Politicienii comentează decizia CSM în cazul Monicăi Şerbănescu

Reprezentanţii partidelor parlamentare au comentat, joi, decizia Consiliului Superior al Magistraturii de respingere a propunerii ministrului justiţiei de numire a Monicăi Şerbănescu în funcţia de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului Politicienii comentează decizia CSM în cazul Monicăi Şerbănescu

Politicienii comentează decizia CSM în cazul Monicăi Şerbănescu (Imagine: Mediafax Foto)

Emil Boc: O lovitură dură dată ministrului Justiţiei

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că respingererea de către CSM a propunerii ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în persoana Monicăi Şerbănescu, reprezintă "o lovitură dură" dată ministrului Cătălin Predoiu.

Preşedintele PDL a arătat că decizia CSM este una "raţională", care ţine cont de interesele funcţionării justiţiei în România, dar şi de recomandările Comisiei Europene, care apreciază pozitiv funcţionarea DNA "ca instituţie independentă şi imparţială din punct de vedere politic".

Norica Nicolai: Avizul CSM este facultativ, preşedintele este liber să ţină cont de el sau nu

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că preşedintele este liber să ţină sau nu cont de această decizie, având în vedere că avizul CSM este facultativ.

"Este o opţiune a CSM, pe care Parlamentul o respectă şi, sigur, preşedintele este liber să ţină cont sau nu de această decizie, având în vedere faptul că avizul CSM, în actuala prevedere legală, este facultativ. În opinia mea, acest aviz este forma în care CSM îşi spune un punct de vedere", a susţinut Norica Nicolai.

Liderul PNL a subliniat că Şerbănescu are dreptul la o motivare din partea CSM, pentru a-şi proteja imaginea.

Victor Ponta: Aştept ca Băsescu să nu treacă peste avizul negativ dat de CSM

Vicepreşedintele PSD pe domeniul justiţiei, Victor Ponta, a declarat că avizul negativ dat de CSM în privinţa numirii Monicăi Şerbănescu în funcţia de procuror şef al DNA este o decizie bună şi că aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să nu treacă peste acest aviz negativ.

"Aşa cum pe Morar nu îl recomanda nimic altceva decât faptul că a fost propus de Monica Macovei (ministrul Justiţiei în guvernul PNL-PD – n.r.), aşa şi pe Monica Şerbănescu nu o recomandă nimic altceva decât că a fost propusă de Cătălin Predoiu", a spus Ponta.

El a apreciat că, atât în cazul Morar, cât şi în cazul Şerbănescu, principiul numirii procurorului şef al DNA este greşit, singura diferenţă fiind că primul a fost propus de un ministru PD, iar al doilea a fost propus de un ministru PNL.

Lucian Bolcaş: Decizia preşedintelui ar putea întări încrederea în independenţa CSM

Deputatul PRM Lucian Bolcaş a arătat că judecata celor din CSM, care o cunosc pe Monica Şerbănescu, nu poate fi decât valabilă, iar şefului statului îi revine responsabilitatea unei decizii care poate întări încrederea în Consiliu.

Bolcaş a spus că, în calitate de deputat şi de membru de partid, nu poate comenta decizia CSM de a aviza negativ propunerea de numire a Monicăi Şerbănescu la DNA, pentru că respectă independenţa Justiţiei.

Eckstein Kovacs Peter: CSM a vrut să demonstreze că nu este sluga Guvernului

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii de respingere a Monicăi Şerbănescu ca procuror şef al DNA arată că CSM a vrut să demonstreze că nu este sluga Guvernului, a declarat senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter.

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a spus că decizia este una "ieşită din comun", care arată că se caută o soluţie cât mai favorabilă.

"Cred că prin acest aviz negativ CSM a vrut, şi a şi reuşit, să arate că nu este sluga Guvernului. A fost o tresărire de orgoliu a CSM, o demonstraţie că se poate conta pe independenţa CSM", a spus Eckstein.

El a adăugat că CSM a mai dorit să demonstreze şi faptul că, dacă este cazul, "se poate contra şi cu ministrul Justiţiei", cel care a făcut propunerea pentru şeful DNA.

Andon: Regret decizia CSM, Monica Şerbănescu este procurorul care lipseşte DNA

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, conservatorul Sergiu Andon, a declarat că regretă decizia CSM de a respinge numirea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, apreciind că ar fi ceea ce lipseşte DNA, "un procuror care să aibă perspectiva instanţei".

"Deşi o parte dintre politicienii jurişti prevăd că o să comenteze favorabil decizia CSM, eu spun de la început că o regret. Eu regret pentru că, pe de-o parte, am în vedere trecutul ei de 18 ani de procuror de judiciar şi este exact ceea ce îi lipseşte acum DNA, un procuror care să aibă perspectiva instanţei şi nu doar să facă pe comisarul Catani. Pe de altă parte, este un procuror constructor, a participat inclusiv la constituirea DNA, fiind un expert care întotdeauna a fost pus în locurile în care se clădea ceva nou", a susţinut Sergiu Andon.

"În acel discurs alambicat, întortocheat şi neconvingător, Şerbănescu marca exact punctul principal, inclusiv în raport, cu ceea ce este greşit în raportul de monitorizare a României şi se referea la laudele aduse DNA de către experţii europeni, după părerea mea nemeritate, pe care le lua în serios şi le privea ca o lansare pentru ceea ce trebuie făcut ca laudele să fie menţinute. Iar ceea ce trebuie făcut, trebuie făcut exact în consolidarea fiabilităţii soluţiilor DNA în justiţie", a spus Sergiu Andon.

Pe de altă parte, deputatul PC a subliniat că şeful statului se află într-o situaţie foarte complicată, dar că nu crede că va trece peste acest aviz.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, cu patru voturi "împotrivă" şi trei "pentru", numirea în funcţia de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a Monicăi Şerbănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici