- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.11.2012, 13:16)
- Andi Manciu
Ponta: Deputaţii USL să gândească cu creierul lor arestarea lui Trăşculescu, nu cu al lui Lăzăroiu
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deputaţii USL vor trebui să decidă în urma unei analize proprii asupra arestării deputatului PDL, Alin Trăşculescu, şi nu cu "creierul" lui Sebastian Lăzăroiu, precizând că flagrantul în cazul deputatului ridică semne de întrebare.
Urmărește
906 afișări
Sebastian Lăzăroiu (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
Ponta a susţinut că la nivelul Comisiei juridice parlamentarii USL vor analiza dosarul pentru a vedea dacă este justificată arestarea preventivă a lui Trăşculescu, acuzând "laşitatea celor de la PDL de a-l apăra pe colegul lor".
El a ţinut să sublinieze faptul că flagrantul organizat de procurori s-ar fi organizat în absenţa deputatului, fapt care ridică semne de întrebare asupra reţinerii acestuia.
"Nici nu ne încolonăm ca o turmă de votanţi - cum sigur e treaba celor de la PDL dacă reacţionează din nou ca o turmă, se duc cu mâna pe sus - nici nu ne opunem în niciun fel desfăşurării procedurilor judiciare, însă colegii noştri din Comisia juridică în primul şi în primul rând trebuie să studieze exact documentele şi acuzaţiile care i se aduc, iar pe baza a ceea ce ei vor constata - e vorba de jurişti ai noştri, ai USL - parlamentarii noştri vor decide dacă sunt de acord ca mai departe cercetările să se desfăşoare cu inculpatul în stare de libertate sau în stare de arest", a prezentat Ponta poziţia USL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
"Dacă am fi la fel de demagogi ca cei de la PDL, ne-am repezi imediat să spunem «Să fie arestat Trăşculescu, că uite e simbolul corupţiei în PDL». Am promis însă că suntem altfel, şi primul lucru e să fim mai puţin demagogi şi să gândim cu creierul nostru, nu cu creierul domnului Lăzăroiu", a mai precizat preşedintele PSD.
El a susţinut că arestarea unui parlamentar este o decizie "extrem de importantă" şi cercetarea în stare de liberatate a unei persoane trebuie să fie regulă, "iar cercetarea în stare de arest trebuie să fie excepţia, indiferent că în acest caz e vorba de un reprezentant al PDL vaşnic absolvent al examenului de la Comisia doamnei Macovei".
Totodată, Ponta a precizat că parlamentarii USL au fost convocaţi la şedinţa plenului Camerei Deputaţilor, menţionând însă că unii sunt în campanie, iar alţii nu mai sunt pe listele USL.
"Aş vrea totuşi să înţeleg cum e cu un flagrant în care nu e inculpatul. Nu mai e flagrant dacă nu e inculpatul prezent. (...) Eu sunt într-o situaţie foarte ciudată generată de laşitatea, prostia celor de la PDL. Cred că ei ar fi avut în primul rând obligaţia să-şi apere colegul. Sună foarte ciudat să-l apăr eu pe domnul Trăşculescu, întâmplător nici nu-l cunosc bine, nici nu am o părere bună despre domnia sa şi e ciudat", a mai susţinut Ponta.
El a susţinut, în calitate de fost procuror, că, în momentul în care organizezi un flagrant şi persoana incriminată nu se află acolo, "nu-i flagrant".
"Constituţia spune foarte clar: în cazul unui membru al Parlamentului poate să opereze reţinerea dacă este vorba despre o infracţiune în flagrant. Nu cunosc datele de la dosar, i-am rugat pe colegii noştri din Comisia juridică să ne informeze înainte de votul din plen dacă conform documentelor - pentru că eu nu am alte informaţii decât cele din media şi, e adevărat, doamna ministru al Justiţiei a trimis mai departe solicitarea - nu ştiu, şi nu sunt eu cel care să decid... Pentru că nimic nu împiedică cercetarea domnului Trăşculescu, nu e membru al Guvernului, deci nu e nevoie de acordul Parlamentului nici să fie pusă în mişcare acţiunea penală, nici să fie trimis în judecată, nici să fie condamnat. Deci, aici nu e niciun fel de problemă, el e cercetat în continuare", a mai explicat preşedintele PSD.
El a menţionat că, dacă se va ajunge la concluzia că trebuie operată arestarea lui Trăşculescu, parlamentarii USL vor vota în favoarea acesteia.
Citeşte şi:
Deputatul Alin Trăşculescu a fost eliberat. Preşedintele PDL Vrancea va fi cercetat în libertate
"Dacă lăsarea în libertate reprezintă pericol pentru ordinea publică, vom vota toţi pentru arestare, dar nu votăm aşa, ca oile, ca la PDL, că ne-a zis un consilier prezidenţial", a susţinut Ponta.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine, potrivit RFI, că dacă PDL va vota în Parlament pentru ridicarea imunităţii deputatului PDL Alin Trăşculescu, astfel încât să nu influenţeze cursul anchetei, va dovedi că sunt în contrast cu USL şi ar putea întoarce cazul în favoarea sa.
Potrivit acestuia, Trăşculescu nu e un caz care să-i facă foarte fericiţi pe cei de la ARD, dar lucrurile s-ar putea întoarce în favoarea lor per ansamblu, dacă vor rămâne consecvenţi cu principiile de până acum şi anume să nu influenţeze în nici un fel cursul acestei anchete, şi asta înseamnă în primul rând un vot în Parlament, pentru ridicarea imunităţii.
"Dacă PDL va dovedi consecvenţă în acest caz, aşa cum a dovedit în toate celelalte cazuri, mă rog, poate mai puţin în unele, Ridzi, Păsat, cred că va avea de câştigat, pentru că va arăta că e altfel decât USL-ul, de exemplu, care a fost consecvent, de obicei, dar pe invers, întotdeauna şi-a protejat parlamentarii sau miniştrii care aveau probleme de diverse feluri, cu justiţia, cu Agenţia Naţională de Integritate. Deci dacă ei reuşesc să pună în evidenţă acest contrast, cred că vor avea de câştigat, nu de pierdut", a spus Lăzăroiu.
Întrebat dacă acest caz al deputatului Alin Trăşculescu pune la îndoială rigurozitatea criteriilor de selecţie a candidaţilor ARD, Sebastian Lăzăroiu a răspuns: "N-aveai de unde să ştii în momentul în care ai judecat candidaţii dacă unul e sub urmărirea Parchetului şi la un moment dat o să cadă pe un flagrant. Nu poţi să anticipezi la fiecare candidat dacă va lua sau nu va lua mită în următoarele luni (...). E greu să anticipezi când cineva va călca pe bec şi va intra în atenţia justiţiei, atunci când faci o judecată după nişte criterii".
Parlamentarii PDL vor vota pentru ca în cazul deputatului Alin Trăşculescu justiţia să îşi poată face treaba, a declarat la Realitatea TV preşedintele PDL, Vasile Blaga. El precizează că incidentul afectează PDL în campanie, că situaţia este regretabilă, dar cei care au greşit trebuie să plătească.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
-
astăzi, 16:28
Grindeanu: Din 7 secretari de stat am propus să avem 4. Nu fac reduceri ca să fiu aplaudat