Politicienii comentează raportul CE

Politicienii români au comentat, miercuri, pe marginea raportului de monitorizare adoptat de Comisia Europeană.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Politicienii comentează raportul CE

Politicienii comentează raportul CE (Imagine: Mediafax/AFP)

Chiuariu: Concluzia principală a CE e că lupta anticorupţie trebuie depolitizată

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu consideră că principala concluzie a Raportului CE este aceea că lupta anticorupţie trebuie depolitizată, dar că documentul conţine şi formulări eronate, cum ar fi aceea referitoare la "condamnări ferme", ceea ce încalcă prezumţia de nevinovăţie.

În opinia sa, cel mai important este faptul că în raport este subliniată, de nu mai puţin de cinci ori, necesitatea depolitizării luptei anticorupţie şi, în acelaşi context, evitarea folosirii acesteia de către politicieni sau partide în lupta politică.

Chiuariu, care este secretar general adjunct al PNL pe probleme de justiţie, apreciază că este falsă afirmaţia potrivit căreia monitorizarea ar fi fost prelungită.

Stoica: Răspunderea pentru raportul CE revine PSD şi PNL, prin blocarea reformei din justiţie

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat că răspunderea pentru raportul CE şi continuarea monitorizării justiţiei în România revine PSD şi PNL, care au folosit majoritatea creată în Parlament pentru a împiedica adoptarea legilor necesare reformei justiţiei.

Vicepreşedintele PDL a arătat că raportul Comisiei Europene "nu este o surpriză", pentru că "ceea ce au observat românii a observat acum şi Comisia Europeană" şi a criticat lipsa de implicare a Parlamentului în reformarea justiţiei din România, prin crearea unui cadru legislativ adecvat.

În opinia lui Valeriu Stoica, singura concluzie care se poate trage în urma acestui raport al Comisiei Europene este "necesitatea unei noi structuri politice a Parlamentului, la alegerile viitoare".

Bolcaş: Lupta împotriva corupţiei constituie un eşec, principalul vinovat este DNA

Raportul Comisiei Europene este cantonat mai mult în sfera politicului decât în sfera juridicului, eludând principalele probleme care există în viaţa juridică românească, a declarat vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş.

El a menţionat că priveşte acest raport ca pe "o viziune a unor parlamentari egali asupra fenomenului juridic din România".

Bolcaş a opinat că "falimentul luptei împotriva corupţiei" exprimă de fapt activitatea falimentară a DNA.

"În ceea ce priveşte responsabilitatea altor instituţii ale statului, ca de exemplu Parlamentul, ea nu este, în realitate, cea reflectată în raport, ci constă în faptul că în România funcţionează o extraordinară bizarerie, cea de a avea două Coduri Penale, unul care se aplică şi unul a cărui intrare în vigoare este mereu amânată", a susţinut vicepreşedintele executiv al PRM.

Lucian Bolcaş a mai spus că ideea potrivit căreia lupta împotriva corupţiei trebuie să fie depolitizată este una corectă, dar şi-a exprimat îngrijorarea asupra "conotaţiilor politice ale raportului, care, în opinia sa, "nu fac decât să politizeze întreaga activitate judiciară".

PC: Raportul Comisiei Europene este "o mustrare" pe care UE o adresează României

PC consideră că raportul Comisiei Europene este "o mustrare" pe care UE o adresează României, a declarat purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, adăugând că documentul reprezintă o sancţiune deoarece menţionează menţinerea monitorizării ţării noastre.

Ciucă a precizat că erau de aşteptat criticile din raport, având în vedere că este "prea mult scandal între palate şi prea multă instabilitate politică". El a adăugat că, în cazul în care clasa politică şi instituţiile vor lua acest raport ca pe un duş rece care le trezeşte, se mai poate face ceva.

Geoană: Raportul CE confirmă indubitabil eşecul luptei anticorupţie în regimul Băsescu-Tăriceanu

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Raportul Comisiei Europene confirmă clar şi indubitabil eşecul luptei împotriva corupţiei înregistrat de "regimul Băsescu-Tăriceanu", precum şi faptul că România continuă să fie un stat de rangul doi în Europa.

Geoană a precizat într-o declaraţie susţinută la sediul central al partidului că Raportul Comisiei Europene are două veşti proaste şi o veste bună.

Potrivit lui Geoană, prima veste proastă confirmă de o manieră clară şi indubitabilă eşecul luptei împotriva corupţiei, după patru ani de guvernare a "regimului Băsescu-Tăriceanu".

Potrivit liderului PSD, a doua veste proastă cuprinsă în Raportul Comisiei Europene constă în faptul că România continuă să fie un stat de rangul doi în Europa.

El a arătat că este jignitor şi nedemn pentru statutul de ţară europeană a României să fie monitorizată ca şi cum ar fi la coada statelor membre UE.

Liderul social-democrat a arătat că singura veste bună cuprinsă în Raportul Comisiei Europene constă în faptul că România a scăpat fără a i se lua şi banii.

Marko Bela: Raportul CE este "la urma urmei pozitiv"

Preşedintele UDMR, Marko Bela, susţine că raportul CE este "la urma urmei pozitiv", deoarece constată anumite progrese în domeniul justiţiei, el apreciind că este necesară organizarea unor dezbateri interne dar şi cu oficialii UE pentru a putea identifica, împreună cu ei, "soluţiile corecte".

Marko Bela a menţionat că depolitizarea luptei împotriva corupţiei se impune, dar a arătat că acest lucru nu poate fi făcut atât timp cât politicienii şi partidele folosesc lupta pentru combaterea corupţiei ca un instrument politic şi pentru a învinge adversarii politici.

 

Boc: Raportul CE este obiectiv şi consemnează lipsa voinţei politice în lupta împotriva corupţiei

Preşedintele PDL Emil Boc consideră că Raportul CE pe justiţie este obiectiv, reflectă realitatea, consemnează lipsa voinţei politice în lupta împotriva corupţiei şi consacră caracterul imparţial şi independent al investigaţiilor făcute de DNA şi Parchet.

Boc a declarat că în raport nu se găsesc aprecieri pozitive cu privire la activitatea Parlamentului în ceea ce priveşte voinţa politică manifestată de Parlament în lupta împotriva corupţiei, toate referirile fiind negative.

Preşedintele PDL susţine că la nivel politic nu există o voinţă majoritară pentru a susţine lupta împotriva corupţiei, cât timp voinţa parlamentară la nivel parlamentar este constituită din PNL-PSD, "cu sateliţii PC şi PRM".

"Această majoritate blochează anchetele judiciare la adresa înalţilor demnitari”, a spus Emil Boc.

Preşedintele PDL a adăugat că actualul raport al CE "este un vot de blam la adresa guvernanţilor PNL-PSD şi spune clar că fără schimbarea mentalităţiii clasei politice de a permite accesul la Justiţie pentru anchetarea demnitarilor, nimic nu se va schimba bun în ţară şi nu vom fi priviţi cu încredere de partenerii europeni”.

Preşedintele democrat-liberal susţine că actuala clasă politică dominată de PNL şi PSD "este corigentă şi a picat clasa, retrogradând România în ceea ce priveşte progresele împotriva corupţiei".

CE a prezentat, miercuri, raportul de monitorizare privind reforma justiţiei în România, care menţionează că rezultatele în reforma sistemului judiciar sunt fragile, lipsind "consensul politic larg", cât şi "hotărârea neechivocă a tuturor partidelor politice în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei la nivel înalt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici