Ponta a depus plângere penală împotriva lui Băsescu şi Blejnar
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a depus, vineri, la Parchetul ICCJ, o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a şefului ANAF, Sorin Blejnar, în care îi acuză pe aceştia de "instigare la abuz în serviciu, ameninţare şi şantaj".
Ponta a depus plângere penală împotriva lui Băsescu şi Blejnar (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Victor Ponta a declarat, la ieşirea de la parchet, că îi acuză pe preşedintele Traian Băsescu şi pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, de "instigare la abuz în serviciu, ameninţare şi şantaj", din cauza afirmaţiilor acestora "cu caracter de ameninţare" la adresa sa.
Liderul PSD a precizat că a depus acum plângerea penală, întrucât în urmă cu 48 de ore a primit procesul-verbal al ANAF din care rezultă că nu are niciun fel de legătură cu Turceni şi Rovinari şi nici vreo altă problemă legală.
"Am primit procesul-verbal de la ANAF din care rezultă că toate aceste afirmaţii ale lui Traian Băsescu şi ale lui Sorin Blejnar au fost nu numai neadevărate, dar au fost şi o instigare la comiterea unui abuz în serviciu împotriva mea", a susţinut Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
El l-a acuzat pe Blejnar că s-a conformat "instigării" comise de către preşedintele Băsescu.
"Domnul Sorin Blejnar, în calitatea sa de funcţionar public, de asemenea s-a conformat instigării domnului Traian Băsescu, iar eu am considerat că actele celor doi, împreună, făcute în mod evident împotriva realităţilor - încă o dată spun, expuse de documentele oficiale pe care le am la dosar - sunt acte de instigare la comiterea unui abuz în serviciu împotriva mea, sunt acte de ameninţare şi acte de şantaj. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu şi Sorin Blejnar au încălcat legea şi trebuie să răspundă în faţa legii, aşa cum răspunde orice cetăţean", a spus Ponta.
Liderul PSD a adăugat că acesta este un gest pe care îl face "în numele multor altor primari, aleşi locali, patroni de firme care în fiecare zi sunt supuşi abuzurilor, încălcării legii penale şi încălcării legilor ţării".
Ponta s-a declarat convins că foarte curând legea va trebui să se aplice indiferent cât de importantă este funcţia celui care o încalcă.
"La dosar am ataşat procesul-verbal al ANAF din care rezultă că nu am avut niciodată niciun fel de relaţii contractuale cu Rovinari, Turceni, cu nimeni altcineva şi nu am încălcat legea, adeverinţele de la cele două societăţi aflate în subordinea Guvernului care atestă acelaşi lucru, o scrisoare adresată şefului DNA, Daniel Morar, prin care i-am cerut să fiu audiat şi toate celelalte documente care atestă că domnul Traian Băsescu şi domnul Sorin Beljnar ştiau foarte bine atunci când au făcut respectivele afirmaţii cu caracter de ameninţare la adresa mea, că erau ameninţări bazate pe fapte neadevărate. Probabil că au aşteptat să fiu de acord cu regionalizarea, cu proiectele preşedintelui, să fiu de acord să nu mai critic corupţia din ANAF. Vreau să dovedesc astăzi că nu-mi e frică de ei", a mai spus Victor Ponta.
Atenţionat că preşedintele dispune de imunitate, acesta a precizat că i se va termina mandatul.
"Pentru această instigare la abuz în serviciu, pentru că i-a cerut lui Sorin Blejnar să încalce legea şi pentru alte eventuale încălcări ale legii, domnul Traian Băsescu va trebui să răspundă", a afirmat liderul PSD.
De asemenea, Victor Ponta a precizat că a făcut vineri acest demers la ICCJ pentru că a primit procesul-verbal de ANAF în urmă cu 48 de ore, menţionând că în cazul unei plângeri penale trebuie să ataşeze procese-verbale.
"Sper că Parchetul General va fi minister public care nu e interesat de dispute politice, ci este interesat de aplicarea legii. Nu au aplicat legea în cazul Robertei Anastase, înţeleg că refuză să aplice legea în cazul desfiinţării PDL, probabil că vor refuza şi în acest moment. Cât timp procurorul general este numit de preşedintele României, bănuiesc că o să-i fie foarte greu să aibă curaj, să ancheteze cu adevărat un dosar. Nu cer Parchetului să facă politică, ci să aplice legea", a conchis Victor Ponta.
Între Victor Ponta şi Sorin Blejnar este o dispută care durează de mai multe luni, după ce liderul PSD l-a acuzat pe şeful ANAF că ar fi făcut numirile la vârful vămilor.
Pe de altă parte, în luna iulie, ANAF a sesizat DNA în legătură cu un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Sorin Blejnar a declarat, atunci, că sesizarea nu îl vizează pe Victor Ponta, după ce televiziunile de ştiri au relatat că ANAF a trimis o sesizare Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în legătură cu preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cu senatorul PSD Dan Şova, sesizarea vizând contracte cu complexurile Rovinari şi Turceni..
Preşedintele ANAF a declarat atunci pentru MEDIAFAX că în perioada 2007-2009, cele două companii au denaturat veniturile, în sensul că au diminuat nejustificat veniturile şi au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adică 16-17 milioane de euro.
Potrivit lui Blejnar sesizarea la DNA a fost făcut ca urmare a unui control financiar la cele două companii şi este îndreptată împotriva întregului proces.
El a mai arătat că sesizarea la DNA nu îl vizează direct nici pe senatorul PSD Dan Şova, care ar putea fi chemat ulterior la audieri, pentru declaraţii.
Senatorul PSD Dan Şova declara, în 24 iunie, că fosta sa firmă "Şova şi asociaţii" a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective.
Şova a afirmat că a fost parte din "Şova şi asociaţii" până la mijlocul lui 2009. Contractele pe care firma respectivă le-a încheiat pentru servicii juridice au fost semnate în martie 2007 cu complexul Rovinari şi în iulie 2007 cu Turceni. El a precizat că nu a lucrat în cadrul acestor contracte decât în două ocazii, o întâlnire la AVAS şi una prin care s-a făcut o tranzacţie între Turceni şi ICM (Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor).
El a mai precizat că onorariul perceput în cele două contracte era de 40 euro pe oră, în timp ce, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Rovinari şi Turceni au încheiat în 2009 şi 2010 contracte de asistenţă juridică la 180 euro/oră, una dintre firmele respective aparţinând fostului preşedinte PNL Valeriu Stoica.
Potrivit senatorului PSD, firma "Şova şi asociaţii" a reuşit reducerea cu 6 milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin eşalonarea pe cinci ani şi neplata de dobânzi şi penalităţi, fiind de 8 milioane euro.
În 22 iunie, preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitaţie de la ANAF, în care era solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi.
Adresa aparţinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Activitatea de Inspecţie Fiscală, Serviciul de Inspecţie Fiscală Persoane Fizice.
Preşedintele PSD era avertizat, în finalul invitaţiei, că neprezentarea la ANAF constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, cu excepţia cazului în care nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni.
Invitaţia primită de Ponta este datată 20 iunie 2011, zi în care două cotidiene centrale relatau că un control făcut de ANAF la complexurile energetice Turceni şi Rovinari ar fi demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca "senior partner", a încasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatărilor presei, în raportul făcut de ANAF se concluzionează că mai mult de jumătate din banii încasaţi de SCA "Şova & Asociaţii" de la Turceni şi Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost plătiţi necuvenit în baza unor contracte întocmite defectuos, prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achiziţiile publice.
În 21 iunie, la întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, că l-ar putea întreba despre banii de la Mintia şi Rovinari.
"Am o rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Mintia sau Rovinari", a spus Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebe orice. "Pot să răspund la toate întrebările", a adăugat preşedintele PSD.
În 24 iunie, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declaraţiile de venit pe anii 2007 şi 2008, răspunsul inspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, că nu s-au constatat nereguli.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO