Ponta, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Îl salvează pe Corlăţean de răspundere penală

Fostul premier Victor Ponta spune că decizia CCR privind abuzul în serviciu se traduce în situţia fostului ministru de Externe Titus Corlăţean prin faptul că acesta nu mai este pasibil de răspundere penală, având în vedere că nu ar fi încălcat nicio lege.

Urmărește
1466 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Îl salvează pe Corlăţean de răspundere penală

Ponta, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Îl salvează pe Corlăţean de răspundere penală (Imagine: Alexandru Mihaescu / Mediafax Foto)

''Discutând şi cu alţi jurişti experimentaţi am ajuns toţi la aceeaşi concluzie: decizia de azi a CCR e raţională şi echilibrată - nu opreşte în niciun fel lupta anticorupţie, dar limitează abuzurile produse prin analizele de oportunitate! Legalitatea e treaba magistraţilor - oportunitatea funcţionarului sau a omului politic care răspunde politic nu penal! Altfel totul se transformă în abuz şi orice faci (fără a încălca nicio lege) devine pasibil de interpretare după 1 an sau după 10 ani!'', a scris Ponta pe Facebook.

El a explicat ce înseamnă decizia în cazul lui Titus Corlăţean, acuzat de DNA de abuz în serviciu în dosarul Diaspora.

''Deci dacă ai încălcat cu buna ştiinţă o lege care spune ce trebuie să faci şi să nu faci - eşti pasibil de răspundere penală (dar trebuie arătată prevederea legală)! Dacă nu ai încălcat nicio lege, oportunitatea unei decizii administrative sau politice nu poate fi apreciată de un procuror! Punct. Caz tipic - dosarul lui Titus Corlăţean! Nu scrie în nicio lege câte secţii de vot trebuie să fie în străinătate, putea legal să facă oricâte considera oportun (şi a făcut un număr identic ca în 2009, când nu a fost nicio problemă)! În final s-a dovedit că decizia a fost defectuoasa că au fost cozi în anumite secţii (ceea ce mi-a produs mie un prejudiciu pentru că am pierdut alegerile din această cauză). Corlăţean a răspuns politic prin demisie, dar nici nu a încălcat o lege, nici nu a avut vreo intenţie criminală (că mi-a făcut mie rău deşi evident că nu voia asta)! Clar şi simplu!'', a argumentat deputatul PSD.

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat miercuri că decizia CCR privind abuzul în serviciu se aplică pentru viitor şi că ''nu s-a pus problema dezincriminării''.

''Decizia mult aşteptată a fost luată în unanimitate. Este o decizie parţială. Se admite contestaţia şi se declară că sintagma 'în mod defectuos' din 246 şi din 297 (din Codul penal n.r.) se înţelege 'prin încălcarea legii'. Deci nu în mod defectuos, ci prin încălcarea legii. Celelalte critici au fost respinse, inclusiv la 13 indice 2 (din legea 78/2000 n.r.)'', a declarat Dorneanu.

Întrebat dacă e corect să spunem că abuzul a fost dezincriminat, Dorneanu a răspuns: ''Nu, doamne fereşte. În toată discuţia care a fost până acum nu s-a pus problema dezincriminării''. ''Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării. Abuzul în serviciu rămâne, dar rămâne definit cu această menţiune, 'prin încălcarea legii' '', a mai adăugat Valer Dorneanu.

Procurorii DNA au cerut Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora.

"În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate", a precizat DNA într-un comunicat de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici