Ponta: Amendamentele CSM şi DNA vor fi discutate de comisia pentru Constituţie, nu ca la piaţă

Amendamentele depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la comisia pentru revizuirea Constituţiei vor fi dezbătute de membrii acestei comisii, altfel îşi dau toţi părerea "ca la piaţă", a afirmat, luni, liderul PSD, Victor Ponta.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Ponta: Amendamentele CSM şi DNA vor fi discutate de comisia pentru Constituţie, nu ca la piaţă

Ponta: Amendamentele CSM şi DNA vor fi discutate de comisia pentru Constituţie, nu ca la piaţă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

El a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre amendamentele trimise de CSM şi DNA comisiei de revizuire a Constituţiei şi a arătat că toate acestea vor fi analizate de membrii comisiei şi acceptate dacă sunt conforme cu recomandările Curţii Constituţionale şi cele ale Comisiei de la Veneţia.

"Haideţi să vedem propunerile că totuşi avem o comisie de revizuire a Constituţiei. Aşa, ne dăm toţi cu părerea ca la piaţă. Să spună comisia ce propuneri are, cine face propuneri, cine le susţine, şi după aceea, le discutăm", a spus Ponta.

Liderul PSD a reamintit că în 2013, în perioada Guvernului USL, PNL a depus un amendament referitor la Justiţie.

"Ştiu foarte bine despre un amendament depus atunci de către Partidul Naţional Liberal şi pe care nu ştiu dacă-l mai susţin din nou. O să aflăm, mâine(marţi are loc o altă şedinţă de lucru a comisiei de revizuire a Constituţiei-n.r.) care prevedea o despărţire a celor două funcţii, cea de judecător şi cea de procuror, aşa fel încât judecătorii să rămână magistraţi şi procurorii să aibă un statut special. Dacă mai susţin această propunere, mâine o discută”, a spus Ponta.

Jurnaliştii i-au amintit că în 2013 el s-a opus acestui amendament, iar premierul a recunoscut acest fapt.

„Da, eu m-am opus, personal. Acum mă supun înţelepciunii colegilor din comisiei şi PNL dacă o fac”, a spusPonta.

El a explicat că nu „s-a schimbat”, dar a realizat că a fost „subiectiv” având în vedere fosta sa profesie, cea de procuror, şi a arătat că opinia sa nu a fost influenţată de activitatea „intensă a DNA” din ultima perioadă, aşa cum l-au întrebat jurnaliştii, ci de activitatea sa "intensă" de procuror.

„Deşi toţi colegii liberali spuneau să îi scoatem din rândul magistraţilor pe procurori, eu atunci am spus că nu”, a afirmat Ponta.

El a făcut apel la PNL să participe la lucrările acestei comisii, dar să vină "cu mandat" şi nu doar pentru "a semna condica", el amintind că i-a cerut sprjin în acest sens şi preşedintelui Klaus Iohannis.

"Stimaţi colegi de la PNL care aţi fost alături de noi şi aţi declanşat procesul de revizuire şi aţi avut preşedintele comisiei, prin domnul Antonescu, mai vreţi sau nu mai vreţi? Că dacă nu mai vreţi, n-o să avem două treimi şi atunci toată discuţia rămâne fără obiect", a trimis un apel liderul PSD către liberali, prin intermediul mass-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici