PNL-ul îşi face ultimele calcule pentru scrutinul din vară. Primar: "Nu suntem singuri pe pământ şi nu suntem nici cei mai buni”

Între disputa cu PSD-ul pe marginea alegerilor locale, promovarea unei legi a prevenţiei în sănătate extrem de controversate şi criticarea „legii defăimării” care a făcut la fel de multă vâlvă, PNL-ul îşi face ultimele calcule pentru scrutinul din vară.

Urmărește
836 afișări
Imaginea articolului PNL-ul îşi face ultimele calcule pentru scrutinul din vară. Primar: "Nu suntem singuri pe pământ şi nu suntem nici cei mai buni”

Primar PNL: "Nu suntem singuri pe pământ şi nu suntem nici cei mai buni” (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Plasaţi, cel puţin pentru moment, în dezavantaj faţă de social-democraţi şi cu sondaje potrivit cărora pleacă, în multe cazuri, cu a doua şansă, liberalii spun că partidul se ţine tare pe poziţii. Însă, atunci când se gândesc mai bine, peneliştii admit că „partidul se confruntă cu foarte multe probleme în acest moment”, scrie Gândul.
 
Liberalii descoperă fiecare greutăţi diferite: conducerea bicefală a partidului din care trebuie eliminaţi repede co-preşedinţii, dar şi ordonanţa 55 prin care au pierdut sute de primari şi care ar fi „problema cea mai putredă”. MMircea Hava primarul din Alba Iulia, recunoaşte însă că cea mai mare provocare este alegerea candidaţilor potriviţi pentru că „dacă sunt ceva probleme pe undeva, ele sunt în interior, sunt discuţii între oameni care câteodată nu înţeleg că nu sunt cei mai buni pentru zona asta, dar „vor şi ei”, pentru că toţi cred că partidul îi va propulsa”.
 
Deşi spun în cor că nu există nicio mare problemă care să nu poată fi rezolvată până la scrutinul din vară, liberalii recunosc, totuşi, că lucrul care le dă cele mai mari bătăi de cap este alegerea oamenilor care să participe la alegerile locale din partea formaţiunii. „Ca orice partid politic, sigur că şi PNL-ul se confruntă cu foarte multe probleme în acest moment, dar nu există o problemă peste care noi să nu putem trece, care ţine de bucătăria noastră internă", spune deputatul PNL Lucian Nicolae Bode. Singura problemă ar fi optimizarea, iar cel mai important lucru este „identificarea celui mai bun candidat”, este de acord şi MiMihai Luputot deputat PNL şi el, care spune că propuneri există destule şi afirmă că liberalii nu vor să se grăbească. La rândul său, nici Romeo Nicoară nu-şi contrazice colegii, pentru că ştie că găsirea celui mai potrivit candidat e un lucru foarte anevoios. „Ştiu că au fost criticaţi unii dintre colegii care s-au înscris în competiţia electorală internă, dar este inerent într-o competiţie politică. Unii te critică, unii te laudă. Fac parte dintr-o campanie, şi bune şi rele”, a declarat Nicoară pentru Gândul.

Mircea Hava, primar liberal cu state vechi în Alba Iulia spune că, dacă sunt ceva probleme pe undeva, ele sunt în interior, „sunt discuţii între oameni care câteodată nu înţeleg că nu sunt cei mai buni oameni pentru zona asta, dar ‘vor şi ei’, pentru că, partidul stând bine, toţi cred că partidul îi va propulsa”. Deşi arată că în Alba n-au astfel de divergenţe, recunoaşte că speră, totuşi, ca la finalul anului să rămână în relaţii bune şi cu colegii, şi cu cei cu care colaborează, chiar dacă în urma discuţiilor şi deciziilor unii se vor supăra. „Întotdeauna se supără cineva”, spune Hava.

„Nu suntem singuri pe pământ şi nu suntem nici cei mai buni. A crede chestiunea asta şi a te amăgi că eşti singur pe pământ şi că eşti superb... (...) Cel care spune că este dat la o parte este foarte supărat şi spune ‘eu sunt cel mai bun şi o să fac şi o să dreg’. Asta vrem, să luăm peste tot decizia cea mai bună”, a completat primarul din Alba Iulia. 

„Trebuie să definitivăm şi să închidem această bicefalie la conducerea partidului”

Gândindu-se la marea problemă a partidului, PNL-iştii au găsit fiecare alte lucruri în neregulă la care ar mai trebui umblat până la alegerile din iunie. De exemplu, deputatul Anton Doboș crede că e nevoie ca partidul din care face parte să termine mai repede procesul de eliminare a copreşedinţilor din structurile de conducere, iar fiecare filială să rămână doar cu un lider unic.

