- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politolog: Campania din România este agresivă, dură şi teatrală
Profesorul de ştiinţe politice Jean-Michel de Waele de la Universitatea Liberă din Bruxelles afirmă, referindu-se la campania electorală, că este "agresivă, dură şi teatrală", apreciind că România "este permanent în alegeri", ceea ce "e foarte rău pentru stabilitatea democraţiei".
Campania din România este agresivă, dură şi teatrală (Imagine: Mediafax Foto)
El a declarat, la RFI România, că desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale dovedeşte clar că "scena politică nu este una stabilă şi calmă".
De Waele consideră că partidele "au pornit în luptă cu oamenii de care dispun".
El a remarcat că toate partidele politice din România sunt măcinate de tensiuni interne şi conflicte personale, aşa că alegătorul nu se mai regăseşte în acest "adevărat teatru politic".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"În plus, diferenţele între programele electorale ale candidaţilor sunt foarte mici. Ele sunt aproape identice. Ajungem să votăm cu acel candidat a cărui cravată ne place mai mult sau cu acela care este mai puţin necinstit decât ceilalţi. Ideologic vorbind, nu există un adevărat proiect pentru Bucureşti în această campanie. Iar alegerile locale sunt foarte importante, pentru că ţin de viaţa cotidiană a cetăţeanului. De transporturi şi lucrări publice. Însă candidaţii nu vorbesc concret de toate aceste aspecte", a declarat politologul.
Întrebat dacă există în discursuri un clivaj între stânga şi dreapta, el a apreciat că în România nu există aşa ceva deocamdată, ceea ce "arată decalajul dintre politică şi viaţa oamenilor".
"Chestiunea distribuirii bogăţiilor generate de creşterea economică este de actualitate. Iar greva muncitorilor de la Dacia a arătat acest lucru. În România se pune din ce în ce mai mult problema inegalităţii pe fondul unei creşteri economice foarte importante. Cine profită de această creştere? Poate românul de rând să profite şi el?", s-a întrebat Jean-Michel de Waele.
El consideră că PSD nu are idei şi propuneri mai de stânga decât PNL, PDL şi toate celelalte partide.
În ceea ce priveşte afişele electorale, politologul a remarcat că acestea se aseamănă cu publicitatea comercială.
"Când am ajuns la Bucureşti, am confundat panourile publicitare cu cele elctorale. Se vede foarte puţin diferenţa dintre afişele de propagandă politică şi cele care vând detergenţi, de exemplu. Este greu să-ţi dai seama dacă doamna de pe afiş încearcă să-ţi vândă dero sau vreun program politic. Sau dacă domnul de pe panou face reclamă la o maşină sau candidează la primărie", a argumentat de Waele.
El a afirmat că, vizual, campania e lipsită de imaginaţie şi săracă în idei.
De Waele a explicat tendinţa de a vota personaje politice şi nu programe politice prin faptul că nu există o adevărată ofertă ideologică, "pentru că partidele nu reprezintă adevăratele interese ale societăţii".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO