Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în discursul său de la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare al Ţării că a susţinut şi continuă să susţină abordarea euroatlantică cu privire la actualul conflict dintre Ucraina şi Rusia. Acesta a precizat că dialogul diplomatic are un rol cheie în detensionarea situaţiei.
„Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situaţiei actuale şi este important ca acesta să continue. Discuţiile recente cu Federaţia Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliată a abordării NATO faţă de situaţia de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării”.
Iohannis a mai spus că deja a transmis mesaje clare către Rusia cu privire la modul în care acţionează statul condus de Putin în ultimii ani.
„Am transmis fără echivoc Federaţiei Ruse interesele de securitate şi îngrijorările noastre, aliate, faţă de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliaţii şi partenerii noştri, am transmis şi continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze ataşamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale şi a valorilor spaţiului euroatlantic din care facem parte, precum şi a principiilor şi normelor de drept international”, spune liderul României.
Totuşi, Iohannis consideră că ţara noastră trebuie să fie pregătită şi pentru un posibil scenariu în care Rusia va refuza să continue calea dialogului. Astfel, preşedintele României militează pentru consolidarea prezenţei Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în ţara noastră, dar şi pentru găzduirea unei prezenţe Aliate crescută pe teritoriul nostru.
Pe lângă aceste măsuri, în declaraţia sa, Iohannis a mai precizat că Guvernul continuă să gestioneze eventualele intrări de refugiaţi pe teritoriul României, iar proiectele de lege cu privire la securitatea naţională vor fi urgentate.
„Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituţional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi pe teritoriul nostru şi pentru a fi pregătiţi să gestionăm efectele negative ale situaţiei de securitate în domeniile economic, energetic şi financiar-bancar.
De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea naţională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024”, a precizat preşedintele României.