- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.01.2016, 12:10)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PNL vrea ca aleşii locali să fie verificaţi de prefecţi, pentru a evita stările de incompatibilitate
18 parlamentari PNL, printre care şi copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au iniţiat un proiect de lege prin care declaraţiile de interese ale aleşilor locali să fie verificate de prefecturi, ca măsură de prevenţie, pentru a se evita situaţiile de incompatibilitate înaintea unor decizii ANI.
Urmărește
423 afișări
PNL vrea ca aleşii locali să fie verificaţi de prefecţi, pentru a evita stările de incompatibilitate (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)
Potrivit proiectului de lege, aflat în consultare publică la Camera Deputaţilor, un al doilea exemplar al declaraţiei de interese a unui primar se va transmite Instituţiei Prefectului, care, odată cu arhivarea acesteia în Registrul de Interese, va trece la verificarea conformităţii declaraţiei. Prefectul va trebui să ceară la Registrul Comerţului, sau alte instituţii după caz, situaţia la zi a alesului local, urmând să îl informeze pe acesta cu privire la situaţiile neconforme şi/sau posibile situaţii de incompatibilitate şi/sau conflict de interese în termen de 10 zile de la primirea declaraţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Iniţiatorii afirmă că funcţionarea autorităţilor publice în care se constată cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate este "bulversată" din cauza măsurilor legale care se impun împotriva aleşilor locali, în multe cazuri a celor aflaţi la primul mandat, astfel încât ar fi nevoie de o modificare a legii în ideea prevenirii unor astfel de cazuri.
"Pentru evitarea acestor situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, este necesară completarea cadrului legal existent prin implementarea unor dispoziţii legale de prevenţie ce dispun verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali la Instituţia Prefectului. (...) Plecând de la premisa că nimeni nu doreşte să încalce legea şi pentru a preîntâmpina situaţii de natură să afecteze funcţionarea autorităţilor publice locale iniţiem prezenta propunere legislativă care (...) implică Instituţia Prefectului în verificarea declaraţiilor de interese depuse de aleşii locali, astfel încât, odată cu preluarea mandatului, aceştia să beneficieze de o minimă consultanţă la depunerea acestor declaraţii", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Consiliul Legislativ aduce o serie de critici proiectului, inclusiv de neconstituţionalitate. Mai exact, Consiliul arată că rolul prefectului este clar stabilit în Constituţie, iar atribuţiile de "consultanţă" pe care proiectul PNL le propune depăşesc limitele stabilite în Legea fundamentală. Mai mult, Consiliul Legislativ atrage atenţia că, potrivit modului în care a fost redactat proiectul, prefectul nu ar avea un rol de consultanţă prealabilă, ci de verificare, astfel încât prefectul ar trebuie să exercite "control" asupra declaraţiile de interese.
"Instituirea atribuţiei pentru prefect de a verifica, după depunere, declaraţiile de interese ale aleşilor locali, pe lângă faptul că nu este compatibilă cu natura juridică a acestei instituţii, nici nu se integrează în ansamblul reglementărilor referitoare la asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice", se arată în avizul Consiliului Legislativ.
Acesta mai susţine că toate aceste competenţii revin, potrivit legii, Agenţiei Naţionale de Integritate, iar includerea unei autorităţi a puterii executive (prefectul) în acest circuit ar putea duce la "dificultăţi" în procesul de evaluare. Nu în ultimul rând, "norma nici nu ar fi eficientă, întrucât proiectul nu cuprinde dispoziţii referitoare la procedura care ar fi trebuit urmată după informarea alesului local".
Avizul Consiliului Legislativ este unul negativ şi din cauza unor erori de tehnică în cuprinsul proiectului.
Iniţiativa aparţine unui număr de 18 senatori şi deputaţi PNL, printre care şi liderii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, şi a fost înregistrată la finalul lunii decembrie în Camera Deputaţilor. Guvernul nu a emis încă un punct de vedere, având termen până la mijlocul lunii februarie.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe