- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.01.2015, 21:06)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Dacă se doresc anticipate, rămâne actuala lege electorală. Îşi asumă PNL această situaţie?
Premierul Victor Ponta răspunde, într-o postare pe Facebook, declaraţiilor făcute de liderii PNL, menţionând câteva aspecte pe care le-ar presupune eventuale alegeri anticipate, legate de menţinerea actualei legi electorale sau a numărului de parlamentari, şi adresând un apel la "dialog".
Urmărește
1807 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Am luat act despre anunţul făcut de liderii PNL şi sigur respect dreptul Opoziţiei de a acţiona cum consideră. Dar pentru a putea avea o reacţie serioasă, nu doar politicianistă, este nevoie de dialog pentru a lămuri următoarele aspecte esenţiale: 1 - dacă se doresc alegeri anticipate, aceasta înseamnă că rămâne în vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, că niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Îşi asumă PNL aceasta situaţie?", notează Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
"Înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroşi şi aleşi pe un sistem pe care toţi îl considerăm neadecvat!! Îşi asumă PNL aceasta situaţie?", continuă el.
Victor Ponta susţine, de asemenea, că "pentru a avea anticipate este nevoie, în conformitate cu art. 89 din Constituţie, de o procedură care presupune o criză politică de cel puţin 60 zile, plus campanie electorală şi plus formarea noului Parlament şi Guvern".
"În total cel puţin 100 de zile de instabilitate!!! Îşi asumă PNL această situaţie?", adaugă el.
Liderul PSD aminteşte totodată că la votul din 15 decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de susţinere pentru Guvern şi 143 pentru Opoziţie. "S-a schimbat ceva fundamental în raportul parlamentar ?? Ştiu de asta doar liderii PNL şi nimeni altcineva? O ţară are nevoie de o majoritate funcţională pentru a îndeplini un program serios de guvernare, altfel să ceri înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecinţe negative în toate domeniile! Îşi asumă PNL această situaţie?", mai notează el.
"În concluzie, adresez un apel liderilor PNL să avem un dialog şi să găsim un consens în primul rând pentru schimbarea legii electorale, a Constituţiei, a legii finanţării partidelor şi a organizării administrativ-teritoriale! După care sigur facem şi alegeri! Nu cred că interesul strict personal (mai clar spus graba egoistă şi lăcomia de funcţii a unuia sau câtorva) trebuie să prevaleze faţă de aceste obiective cu adevărat de interes public. Aştept răspunsurile punctuale la aceste întrebări legitime şi reafirm dorinţa mea şi a Guvernului de a dialoga şi munci în comun cu Opoziţia pentru binele public", menţionează Ponta.
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au declarat luni că doresc preluarea guvernării prin iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta şi negocierea unei majorităţi în actualul Parlament, deoarece aleşii nu ar vota în majoritate pentru declanşarea anticipatelor.
Citeşte şi:
PNL vrea preluarea guvernării prin moţiune de cenzură, convins că nu se pot face anticipate
Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă comună, la care au luat parte cei doi copreşedinţi PNL.
Conform Constituţiei, mecanismul de dizolvare a Parlamentului şi declanşare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern.
Alina Gorghiu a făcut referire la cum doreşte PNL să preia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate. "Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să ştiţi că ştim că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituţia, cu ea defilăm şi noi, acestor dispoziţii din Constituţie ne vom supune", a afirmat Gorghiu.
Copreşedintele PNL a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema şi data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat.
Gorghiu a fost întrebată dacă, în aceste condiţii, momentul depunerii moţiunii de cenzură va fi în luna martie sau aprilie.
"Decizia a fost una unanimă în interiorul acestei şedinţe privitoare la momentul la care vom face această moţiune de cenzură, şi toată lumea a ajuns la concluzia următoare: că în mod categoric o guvernare trebuie pregătită. O guvernare pregătită înseamnă să ai disponibil, lucrat în interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei să exerciţi guvernarea. Nu cred că ne mai putem permite să facem execiţii guvernamentale peste noapte sau să credem că putem să ne ducem nepregătiţi la Palatul Victoria, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori cu guvernele României", a răspuns liderul PNL.
Ea a menţionat că programul de guvernare poate fi finalizat şi mai repede decât momentul de 28 februarie.
"Nu cred că poţi să depui o moţiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care să-l prezinţi Parlamentului în secunda doi după ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor şi etapizarea pe care noi astăzi am stabilit-o. Nu putem să avansăm un calendar decât în aceşti parametri", a mai explicat Gorghiu.
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a fost întrebat dacă scopul moţiunii de cenzură este acela de a duce la declanşarea alegerilor anticipate sau dacă acest obiectiv este unul separat.
"Ne-am dori să poată fi parcurşi toţi paşii până să ajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinşi că al doilea guvern trece tocmai datorită numărului excesiv de mare de parlamentari şi, şi ei ştiu, mulţi dintre ei, că nu se vor regăsi în viitorul Parlament şi indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. Şi mă gândesc aici în special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, moţiunea de cenzură este îndreptată împotriva Guvernului, cu o ofertă clară în faţă - şi v-a făcut vorbire doamna copreşedinte despre programul de guvernare – tocmai pentru că noi ştim că un program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, că am mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziţie, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Vă aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca să nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost şi noi implicaţi – un program de guvernare într-o noapte, se poate şi aşa – nu vrem să mai repetăm această istorie", a răspuns Blaga.
El a fost întrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca moţiunea de cenzură anunţată să fie adoptată.
"Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forţe politice din Parlament, exceptând PSD", a replicat Blaga.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe