- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.08.2019, 18:14)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL, proiect de lege pentru instituirea sistemului Alertă Copil
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care prevede implementarea sistemului Alertă Copil, cu scopul de a facilita găsirea copiilor dispăruţi prin mesaje SMS de interes public şi transmiterea informaţiei prin mijloacele media.
Urmărește
280 afișări
PNL, proiect de lege pentru instituirea sistemului Alertă Copil
"Ceea ce ne propunem prin instituirea sistemului Alertă Copil este să asigurăm distribuirea către populaţia dintr-o anumită arie de căutare, în funcţie de decizia Poliţiei, a unui mesaj gratuit de tip SMS prin care dispariţia unui minor este anunţată, alături de detalii pentru identificarea acestuia şi de modul în care cetăţenii pot contribui la efortul de căutare. De asemenea, ne propunem ca, printr-un regim stabilit de CNA în baza dialogului cu posturile de radio şi televiziune, mesajele Alertă Copil să fie preluate şi în mediul audiovizual. În sfârşit, site-urile de ştiri ale ziarelor şi revistelor vor primi din partea Poliţiei o înştiinţare specială de tip Alertă Copil, fiind rugate să distribuie informaţia în regim breaking-news", prevede iniţiativa legislativă a deputatului PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Articolul 1 din proiectul de lege menţionează că sistemul Alertă Copil va fi operat de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţă subordonate, în scopul transmiterii către populaţia din anumite zone geografice a mesajelor privind dispariţiile de minori raportate Poliţiei.
Articolele 2 şi 3 ale propunerii legislative prevăd transmiterea unor mesaje SMS de interes public, în zonele relevante căutării, fiind actualizate o dată la 12 ore. De asemenea, în cadrul mesajelor Alertă Copil, Poliţia va anunţa şi modul prin care cetăţenii pot ajuta la efortul de căutare, aceştia primind şi informaţii pe care autorităţile le consideră esenţiale pentru identificarea minorului dispărut.
Conform articolului 5 din proiectul de lege, site-urile de ştiri cu flux continuu, posturile de radio şi televiziunile vor prelua mesajele Alertă Copil şi le vor distribui, site-urile de ştiri fiind rugate să distribuie informaţia în regim breaking news.
Legea prevede organizarea unor campanii de informare de către MAI şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea informării populaţiei despre existenţa şi funcţionarea sistemului Alertă Copil.
Potrivit articolului 8, "în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege, Ministerul de Interne aprobă procedurile operaţionale pentru implementarea prevederilor din iniţiativa legislativă"
Ovidiu Raeţchi susţine că sprijinul cetăţenilor este important în vederea găsirii copiilor dispăruţi, iar autorităţile trebuie să verifice informaţiile furnizate de aceştia.
"Cercetările ulterioare au dovedit faptul că indicaţii vitale despre localizarea minorilor răpiţi au fost scăpate din vedere de autorităţi din cauza refuzului de colecta, a integra şi a cerceta toate informaţiile venite dinspre cetăţeni. Este adevărat că, apelând la populaţie, anchetatorii pot fi confruntaţi cu un număr mare de ipoteze care trebuie verificate, ceea ce le va spori semnificativ volumul de muncă. Dar nu există alternativă la acest efort major când în joc este viaţa unui copil. Toate informaţiile trebuie verificate temeinic şi cu cât cetăţenii se vor implica mai mult, cu atât şansele de reuşită vor creşte. Acesta este motivul pentru care un sistem similar este deja funcţional în Statele Unite ale Americii, de pildă, urmând să fie implementat şi de reţelele sociale majore", arată liberalul în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Deputatul PNL subliniază necesitatea instituirii unui cadru legislativ care să vizeze exclusiv sistemul de alertă în cazul dispariţiei minorilor, în contextul eşecului unor programe şi proiecte în acest sens în anii trecuţi.
"Tentative de instituire a unor sisteme similare au mai existat în România în ultimii ani. Totuşi, ele au constituit un eşec, desfaşurându-se sub forma unor programe şi proiecte pilot, nu într-un cadru legal dedicat. Guvernul României a lăsat să se înţeleagă că va optimiza aceste sisteme nefuncţionale - angajament deloc credibil după opt ani de stagnare şi eşec. Un proiect legislativ care să vizeze exclusiv sistemul Alertă Copil este singura soluţie funcţională", mai arată liberalul în expunerea de motive a proiectului de lege.
Un astfel de mecanism pentru alertarea populaţiei în legătură cu dispariţia de minori există încă din anul 2011. Acest sistem se numeşte "Alertă Răpire Copil".
Citește pe alephnews.ro: Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Turiştii blocaţi pe Insula Samothrakis. Ministrul de Externe anunţă câţi români au fost evacuaţi până acum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale