Ponta: 23 August e o zi specială. Acum 70 de ani, Regele Mihai şi România au trecut de partea binelui

Premierul Victor Ponta spune că 23 August e "o zi specială pentru România" întrucât, în urmă cu 70 de ani, Regele Mihai şi România "au trecut de partea forţelor binelui", ţara aducând "tributul de sânge pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei, Slovaciei, a întregii Europe" de sub "coşmarul nazist"

Urmărește
922 afișări
Imaginea articolului Ponta: 23 August e o zi specială. Acum 70 de ani, Regele Mihai şi România au trecut de partea binelui

Victor Ponta (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Premierul a făcut aceste declaraţii, sâmbătă, la Monumentul Eroilor din Bistriţa, unde a avut loc un ceremonial militar-religios de comemorare a victimelor Primului Război Mondial, eveniment inclus în calendarul Zilelor Bistriţei 2014 la care a asistat şi vicepremierul Liviu Dragnea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vreau să mă alătur mesajului de pace, mesajului de înţelegere a istoriei zbuciumate a acestui oraş, a acestei regiuni, a acestei ţări şi a acestui continent. Întreaga Europă a comemorat, în 2014, o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, cel care a adus atâtea distrugeri, cel care a pierdut atâtea vieţi. Românii din Bistriţa şi din Transilvania au suferit pierderile Primului Război Mondial cu doi ani înainte faţă de cei de peste Carpaţi. Ştiu foarte bine cum regimentul de aici, din Bistriţa, în care erau români, maghiari, saşi, transilvăneni a participat încă din 1914 şi a plătit tributul de sânge în acel Prim Război", a spus Victor Ponta.

El a adăugat: "Europa şi noi toţi nu am învăţat lecţia Primului Război", aşa încât a urmat "al doilea, şi mai devastator cu şi mai multe victime şi distrugeri".

"Azi (sâmbătă - n.r.) e o zi specială pentru România pentru că, în urmă cu 70 de ani, pe 23 August 1944, Majestatea sa Regele Mihai şi România au trecut de partea forţelor binelui şi (România - n.r.) a adus tributul de sânge pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, a Slovaciei, a întregii Europe de sub ceea ce a fost coşmarul nazist. Cred că, de data aceasta, poate am învăţat din lecţiile trecutului. Vreau să cred că, la o sută de ani după acel an 1914, Europa ştie că pacea, înţelegerea, bunăstarea, toleranţa între toţi locuitorii Europei, între toţi cei care vor binele acestui continent şi al acestei ţări este, de fapt, soluţia pentru viitor. Vreau să mulţumesc pentru acest mesaj pe care Bistriţa îl transmite", a spus Ponta.

Premierul le-a mulţumit militarilor români, adresându-se celor de la Brigada 81 Mecanizată Bistriţa, prezenţi la ceremonial, pentru că îşi fac datoria faţă de "România, faţă de comunitatea civilizată, faţă de cei care luptă împotriva răului care mai există în lume".

"Vă urez tuturor cât mai multă pace. Vreau să învăţăm din ceea ce a fost rău în trecut şi vreau să trăim în România şi în Europa într-un continent şi o ţară mult mai fericită decât a fost înainte", a afirmat premierul.

Victor Ponta a explicat, ulterior, într-o declaraţie de presă, prezenţa sa la Bistriţa prin aceea că a răspuns invitaţiei primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), la Zilele Bistriţei 2014, sărbătoarea oraşului la care participă, de regulă, şi reprezentanţi ai oraşelor din Germania, Franţa, Polonia şi Italia cu care Bistriţa este înfrăţită.

"Am asistat la un moment deosebit în care nu doar primarul Bistriţei, ci şi reprezentanţi ai unor oraşe din Germania, Polonia, Franţa şi Italia au comemorat împlinirea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, când milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. (…) Trecutul e trecut, dar important e să învăţăm din el şi să nu mai facem aceleaşi greşeli", a spus premierul.

La comemorarea victimelor Primului Război Mondial a asistat şi ministrul pentru Păduri, Doina Pană, mai mulţi primari şi şefi de instituţii, dar şi zeci de bistriţeni. Cu acest prilej au fost eliberaţi o sută de porumbei albi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici