- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Articolul privind procurorii din Legea lustraţiei, o prostie. Vina aparţine PDL, nu UDMR
Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, comentând decizia ÎCCJ de a sesiza CC privind neconstituţionalitatea articolului din Legea lustraţiei care îi incriminează pe procurori, că acest articol reprezintă o "prostie" şi că vina pentru aprobarea acestuia aparţine PDL.
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"I-am auzit pe tot felul de PDL-işti acuzându-i pe UDMR-işti că au venit cu acest articol. E un gen de minciună care trebuie demontată. Această lege prost-făcută, şi cu încălcarea regulamentului, a fost votată de PDL-işti. Ei au lustra-o pe Macovei, ei au încălcat regulamentul, acum ce fac, dau vina pe UDMR-işti? Ei înţeleg că o să dea decizia de segregare a Universităţii de la Târgu-Mureş. E vina UDMR că cere sau e vina PDL că dă şi votează totdeauna toate aceste prostii?", a spus Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
El a precizat că e "foarte bine" că ÎCCJ va sesiza CC.
"E foarte bine. Toată Legea lustraţiei, aşa cum a fost adoptată, este o lege absolut inaplicabilă. Cred că cei care au adoptat-o nu doar s-au făcut de râs, dar trebuie să dea ei explicaţii. Ei au lustrat-o şi pe Macovei, lucru cu care eu nu sunt de acord, deşi nu mă puteţi bănui de simpatii pentru doamna Macovei, dar articolul este absolut o prostie", a spus Ponta.
Liderul PSD a precizat că aruncarea responsabilităţii în cadrul coaliţiei guvernamentale este un procedeu incorect.
"Genul ăsta de a-şi da responsabilitatea de la unul la altul, PDL pe UDMR, UDMR pe UNPR, cred că e profund incorect şi cred că sunt toţi la fel de vinovaţi de ceea ce fac, fără niciun fel de gândire şi seriozitate. Că au vrut ei să se lustreze între ei, pe Monica Macovei, e ce pot ei să facă în Cameră", a spus Ponta.
Secţiile Unite ale instanţei supreme au decis, miercuri, sesizarea Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea unui articol din Legea lustraţiei, după ce au primit sesizări de la două asociaţii profesionale de magistraţi şi de la procurorul general al României.
Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-au întrunit, miercuri, pentru a decide cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea articolelor din Legea lustraţiei.
Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România şi procurorul general al României au notificat ICCJ cu privire la posibile articole ce încalcă Constituţia României, din legea lustraţiei.
În acest context, 89 de judecători au discutat câteva ore pe tema articolelor ce ar putea îngrădi drepturile constituţionale ale celor vizaţi în actul normativ, în final, cu majoritate de voturi, au stabilit că articolul 1 lit g din Legea lustraţiei încalcă prevederile legii fundamentale. Ei au hotărât astfel sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la acest aspect.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, membru de drept în CSM, a înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre a fi supusă analizei, o solicitare privind noua Lege a lustraţiei, având în vedere competenţele ce aparţin instanţei supreme în cadrul controlului apriori de constituţionalitate, reglementat prin dispoziţiile art. 46 lit. a din Constituţia României şi art. 15 alin.1 din Legea 47/1992.
"Considerentele vizează, în primul rând, aspecte de tehnică legislativă, întrucât în conţinutul noii Legi a lustraţiei există necorelări, cum ar fi faptul că dispoziţiile art. 3 alin. 6 nu se încadrează în ansamblul acestei legi, iar dispoziţiile art. 6 nu se coroborează cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din aceeaşi lege", arată procurorul general.
Un alt exemplu, spune sursa citată, îl constituie şi neconcordanţa noii Legi a lustraţiei cu prevederile art. 53 din Constituţie, care statuează că "exerciţiul unor drepturi sau libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea (…) şi moralei publice (…)", ori prin conţinutul noii legi se lărgeşte aria incompatibilităţilor şi interdicţiilor prin introducerea unor prevederi care generează discriminări în ceea ce priveşte corpul profesional al magistraţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate