Podaşcă: PNL n-a fost în stare 6 luni să se pună de acord ce proiect susţine la vot prin corespondenţă

Deputatul PSD Gabriela Podaşcă, vicepreşedinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, acuză PNL de "ipocrizie" şi susţine că iniţiativa PNL de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului în august pentru votul prin corespondenţă este "un simplu exerciţiu de imagine".

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Podaşcă: PNL n-a fost în stare 6 luni să se pună de acord ce proiect susţine la vot prin corespondenţă

PodaşcăPNL n-a fost în stare 6 luni să se pună de acord ce proiect susţine la vot prin corespondenţă (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"PNL are preşedinţia Comisiei pentru elaborarea Legilor Electorale şi, cu toate acestea, vreme de şase luni, acest partid nu a fost în stare să se pună de acord care este proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pe care îl susţine", declară Gabriela Podașcă, într-un comunicat transmis marţi.

Potrivit deputatului PSD, "singurul lucru despre votul prin corespondenţă pe care liberalii au reuşit să îl facă a fost să depună o moţiune de cenzură, care nu a făcut altceva decât să blocheze orice discuţie pe acest subiect".

"PNL nu este interesat de adoptarea votului prin corespondenţă. Liberalii îşi mai aduc aminte de promisiunile făcute românilor din Diaspora doar atunci când preşedintele Iohannis se mai duce printr-o vizită oficială. Dar nici Preşedintele nu mai pare foarte interesat de reforma legislaţiei electorale, având în vedere că nici până astăzi nu a promulgat legea alegerilor parlamentare", a declarat Gabriela Podaşcă.

Vicepreşedintele Comisiei pentru elaborarea legilor electorale susţine că "PSD şi-a respectat toate angajamentele privind reforma legislaţiei electorale şi este deschis la orice discuţie privind votul prin corespondenţă, aşa cum a afirmat de nenumărate ori, atât în Parlament, cât şi în cadrul consultărilor de la Preşedinţie".

Liberalii solicită convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, în august, pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenţă, a anunţat, marţi, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PNL, urmând ca liberalii să strângă semnăturile necesare pentru solicitare.

Alina Gorghiu a spus că sunt două motive pentru care PNL doreşte sesiune parlamentară extraordinară, unul dintre ele fiind legat de faptul că, în condiţiile în care proiectul nu va fi adoptat urgent, el nu mai poate fi pus în aplicare la viitoarele alegeri din 2016, pentru că se intră în termenul de un an stabilit de Comisia de la Veneţia şi de Curtea Constituţională pentru modificarea legislaţiei electorale.

Al doilea motiv invocat de Gorghiu este angajamentul pe care liberalii şi l-au luat privind introducerea votului prin corespondenţă.

"Acest drept fundamental trebuie recunoscut şi trebuie acordat cetăţenilor din diaspora. În toamnă, ratăm termenul de un an. Ne-am angajat să susţinem votul prin corespondenţă", a afirmat Alina Gorghiu, reamintind că au existat, de asemenea, două runde de negocieri, convocate de preşedintele Klaus Iohannis pe această temă, precum şi o moţiune de cenzura depusă de liberali.

Gorghiu a mai afirmat că nu PNL nu are "orgolii legate de paternitatea acestui proiect de lege" şi a declarat că fiecare decizie politică venită pentru susţinerea proiectului este de interes.

Potrivit art. 66 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.

La Comisia electorală condusă de liberalul Mihai Voicu au fost înregistrate mai multe propuneri privind votul prin corespondenţă, însă membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie, deşi toate partidele anunţaseră, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici