- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Dacă schimbăm forma judeţelor, UE va bloca toate contractele încheiate de acestea
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, dacă va fi schimbată forma actuală a judeţelor, atunci toate contractele încheiate de acestea vor fi blocate întrucât UE nu acceptă schimbări în cadrul proiectelor pe parcursul derulării acestora.
"Dacă vom schimba forma actuală a judeţelor, toate contractele încheiate de actualele judeţe vor fi blocate, deoarece UE nu acceptă schimbarea în proiecte pe parcursul derulării acestora", a spus Ponta.
El a arătat că ipoteza potrivit căreia România va pierde zece miliarde de Euro este o "minciună" şi a subliniat că România are bani alocaţi de la UE pe Programul Operaţional Regional (POR) care acum este contractat în proporţie de 65-70%, în timp ce pe cele şase programe operaţionale sectoriale, gestionate de ministere, sunt contracte doar şase procente.
"Banii de la UE se pierd de către miniştrii actuali, nu de autorităţile locale", a subliniat Ponta.
El a precizat că USL va propune o reformă administrativă pe patru ani, din 2012 până în 2016.
"Modificarea şi reforma dezvoltării regionale pe care o vom propune sâmbătă este una pe patru ani, 2012-2016, pentru a fi adevărată, nu o miniună care să ţină o săptămână, cum ţine minciuna lui Boc", a spus Ponta.
Premierul Emil Boc a susţinut, miercuri, la Cluj, că un proiect privind reorganizarea administrativ-teritorială a României a fost elaborat în 2003 de Guvernul Adrian Năstase, dar acesta nu a fost pus în practică pentru că foştilor guvernanţi "le-a fost frică" să abordeze această temă.
"Din 2003 a fost un grup de lucru al lui Adrian Năstase şi al lui Ioan Rus care a pornit la regionalizare pe trei soluţii: păstrarea actualelor judeţe, a regiunilor de dezvoltare şi ridicarea lor la rang de judeţ sau multiplicarea numărului de judeţe. Sunt formule de lucru care se analizează. Nimeni nu are curajul să pună degetul pe rană. Năstase, Rus, Cozmâncă aveau la MAI din 2003 proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Probabil la toţi le-a fost frică să abordeze tema, pentru că este una grea din toate punctele de vedere, dar necesară ţării", a spus Boc.
El a precizat că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru a aduce bani europeni, pentru a elimina birocraţia, pentru a aduce mai multe prerogative la primării, pentru a diminua costurile cu administraţia statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Londra, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii.
"Credem că în acest an vom fi capabili să avem o reorganizare administrativă pentru a diminua numărul autorităţilor locale, pentru a diminua birocraţia şi pentru a creşte autonomia oraşelor, satelor şi de a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu deciziile lor proprii decât să aibă o decizie centralizată", a spus şeful statului.
Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.
Surse din partid susţin că intenţia conducerii PDL este ca Guvernul să definitiveze în scurt timp proiectul privind reorganizarea administrativă a ţării. Dacă legea va fi adoptată în varianta susţinută de Traian Băsescu şi de PDL, România va avea opt regiuni, care se vor numi tot "judeţe". Totodată, vor fi desfiinţate actualele consilii judeţene şi prefecturi, întrucât va exista doar o structură administrativă pe judeţ, au relatat sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO