- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.08.2015, 12:20)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL: Ponta, un lider etno-populist. De când e în fruntea Guvernului, relaţia cu Ungaria s-a înrăutăţit
Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, afirmă că relaţia dintre România şi Ungaria s-a înrăutăţit de când Victor Ponta este în fruntea guvernului, acesta fiind un "lider etno-populist", care continuă tradiţia lui Ion Iliescu, colaborând cu partide naţionaliste pentru a rămâne la putere.
Urmărește
1992 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Prin comportamentul său, Victor Ponta oferă un bun exemplu de lider etno-populist ce acţionează împotriva intereselor ţării pe care o reprezintă. (...) De când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relaţia României cu Ungaria s-a înrăutăţit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din ţara vecină. Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar 3 proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanţate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total", spune Radu Carp, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Radu Carp precizează că, în opinia liderilor PNL, România are nevoie de o relaţie pragmatică cu Ungaria, bazată pe respect reciproc. "Cele două state sunt «condamnate» să aibă relaţii de prietenie, în considerarea apartenenţei lor la comunitatea euro-atlantică, indiferent cine se află la putere la Bucureşti sau la Budapesta. Prin comportamentul său, Victor Ponta se dovedeşte un demn continuator al lui IoIon Iliescuare nu ezită să colaboreze cu partidele naţionaliste pentru a rămâne la putere şi, totodată, demonstrează că populismul este dăunător nu pentru minorităţile naţionale pe care le desconsideră, ci mai ales pentru conaţionalii săi", arată secretarul executiv al PNL.
Carp mai spune că, deşi relaţiile comerciale între România şi Ungaria se află pe un trend ascendent (în anul 2014 valoarea totală a schimburilor comerciale a atins 7.257,95 milioane euro, faţă de 5170,8 în 2007, creşterea find constantă aproape în fiecare an), relaţiile politice dintre cele două ţări au ajuns la nivelul cel mai de jos datorită mai multor factori, printre care se numără şi retorica etno-populistă a premierului, retorică ce se manifestă şi în plan intern, nu doar în relaţia cu statul vecin.
Liberalul precizează că PNL este categoric împotriva autonomiei pe criterii etnice dar sprijină orice formulă de descentralizare administrativă uniform aplicată şi acuză eşecul PSD în acest domeniu. "PSD nu a fost capabil să propună o reformă coerentă în această materie. De vină pentru eşecul PSD sunt minorităţile naţionale, ambasadorul Ungariei, Viktor Orban şi lista poate continua în funcţie de furia etno-populistă a premierului", mai spune secretarul executiv al PNL. Potrivit acestuia, Ponta nu poate practica o relaţie de respect reciproc cu minorităţile naţionale din România, acestea fiind bune doar atunci când susţin Guvernul pe care îl conduce.
Premierul Victor Ponta a spus, vineri, că ambasadorul Ungariei la Bucureşti "a exagerat cu obrăznicia" în declaraţii făcute recent şi a arătat că sunt tensiuni în relaţiile româno-maghiare, dar acestea pot fi gestionate într-o manieră europeană.
"Cred că a exagerat cu obrăznicia şi folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins că-l va traduce în limba maghiară. Niciun ambasador al niciunei ţări nu şi-a permis vreodată în România şi niciun ambasador român nu-şi permite în străinătate să dea interviuri în presă cu obrăznicie la adresa României", a declarat premierul, la Antena 3.
Ambasadorul român la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, după ce a cerut o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.
Într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", în 3 august, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susţinut că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.
O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban. "Aşa şi-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, şi Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, şi naţionalist, antieuropean, pentru rolul ¬celălalt", a declarat diplomatul în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe