- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.05.2017, 15:45)
- Cătălina Mănoiu
PNL sesizează CCR în legătură cu constituirea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009
PNL a sesizat CCR cu privire la modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor referitor la constituirea Comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009, susţinând că se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţi ai USR.
Urmărește
112 afișări
PNL sesizează CCR în legătură cu constituirea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 (Imagine: Răzvan Chiriţa/ Mediafax Foto)
Pe 9 mai, Camera Deputaţilor a adoptat hotărârea de modificare a regulamentului, fiind abrogat articolul 74, care prevedea că "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată" şi că "o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor".
În opinia PNL, decizia de abrogare a articolului respectiv încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut de Constituţia României, acesta fiind motivul pentru care liberalii au sesizat Curtea Constituţională.
"Suntem în situaţia în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influenţată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, că activitatea puterii legislative poate influenţa, în orice moment, activitatea puterii judecătoreşti. Textul abrogat constituia o garanţie legală a respectării principiului separaţiei puterilor în stat, în aplicarea dispoziţiilor art. 1, alin. (4) din Constituţia României. Per a contrario, abrogarea art. 74 din Regulamentul Camerei Deputaţilor înlătură garanţia legală invocată mai sus şi generează premisa încălcării principiului separaţiei puterilor în stat", se menţionează în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
-
Nu putem avea un preşedinte care se crede Mesia - Bogdan Ivan la Congresul PSD
Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au adoptat pe 10 mai un raport privind constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a stabilit să-i invite la audieri, săptămâna viitoare, pe Dan Andronic, Ana-Maria Pătru (AEP), Mircea Geoană, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga şi Marcel Opriş.
Forul a fost constituit ca urmare a unui articol publicat de Dan Andronic, în care jurnalistul susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
Anterior formării comisiei, Parchetul General a deschis un dosar penal în care se investighează posibile fapte de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.
Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis va ataca la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a procedurii de numire a şefului DGPI
Citeşte şi: Legea prevenţiei şi declararea zile de 2 iunie ca zi liberă pentru bugetari, pe masa Executivului
Citeşte şi: ARHIVA SIPA. Norica Nicolai cere desecretizarea raportului de anchetă al Ministerului Justiţiei
Citeşte şi: Grindeanu: Vom aproba un comitet interministerial de urgenţă care se va ocupa de problema vaccinului
Citeşte şi: ARHIVA SIPA. Premierul Grindeanu susţine desecretizarea: Trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori/ Iohannis: Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spaţiul public
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe