- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politicienii au comentat decizia CC în privinţa modificărilor la legea statutului magistraţilor
Reprezantanţii partidelor politice parlamentare au comentat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţionale modificările la Legea CSM privind numirile în funcţii a procurorilor şefi.
Victor Ponta (Imagine: Mediafax Foto)
Ponta: Dacă va avea majoritate după alegeri, PSD va merge pe textul din 2004 al Legii CSM
Dacă va avea majoritate parlamentară după alegeri, PSD va merge pe textul din 2004 al Legii CSM, care este constituţional, a declarat vicepreşedintele social-democrat Victor Ponta.
"Modificările pe text au fost făcute la Senat. Poziţia mea şi a PSD a fost de merge pe textul din 2004, care era constituţional. Am acceptat că la Senat poate au gândit mai bine, dar s-a dovedit că nu a fost aşa şi regret lucrul ăsta. Inovaţiile de la Senat se pare că nu au fost pe placul Curţii Constituţionale", a precizat Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Boc: Decizia Curţii Constituţionale este "o palmă dată celor 322"
Decizia Curţii Constituţionale este "o palmă dată celor 322" care doreau să-l scoată pe preşedintele României din procesul de numire a procurorilor şi confirmă faptul că PDL este singurul partid care luptă împotriva corupţiei, a declarat liderul PDL, Emil Boc.
Boc a spus că prin această decizie Curtea Constituţională "îşi reconfirmă statutul de garant al legalităţii constituţionale".
Olteanu: Numirea procurorilor-şefi de către CSM a fost o exagerare şi a fost sancţionată de CC
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, în sensul numirii procurorilor-şefi de către CSM, a fost o "exagerare" sancţionată de CC, menţionând că această prerogativă trebuie să rămână şefului statului.
"A fost o exagerare şi a fost sancţionată de către Curtea Consituţională. Constituţia prevede în mod explicit numirea procurorilor de către preşedinte. Putem discuta dacă propunerea să o facă ministrul Justiţiei sau CSM-ul, dar formalitatea de numire trebuie să rămână la preşedinte în actualul regim constituţional", a susţinut Bogdan Olteanu.
Marko despre decizia CC: Noi am spus că aceste modificări nu sunt varianta potrivită
Liderul UDMR, Marko Bela, a amintit, referitor la decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că modificările la Legea CSM privind numirea în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale, că UDMR a arătat încă dinainte că "aceste modificări nu sunt varianta potrivită".
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu ştia despre decizia Curţii Constituţionale, dar că acesta nu îl surprinde.
Bolcaş: CC se referă, în comunicat, la modul de adoptare a Statutului magistraţilor, nu la conţinut
Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a arătat că decizia decizia CC "nu a soluţionat fondul disputei juridice privind numirea procurorilor şefi de către preşedintele ţării sau de către CSM".
În opinia lui Bolcaş, Curtea Constituţională s-a referit la felul în care a fost adoptat de Parlament proiectul de modificare a Statutului magistraţilor, şi nu la conţinutul acestor modificări.
PC aşteaptă motivaţia CC privind neconstituţionalitatea numirii procurorilor şefi de către CSM
PC aşteaptă motivaţia pentru care Curtea Constituţională a considerat neconstituţională legea potrivit căreia procurorii şefi trebuie numiţi de CSM şi nu de preşedintele României, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Bogdan Ciucă.
Bogdan Ciucă a precizat că deciziile Curţii Constituţionale nu trebuie comentate, dar conservatorii sunt curioşi să vadă motivaţia Curţii deoarece în Constituţie este prevăzut clar şi fără echivoc că CSM trebuie să răspundă şi să vegheze cu privire la independenţa justiţiei.
Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că modificările la Legea CSM privind numirile în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.