PNL va ataca la CCR legea pentru declasificarea deciziei CSAT şi cea despre închisoarea la domiciliu

Liberalii vor ataca la CCR legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005, precum şi legea potrivit căreia executarea pedepselor la domiciliu poate fi realizată doar în cazul condamnărilor de maxim un an, cu excepţia faptelor comise cu violenţă, a anunţat liderul PNL, Ludovic Orban.

Urmărește
849 afișări
Imaginea articolului PNL va ataca la CCR legea pentru declasificarea deciziei CSAT şi cea despre închisoarea la domiciliu

PNL va ataca la CCR legea pentru declasificarea deciziei CSAT şi cea despre închisoarea la domiciliu

„O lege care este extrem de gravă, care îi vizează tot pe cei care au fost condamnaţi, în special pentru fapte de corupţie, este legea, eu i-am spus amnezia provoacă amnistia. Este o lege care desecretizează decizia CSAT-ului din 2005 privitoare la stabilirea corupţiei ca o ameninţare la adresa siguranţei naţionale şi nu numai a acestei hotărâri a CSAT ci a tuturor actelor şi documentelor subsecvente care au fost realizate în baza acestei decizii a CSAT. De ce am spus ca este legea amnezia provoacă amnistia? Pentru că domnul Tăriceanu care susţine alături de Dragnea această lege probabil este amnezic, a uitat că în 2005 era premier şi era vicepreşedinte al CSAT şi că el a aprobat această hotărârea a CSAT in calitate de vicepreşedinte al acestui organism. Acum vrea să o desecretizeze după ce tot el a făcut parte din CSAT-ul care a adoptat-o şi care a considerat această decizie ca fiind secretă”, a afirmat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Arad.

Liderul PNL a punctat că dacă legea va fi adoptată, atunci vor exista multe cereri de revizuire făcute de oameni care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie în încercarea de a scăpa de consecinţele faptelor lor.

„Evident, şi asta-i făcută cu ce scop? Ca orice persoană care a fost condamnată de la emiterea acestei decizii, deci din 2005, să poată să apeleze la calea extraordinară de atac, la cerere de revizuire, în cazul în care dintre toate documentele care o să fie făcute publice, găseşte vreun document de care să se lege. Ştiţi, cererea de revizuire se face atunci când apare un document, de exemplu, nou care să poată să fie relevant pentru cercetarea judecătorească. Practic, se va da frâu liber la foarte multe cereri de revizuire care să fie făcute de oameni care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie şi care să încerce să scape de consecinţele faptelor lor.”, a completat Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005 şi că sunt supuse revizuirii sentinţele în care au fost administrate „probe prin mijloace tehnice speciale” în perioada de existenţă a documentelor izvorâte din hotărârea care face obiectul legii. Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect care vizează şi desecretizarea tututor protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din sistemul judiciar.

De asemenea, Ludovic Orban a anunţat că va ataca la CCR şi legea privind închisoarea la domiciliu.

„Săptămâna aceasta, majoritatea a mai adoptat câteva acte normative. Aşa-zisul act normativ – puşcăria în sufragerie, adică posibilitatea ca pentru pedepse de până la 5 ani de zile cei care sunt condamnaţi să nu mai trebuiască să-şi ispăşească pedeapsa în închisori, în sisteme publice de detenţie ci să poată să facă puşcărie acasă. Adică, Dragnea dacă primeşte 3 ani şi jumătate de închisoare pentru infracţiunea comisă, că a luat din banii asistaţilor sociali din Teleorman ca să-şi plătească doi angajaţi ai PSD la Teleorman, deci are posibilitatea sa-şi ispăşească pedeapsa în sufragerie. (...) Este de neacceptat, este inadmisibil şi evident, PNL va ataca această lege idioată la CCR”, a mai spus Ludovic Orban.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect de lege potrivit căruia executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar în cazul condamnărilor de maxim un an, cu excepţia faptelor comise cu violenţă, iar condamnaţii primesc dreptul să participe la înmormântarea rudelor.

Orban a mai anunţat şi că liberalii vor ataca la CCR legea de aprobare a OUG 92, care instituie „în plus faţă de legile justiţiei, posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară”.

„Vom ataca săptămâna viitoare la CCR şi legea de aprobare a OUG 92. OUG 92, dacă ţineţi minte, este ordonanţa care a fost dată de Guvern la propunerea lui Toader, vezi Doamne, cu acordul Comisiei de la Veneţia. Aşa a minţit toată opinia publică. Prin OUG 92 se instituie, practic, în plus faţă de legile justiţiei posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară. Adică ce se instituie? Un control politic suplimentar din partea Guvernului, prin ministrul justiţiei, asupra magistraţilor, asupra procurorilor. Dacă cumva vreu procuror se apucă să ancheteze vreun ministru din cabinet sau vreun potentat al zilei, oricând ministrul justiţiei poate să-l trimită la Inspecţia Judiciară astfel încât să-i închidă gura sau să-l împiedice să deruleze dosarul.” a afirmat Ludovic Orban.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii „condiţiei privind buna reputaţie”. Astfel, proiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici