- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.02.2018, 11:40)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, audiat în dosarul lui Ghiţă: Nu mi-a cerut să-l numesc pe procurorul Tudose în vreo funcţie
Fostul premier Victor Ponta a fost audiat, luni, la instanţa supremă în dosarul în care Sebastian Ghiţă este cercetat pentru fapte de corupţie, el subliniind că omul de afaceri nu i-a cerut niciodată să-i ofere vreo funcţie procurorului Liviu Tudose pe care l-a văzut doar de două ori.
Urmărește
942 afișări
Ponta, audiat în dosarul lui Ghiţă: Nu mi-a cerut să-l numesc pe procurorul Tudose în vreo funcţie
„L-am întâlnit pe procurorul Tudose de vreo două ori. Prima oară am fost invitat la Sinaia la căsătoria unui prieten şi am înţeles că Tudose era naş de cununie. În această calitate m-a salutat şi am schimbat câteva cuvinte. Ulterior acestei întâlniri, la Bucureşti, la biroul meu, am fost înştiinţat că domnul Tudose doreşte să îmi dea o invitaţie. Deoarece fiica mea făcea - şi face pian - şi fiica lui avea un concert de pian la Ploieşti. Întâlnirea a durat 30 de secunde. Eram foarte grăbit. I-am spus că, dacă programul îmi permite o să onorez invitaţia, dar nu am reuşit. De atunci nu l-am mai întâlnit şi nu am mai vorbit niciodată”, a spus fostul premier în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Totodată, preşedintele completului l-a mai întrebat pe Victor Ponta dacă era prieten cu Sebastian Ghiţă şi dacă acesta i-a cerut să îl promoveze în vreo funcţie pe procurorul Liviu Tudose.
„În acea perioadă eram prieten cu domnul Sebastian Ghiţă, dar acum... Acesta nu mi-a solicitat niciodată să-l numesc sau să îi ofer lui Tudose vreo funcţie. Sigurele persoane cu care am vorbit de Tudose erau Cazanciuc (fostul ministru al Justiţiei, n.r.) şi Tiberiu Niţu (fostul procuror general, n.r.) Asta, ca urmare a faptului ca fusesem la nuntă şi amândoi erau din Prahova, lucraseră în Prahova. I-am întrebat dacă îl cunosc. I-am întrebat dacă e o problemă de imagine publică dacă am fost la o nuntă unde el a fost naş. Nu ştiam cine este naşul. La acea nuntă, Ghiţă nu a fost prezent. Eu l-am întrebat pe Cazanciuc dacă e o problemă cu Tudose. I-am spus că m-a invitat la Ploieşti şi l-am întrebat dacă vrea să vină”, a mai spus Victor Ponta.
Victor Ponta a fost audiat în acest dosar întrucât, la începutul lunii martie 2016, procurorul Liviu Tudose a susţinut într-o declaraţie dată în faţa procurorilor că "în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată", se arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorpuţie.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis, în 2016, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.
Alături de Sebastian Ghiţă au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, sub acuzaţiile de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Viorel Dosaru la data faptelor şef al IPJ Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
În rechizitoriul procurorilor se arată că “în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Ghiţă Sebastian Aurelian”.
Informaţiile confidenţiale priveau obiectul unor cercetări asupra unor persoane fizice sau juridice, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.
“Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail şi pe Dosaru Viorel să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală”, mai arată rechizitoriul DNA.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Dăncilă, despre Dragnea: Întotdeauna preşedintele partidului a candidat la preşedinţia României
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe