PNL şi PDL cer suspendarea procesului de liberalizare a preţului la gaze

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri, după întâlnirea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că PNL şi PDL solicită suspendarea procesului de liberalizare a preţului la gaze, a listării pe bursă a diveselor companii energetice şi repartizarea transparentă a fondurilor publice în teritoriu.

Urmărește
472 afișări
Imaginea articolului PNL şi PDL cer suspendarea procesului de liberalizare a preţului la gaze

PNL şi PDL cer suspendarea procesului de liberalizare a preţului la gaze (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

”Le-am spus că noi cerem suspendarea liberalizării preţului la gaze în condiţiile în care, pe de-o parte, nu există o piaţă unică a gazelor în Europa, pe de altã parte există doar doi furnizori în România de gaze - Petrom şi Romgaz - şi un singur importator – Rusia”, a susţinut Blaga.

Liderul PDL a precizat că preţul de import al gazelor din Federaţia Rusă este un ”preţ politic foarte mare, preţul merge foarte sus”.

Blaga a afirmat că le-a comunicat reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale că Guvernul nu are nicio strategie vizând dezvoltarea energetică.

”Nu ştim astăzi dacă mergem mai departe să dezvoltăm cele două reactoare de la Cernavodă, mergem pe energie nucleară, mergem pe energie produsă din resurse fosile, cărbune şi aşa mai departe. De aceea, noi nu ne opunem sub nicio formă privatizărilor, dar credem că ar trebui să fie suspendate şi listările la bursă a diferitelor companii energetice, pentru că este indusă în eroare lumea, pe termen mediu şi lung. Nu vom şti care vor fi cele care vor avea evoluţii previzibile serioase în funcţie de participarea lor sau nu la producţia viitoare de energie electrică sau la distribuţie”, a afirmat liderul PDL.

Pe de altă parte, Blaga a menţionat că reducerea CAS cu 5% trebuie aplicată fără alte măsuri compensatorii, astfel încât să se ajungă la un joc de sumă nulă.

”Este grav că Guvernul României nu a prezentat nimic, nici măcar o modelare în faţa FMI pentru a arăta ce înseamnă impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar pe de altă parte există resursă în creşterea veniturilor la bugetul statului: să reducă corupţia la încasarea TVA, să reducă corupţia din tot sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor, să crească colectările şi vor avea de acolo măsurile compensatorii”, a mai afirmat liderul PDL.

Blaga le-a spus reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale că în România toată discuţia se poartă în legătură cu ţintele de deficit bugetar, şi nu despre construcţia bugetară în sine.

”Nu este vina troicii, ci a Guvernului că nu fac faţă la capitolul venituri şi sunt obligaţi să ia măsuri pompieristice, care au dus la o lipsă totală de predictibilitate a politici fiscale. Lipsă de predictibilitate care alături de numărul foarte mare de taxe şi impozite şi de costul foarte scump al forţei de muncă a dus ca practic să pierdem locuri de muncă”, a mai declarat liderul PDL.

De asemenea, Blaga le-a reclamat celor de la FMI că Guvernul a redus cu 40% investiţiile din fonduri publice faţă de primele luni ale anului trecut, dar şi că repartizarea fondurilor de la Guvern se face ”din pixul lui Liviu Dragnea” conform ultimelor acte normative promovate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici