- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.04.2018, 22:21)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL: PSD e alergic la elite. Cele mai noi victime, universităţile performante din România
Liberalii acuză PSD că a redus numărul locurilor de admitere la facultate, master sau doctorat la marile universităţi din ţară, prezente în clasamentele internaţionale, pentru "a dirija resurse spre universităţile cu impact modest, cel mult regional, însă fidele regimului".
Urmărește
401 afișări
PNL: PSD e alergic la elite. Cele mai noi victime, universităţile performante din România
"Unul dintre cele mai mari păcate ale PSD, asistarea socială în detrimentul performanţei, se face cunoscut şi în educaţie. Guvernul marionetă a tăiat cablul de alimentare al locomotivelor din învăţământul superior, pentru a dirija resurse spre universităţile cu impact modest, cel mult regional, însă fidele regimului. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat de curând repartizarea locurilor de studii finanţate de la bugetul de stat pentru universităţile publice din România. Ideal ar fi fost ca acestea să fie alocate pe baza unor calcule ştiinţifice, economice, a unei metodologii generate în urma unei dezbateri publice autentice la care să participe toţi actorii implicaţi. Repartizarea locurilor bugetate ar fi trebui să fie rezultatul unei strategii şi a unei viziuni care să aibă în centrul său interesul naţional şi care să estimeze, printre altele, cerinţele pieţei muncii şi interesele societăţii. Suntem însă departe de o astfel de realitate", transmite Partidul Naţional Liberal, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Liberalii mai precizează că cel mai mult de suferit în urma acestei măsuri luate de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, vor fi studenţii care vor fi nevoiţi să plătească taxe ca urmeze cursurile unor facultăţi din cadrul celor mai bune universităţi din România.
"Ministerul Educaţiei Naţionale a propus o alocare a locurilor bugetate care reduce numărul de locuri tocmai la universităţile de mare prestigiu naţional şi care sunt prezente în clasamentele internaţionale. Creşte în schimb numărul de locuri la universităţi mici, de importanţă cel mult regională, universităţi care nu s-au evidenţiat nicicând prin calitatea lor. Cei care suferă cel mai mult sunt ca de obicei studenţii. Aceştia sunt puşi mai mult decât înainte în faţa unei opţiuni grele: să se mulţumească cu studii de calitate modestă, dar gratuite, sau să meargă la cele mai bune universităţi şi să plătească taxe. Pentru studenţi care provin din familii mai înstărite, aceasta nu este o problemă. Victimele sunt însă studenţii care provin din medii defavorizate, cei care sunt văzuţi şi de astă dată ca şi cetăţeni de mâna a doua tocmai de către un guvern social-democrat", a explicat PNL.
Sursa citată susţine că social-democraţii încurajează clientelismul politic în sistemul de educaţie românesc.
"Surprinzătoare este corelaţia dintre lista rectorilor care şi-au exprimat public susţinerea pentru actualul ministru al educaţiei şi lista universităţilor a căror finanţare a crescut. Un observator oricât de neutru nu are cum să nu îşi pună problema clientelismului politic în faţa evidenţei datelor. Doctrina Partidului Naţional Liberal este de susţinere a performanţei şi a concurenţei, singurele abordări în guvernare care pot aduce bunăstare sustenabilă românilor. Ne declarăm complet mâhniţi de abordarea contraproductivă a Guvernului. Biroul Executiv al PNL va analiza această situaţie în şedinţa din data de 16 aprilie 2018", se arată în documentul de presă al liberalilor.
Măsura luată de Ministerul Educaţiei, a creat nemulţumiri în rândul rectorilor universităţilor. Astfel, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a susţinut, într-o scrisoare deschisă, că premierul României, Viorica Dăncilă, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au tăiat, "fără o justificare raţională", din numărul de locuri alocate pentru admiterea la facultate, la master sau la doctorat, astfel, universitatea pierzând milioane de lei. Aceeaşi acuzaţie îi este adusă şi ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Potrivit acestuia, la studiile de licenţă, Universitatea pierde 60 de locuri faţă de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puţin, iar l-a doctorat, au fost "tăiate" 59 de locuri, cu 17% mai puţin decât în anul universitar 2017-2018. El a precizat că pierderea acestor locuri însemană bani mai puţini la bugetul Universităţii. Astfel, la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă, suma pe care instituţia de învăţământ o va pierde este de 5,4 milioane de lei.
În replică, ministerul Educaţiei a precizat, într-un comunicat de presă, că domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020, respectiv în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020, sunt: Bioeconomia; Tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor; Energie, mediu şi schimbări climatice; Eco-nanotehnologii şi materiale avansate şi Sănătatea. "Prin Hotărârea de Guvern nr. 131/2018, Guvernul României a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul superior de stat în anul universitar 2018-2019, după cum urmează: · Licenţă - 62.000 locuri finanţate de la bugetul de stat din care: 2.000 locuri pentru absolvenţii de licee situate în mediul rural; 5.000 locuri pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României; Master - 35.600 locuri finanţate de la bugetul de stat din care: 4.600 locuri pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României; Doctorat - 3.000 locuri finanţate de la bugetul de stat din care: 300 locuri pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României", potrivit sursei citate.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24