„Trebuie să definitivăm şi să închidem această bicefalie la conducerea partidului, să avem o singură conducere şi întotdeauna când ai un singur conducător este mai bine. Există co-preşedinţi, de la nivel de partid, până la nivel de filiale, dar deja sunt filiale care au conducător unic. Categoric ar fi mai bine să fie conducător unic peste tot”, a declarat Doboş pentru Gândul.

Deputatul Mircea Man, pe de altă parte, are o problemă cu aşteptările mari care cad în spatele PNL-ului şi pe care partidul nu le prea poate duce pentru că nu are majoritate în Parlament. „Cetăţenii spun ‘am votat preşedintele Iohannis, am dat încredere PNL-ului prin preşedintele Iohannis’, pentru că noi am fost o trambulină. Până la urmă, preşedintele şi-a adunat voturile, sigur, cu largul concurs şi cu mobilizarea exemplară a membrilor PNL. Dar aşteptările sunt atât de mari fără să se ţină cont că în Parlament nu avem o majoritate, nu ne putem impune punctul de vedere, nu putem să venim cu soluţii pe care şi le doresc oamenii, nu putem să fim atât de activi în Parlamentul României încât să găsim soluţii pentru problemele pe care le au comunităţile sau primarii, şi, în consecinţă, toate astea se aruncă pe PNL”, a explicat liberalul Man.

Acesta a explicat şi cum multe dintre problemele formaţiunii pornesc de la întrebarea „de ce, dacă a plecat Ponta, tot PSD-ul conduce în Parlament?” prin faptul că e totul o chestiune de logică matematică ce nu le permite să-şi impună decizia de vot din lipsa unei majorităţi în legislativ.

Una peste alta, şi fără Victor Ponta lucrul care pare să le dea liberalilor bătăi de cap este celebra ordonanţă 55, prin care sute de primari au plecat de la PNL la PSD şi pe care social-democraţii ar fi pregătit-o în detaliu, pentru ca, odată cu alegerile într-un singur tur, să poată să fie în avantaj.

„Cei 554 de primari care au făcut pasul spre migraţie în virtutea unui troc, care a însemnat 2,3 miliarde de lei alocaţi prin ordin de ministru, Dragnea, dacă reţin eu, era ministru la administraţie şi dezvoltare regională, pentru ca aceşti primari să facă pasul. Deci asta e problema cea mai putredă”, a spus pentru Gândul deputatul liberal VVasile Berci

Aceeaşi mare problemă este identificată şi de Lucian Nicolae Bode, care declară că, prin această ordonanţă, primarii cu fost „şantajaţi, bineînţeles, cu promisiuni de alocare de fonduri” şi care la pachet cu alegerile într-un singur tur ar fi o manevră politică menită să-i lase descoperiţi la urne pe liberali.

Sondajele nu sunt o problemă, ci doar „o poză de moment”

Cu toate că liberalii ţin să sublinieze de fiecare dată că până în prezent nu au fost stabiliţi toţi candidaţii pentru alegerile locale, cele mai recente sondaje arată că în faţa numelor vehiculate de PNL se situează de multe ori PSD-ul, dar şi candidaţi independenţi sau alţii de la partide mai mici sau mai nou apărute pe scena politică. Sondajele sunt, însă, „doar cifre” subliniază liberalii, care ţin să precizeze că fiecare formaţiune face propriile cercetări şi le poate folosi exact aşa cum îşi doreşte.

„Cu toţii facem sondaje, şi la nivel naţional, şi la nivel local, sondajul practic este o poză de moment. Nu îţi aduce voturi, nu pierzi voturi, clar. Este un instrument pe care fiecare partid îl foloseşte cum ştie mai bine. (…) Sondajele sunt un instrument la îndemâna oricărei formaţiuni politice, până la urmă vorbim de matematică. Nu ăsta e un motiv să spunem ‘aoleo, suntem la 40 şi ceva la sută, nu mai trebuie să facem nimic!’. Nu trebuie să ne culcăm”, a explicat pentru Gândul deputatul PNL Lucian Nicolae Bode.

În legătură cu problemele din PNL pe care le-ar putea reflecta sondajele, deputata Cristina Pocora spune că ea nu se încrede 100% în rezultatele lor, mai ales că şi liberalii au propriile sondaje în care PSD-ul se situează în urma lor. „Asta cu sondajele e relativă, pentru că şi noi avem sondaje care ne plasează de multe ori în faţa PSD-ului. Sondajul, sigur, are rolul lui, un rol orientativ, un rol care îţi arată că dacă ai un candidat de 30 şi ceva la sută e un candidat care contează; dacă ai un candidat de 2-3% asta îţi spune clar că domn’le, nu e cine trebuie”, a explicat deputatul PNL modul în care liberalii se raportează la sondaje, incheie Gândul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici