Prima pagină » Politic » Şeful USR: România nu are avem nicio şansă ca MCV să fie ridicat

Şeful USR: România nu are avem nicio şansă ca MCV să fie ridicat

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, la Palatul Parlament, că România nu are nicio şansă ca pe termen scurt Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) să fie ridicat. Barna a adăugat că Guvernul va fi sancţionat în Parlamentul European pentru derapajele de la sistemul de justiţie.
Şeful USR: România nu are avem nicio şansă ca MCV să fie ridicat
Maria Stan
12 nov. 2018, 21:20, Politic

„Nu există niciun dubiu că România este şi va rămâne sub reglementarea MCV. Nu există niciun argument de fapt. Din păcate, ce se va întâmpla pe 14 noiembrie în cadrul PE, unde România va fi din nou, de fapt, nu România, să fim foarte corecţi, acest Guvern va fi tras la răspundere de către o Europă consecventă pe apărarea valorilor statului de drept şi apărarea justiţiei. Acest Guvern care târăşte România înafara Europei va fi încă o dată sancţionat pentru derapajele de la democraţie şi de la stabilitatea sistemului de justiţie. Din această perspectivă, nu avem nicio şansă ca pe termen scurt Mecanismul de Verificare şi Cooperare să fie ridicat”, a declarat liderul USR, Dan Barna, la Parlament.

Comisia Europeană (CE) va prezenta, miercuri, 13 noiembrie, o analiză detaliată în raportul MCV despre modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei şi va ţine cont şi de cele două avize ale Comisiei de la Veneţia pe Legile justiţiei şi Codurile penale.

„Am luat cunoştinţă în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneţia pe Codurile Penale şi Legile Justiţiei. Solicităm autorităţilor din România să le ia în considerare. După cum a declarat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: <În timp ce vom continua să dialogăm cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Verificare şi Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiţiei, Codurile penale şi la Legile privind conflictul de interese şi combaterea corupţiei nu ţin cont de aceste preocupări>”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Anunţul Comisiei Europene vine după ce Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor române, în avizul publicat pe site-ul instituţiei, să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.