PNL se retrage de pe proiectul de înfiinţare a Comisiei Petrom, PSD şi PDL cer amânarea dezbaterii

Plenul Camerei a decis, luni, cu 92 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi patru abţineri, să amâne cu o săptămână dezbaterea proiectului de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea respectării prevederilor contractului de privatizare în cazul Petrom.

Urmărește
5 afișări

Propunerea de amânare cu o săptămână a fost avansată de viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, şi a fost susţinută de liderul grupului PDL, Mircea Toader, argumentul constând în necesitatea ca liderii de grup să se pună de acord asupra conţinutului proiectului de hotărâre privind înfiinţarea acestei comisii.

Pe de altă parte, liderul grupului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că, în urma deciziei luată cu majoritate de voturi în cadrul grupului, deputaţii liberali care au semnat ca iniţiatori proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei îşi retrag semnăturile.

Tăriceanu a explicat gestul liberalilor precizând că privatizarea Petrom este una din puţinele făcute prin lege şi că "secretele" acesteia pot fi căutate în proiectul de lege.

Tăriceanu a spus că Guvernul are reprezentanţi în Consiliul de Adminsitraţie al Petrom, unde se poate verifica respectarea obligaţiilor contractuale.

În ceea ce priveşte verificarea creşterii preţurilor la carburanţi, Tăriceanu a spus că liberalii sunt de părere că preţurile se formează pe piaţa liberă şi că, după intrarea României în UE, trebuia să existe aşteptări privind liberalizarea preţurilor.

Unul dintre iniţiatorii proiectului de hotărâre, deputatul PDL Daniel Oajdea, a precizat că se aştepta ca părerile privind înfiinţarea unei astfel de comisii să fie împărţite. "Am convingerea personală - nu am dovezi - că la privatizarea Petrom s-au luat şpăgi de de milioane de euro", a spus Oajdea, care a arătat că, din această cauză, se pun beţe în roate acestei comisii.

"Nu avem piaţă concurenţială, ci de monopol. Petrom nu e fost privatizat, a fost dat prin lege aproape gratis, se vede din lege. Am dat Petrom să plătească redevenţă la jumătate din cea europeană. E inadmisibil", a spus Oajdea.

"Cine ne opreşte pe noi ca Parlament, să facem această comisie, să vedem dacă contractul a fost respectat, dacă conţine clauze contrare legislaţiei europene, să vedem dacă putem stabili măsuri împotriva creşterii nejustificate a preţurilor?", s-a întrebat Oajdea, retoric.

Pe de altă parte, viceliderul grupului parlamentar al minorităţilor, Ovidiu Ganţ, a precizat că grupul său a decis că nu va participa la acest gen de comisie de anchetă. "Dezbaterea de azi ne-a convins că avem perfectă dreptate în atitudienea de a nu participa. E incredibil să auzi că azi că nu avem o economie de piaţă funcţională", a spus Ganţ.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de luni a proiectului de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea respectării prevederilor contractului de privatizare a Petrom, semnat de 71 de deputaţi PDL, PSD, PNL şi UNPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici