizat Emilia Mihai.
Potrivit anchetatorilor, luneta autoturismului în care se afla ministrul Daniel Barbu a fost spartă de o singură persoană, care s-a urcat pe maşină şi a lovit geamul cu pumnul.
Emilia Mihai a mai spus că faptele celor care l-au agresat pe ministrul Culturii nu a fost încă încadrate legal, urmând ca, împreună cu procurorii, să stabilească pentru ce infracţiuni vor fi cercetaţi aceştia.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care participa, joi seară, în Club A, în Centrul Vechi al Capitalei, la o dezbatere culturală, a fost huiduit de câteva zeci de protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care au intrat în local şi nu l-au lăsat ulterior să plece, spărgându-i luneta maşinii.
Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul "Cafeneaua critică", de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
Oficiali din Poliţia Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul infracţiunii de distrugere, nu se pot face cercetări decât în urma unei plângeri a proprietarului autoturismului avariat.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.
El a precizat, la Antena 3, că a fost informat de către şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi reprezentanţii Jandarmeriei despre această agresiune şi că a discutat imediat cu ministrul, care "este bine".
Premierul a mai afirmat că, într-o societate care trebuie să accepte diversitatea opiniilor, el nu-i consideră duşmani pe cei care protestează paşnic împotriva Guvernului şi nici nu ar accepta ca cineva să intervină violent împotriva acestora.
"Faptul însă ca un ministru, care are o anumită opinie şi care foarte greu stârneşte o dorinţă de agresiune, să fie agresat este inacceptabil", a adăugat Ponta.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe