- Home
- Politic
- CONSTANŢA, (03.04.2016, 06:00)
- , Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL: Planurile de investiţii să primească aviz consultativ din partea unităţilor administrative
PNL cere Guvernului ca planurile de investiţii să primească cel puţin avizare consultativă în unităţile administrativ teritoriale, întrucât investiţiile companiilor "au ajuns să nu aibă nimic în comun cu interesele comunităţilor locale".
Urmărește
413 afișări
PNL: Planurile de investiţii să primească aviz consultativ din partea unităţilor administrative (Imagine: Bogdan Manea / Mediafax Foto)
Liberalii au adoptat, sâmbătă, la Constanţa, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, mai multe rezoluţii cu privire la eficientizarea managementului în administraţia publică locală, în care cer descentralizarea deciziilor, eliminarea incompatibilităţii "public - public" şi accelerarea procesului de activare şi absorbţie a fondurilor europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este evident faptul că, în ultimii patru ani, administraţia publică locală nu a înregistrat progrese semnificative în privinţa organizării activităţii şi a clarificării şi simplificării procedurilor de lucru. Astfel, se ridică întrebarea dacă există reguli, iar dacă da, care sunt acelea, cât de eficiente sunt şi în ce măsură se respectă. Răspunsul este că regulile de astăzi sunt ambigue, de multe ori aleatorii, chiar arbitrare. Un exemplu ar fi regimul incompatibilităţilor şi conflictului de interese reglementat de 275 de acte normative”, a declarat preşedintele Ligii Aleşilor Locali, Ciprian Dobre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Astfel, potrivit acestuia, administraţia publică locală are nevoie de o reformă urgentă privind descentralizarea deciziilor care privesc "treburile locale”.
"S-a ajuns în situaţia ca investiţiile companiilor naţionale sau societăţilor naţionale să nu aibă nimic în comun cu interesele comunităţilor şi cu nevoile administraţiei publice locale. PNL solicită Guvernului ca planurile de investiţii să primească cel puţin avizare consultativă în unităţile administrative teritoriale”, a afirmat Dobre.
De asemenea, liberalii consideră că Legea 161/2003, prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii, vicepreşedinţii de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean nu pot face parte din consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale sau regiilor autonome de interes naţional şi local, subordinate Consiliului Local sau Consiliul Judeţean, "inventează conceptul de incompatibilitate public/public, ceea ce este un non-sens”. Din acest motiv, la iniţiativa forumului Liga Aleşilor Locali, grupurile parlamentare ale PNL vor propune modificarea legii. Potrivit lui Dobre, modificarea acestor prevederi va elimina, practic, incompatibilitatea, respectiv conflictul de interese dintre două interese publice.
Totodată, Liga Aleşilor Locali a PNL consideră "inadmisibilă” maniera în care este gestionată absorbţia fondurilor europene.
"Întârzierea de doi ani şi trei luni contribuie la persistenţa şi chiar adâncirea decalajului de dezvoltare economică, dar şi de mentalitate între România şi celelalte state europene”, a spus Ciprian Dobre.
Potrivit acestuia, fondurile financiare nerambursabile alocate României în acest exerciţiu bugetar sunt de 30,91 miliarde de euro, alocate prin nouă programe operaţionale, din care doar cinci sunt active, "şi acestea parţial”.
"Din 30,91 miliarde de euro, doar 2,11 miliarde de euro au fost activaţi. După 37 la sută din perioada de timp a actualului exerciţiu bugetar, doar şase la sută din bani au fost activaţi - nu cheltuiţi. Teoretic, urmează ca în 63 la sută din timp să fie activaţi 94 la sută din bani şi cheltuite 100 la sută din fonduri. Practic, acest lucru este imposibil. (...) Suntem în această situaţiei din cauza birocraţiei, incompetenţei şi blocării în justiţie a litigiilor apărute în proiecte finanţate din bani europeni. Există, însă, posibilitatea de a crea instrumente care să amelioreze semnificativ această situaţie”, a afirmat Dobre.
Acesta a adăugat că PNL a formulat amendamente în vederea înfiinţării Tribunalului achiziţiilor publice, ca instrument de accelerare a absorbţiei fondurilor europene, astfel încât procesele să se finalizeze în justiţie în maxim 100 de zile şi cere tuturor forţelor politice reprezentate în Parlament dezbaterea iniţiativei legislative privind înfiinţarea acestuia.
Citeşte şi: Cioloş: E nevoie de o dinamică a capitalului românesc, cel construit pe onestitate, nu pe cumetrii
Citeşte şi: EXCLUSIV: Achim Irimescu, despre declaraţia privind transferul banilor: A fost o metaforă
Citeşte şi: Dragnea către Blaga: Pedeliştii ştiu numai să taie venituri, orice încercare de creştere e populism
Citeşte şi: Băsescu, despre "camioanele cu 35 mild. euro" invocate de Irimescu: Să prezinte probe sau e "dezaxat"
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate