Politicienii comentează răspunsul dat de Meleşcanu solicitării preşedintelui Băsescu

Politicienii au comentat, vineri, răspunsul dat preşedintelui Traian Băsescu de ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, pe tema declanşării urmăririi penale în cazul celor opt actuali sau foşti miniştri.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Politicienii comentează răspunsul dat de Meleşcanu solicitării preşedintelui Băsescu

Politicienii comentează răspunsul dat de Meleşcanu solicitării preşedintelui Băsescu

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că nu este surprins de decizia ministrului Justiţiei de a returna Preşedinţiei solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul celor opt actuali sau foşti miniştri, întrucât documentaţia primită nu conţine dosarele propriu-zise ale acestora.

„Nu mă surprinde nimic la modul neglijent în care se lucrează dosarele politice în România. Sunt absolut convins că există suficient de multă decenţă şi verticalitate în sistemul judiciar românesc să nu se lase încovoiaţi de presiunea politică incredibilă pe care Traian Băsescu o face asupra actului de justiţie. Sunt convins că se va separa foarte curând adevărul de fabricaţiunea politică”, a declarat liderul social democrat.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a explicat că refuzul ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, de a transmite dosarele celor opt demnitari la Parchetul General este justificat, dacă nu a văzut dosarele acestora.

"Din punct de vedere procedural, domnul ministru (Meleşcanu - n.r.) are dreptate. Potrivit legii, când preşedintele avizează începerea urmăririi penale, trebuie să i se pună la dispoziţie probele, dosarele pe baza cărora Parchetul sau DNA cere ca împotriva miniştrilor să se avizeze începerea urmăririi penale. De fapt, ministrul Justiţiei verifică procedural, de aceea cererea domnului Meleşcanu de a vedea dosarele înainte de a-şi da avizul este absolut legală. Cred că trebuie să vadă dosarele, dar dacă condiţiile legale sunt îndeplinite, atunci nu poate să facă altceva decât să trimită aceste dosare la Ministerul Public pentru declanşarea urmăririi penale”, a declarat Frunda.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a arătat că prin refuzul de a trimite avizele privind urmărirea penală a celor opt miniştri, Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, îşi asumă o responsabilitate foarte mare de a bloca începerea anchetelor penale.

“Domnul Meleşcanu îşi asumă o responsabilitate foarte mare de a bloca în continuare începerea anchetelor penale şi ajungerea în justiţie, astfel încât acei miniştri aflaţi sub suspiciunea unor acte de corupţie să îşi poată demonstra nevinovăţia sau dimpotrivă, vinovăţia lor în aceste cazuri”, a declarat Stolojan. Liderul PDL a precizat că “ceea ce face Teodor Meleşcanu este o simplă chestiune birocratică”.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră că ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, l-a "obrăznicit" pe preşedintele Traian Băsescu trimiţându-i înapoi toate cele opt avize pentru începerea urmăririi penale. El a apreciat, vineri, în conferinţa de presă săptămânală, că Meleşcanu a dovedit că este jurist prin faptul că i-a cerut şefului statului dosarele persoanele pentru care a cerut urmărirea penală.

"Vă asigur că PNL nu se lasă", a spus el arătând că a avut joi o convorbire telefonică cu ministrul interimar al Justiţiei, fără însă a preciza conţinutul discuţiei. "Numitul Traian Băsescu va fi crezut că este mânat de cele mai bune intenţii abia atunci când va da aviz favorabil şi pentru urmărirea prietenilor săi politici Theodor Solojan, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Monica Macovei", a fost de părere liderul PRM.

În opinia sa, ceea ce face în prezent Băsescu "nu este decât o josnică răfuială politică, dublată de o diversiune ieftină".

Partidul Conservator consideră că, din punct de vedere juridic şi procedural, demersul ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, este corect, se arată într-un comunicat al PC. Conservatorii consideră că faptul că avizele preşedintelui nu sunt însoţite de dosarele celor opt miniştri poate fi o eroare procedurală, dar poate fi interpretată şi ca o "greşeală intenţionată". "Este regretabil că după un război constant între preşedinte şi premier am ajuns în stadiul în care orice acţiune a celor două tabere este dominată de suspiciuni că face parte din strategia bătăliei politice", se mai arată în comunicat.

Preşedintele PDL, Emil Boc, l-a acuzat pe Teodor Meleşcanu că îşi începe mandatul de ministru interimar al Justiţiei printr-un abuz fără precedent, cu scopul de a viza blocarea accesului la justiţie cu privire la membrii Cabientului. Boc a declarat că Meleşcanu confundă prevederile legale şi crede că are atribuţii de procuror sau judecător, "ceea ce nu este posibil într-un stat de drept".

"Textul legii, când face referire la articolul 18, la faptul că în cazul în care una dintre Camerele Parlamentului sau preşedintele au cerut urmărirea penală, dosarul cadru se trimite ministrului Justiţiei sau primului-ministru, se referă la faptul că documentaţia care a stat la baza solicitării începerii urmăririi penale de către Parlament sau preşedinte se trimite ministrului Justiţiei. Dosarul în sensul juridic al cauzei rămâne la procurori şi judecători”, a explicat Boc.

El a susţinut că solicitarea care stă la baza începerii urmăririi penale pe baza informaţiilor de la Parchet se trimite ministrului Justiţiei, însă dosarul juridic rămâne la procurori. Liderul PDL consideră că decizia lui Teodor Meleşcanu este una politică şi vizează blocarea, "în buna practică a Cabinetului Tăriceanu, a accesului la justiţie cu privire la membrii Cabientului".

Ministrul interimar al Justiţiei Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, că nu va transmite procurorului general al României solicitarea preşedintelui Băsescu privind declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală a opt foşti şi actuali miniştri pentru că cererea nu a fost însoţită şi de dosare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici