Ponta, despre dreptul Parlamentului privind urmărirea penală: Guvernul nu e subordonat preşedintelui

Premierul Victor Ponta consideră că este normal ca urmărirea penală a unui ministru să poată fi cerută exclusiv de către Parlament, nu şi de preşedintele ţării, cu argumentul că Guvernul nu se subordonează preşedintelui, ci numai Legislativului.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre dreptul Parlamentului privind urmărirea penală: Guvernul nu e subordonat preşedintelui

Ponta, despre dreptul Parlamentului privind urmărirea penală: Guvernul nu e subordonat preşedintelui (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Atât timp cât Guvernul răspunde în faţa Parlamentului, cred că e normal ca şi urmărirea penală în cazul miniştrilor să fie începută la solicitarea şi în baza unui vot în Parlament, pentru că filosofia modificării Constituţiei este tocmai aceea de a pune fiecare instituţie şi fiecare putere a statului în raporturi normale. Guvernul nu se subordonează preşedintelui, ci Parlamentului, aşa încât autoritatea şi dreptul de a controla Guvernul, fie prin moţiuni de cenzură, fie prin moţiuni simple, fie inclusiv prin începerea urmăririi penale - probabil la solicitarea Parchetului, nu din oficiu - e normal să revină Parlamentului care a investit Guvernul. Preşedintele nu avea nicio treabă directă de control al Guvernului", a spus Ponta, aflat în Germania.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, un amendament prin care este modificat articolul privitor la urmărirea penală a membrilor Guvernului, în sensul eliminării atribuţiilor şefului statului în această situaţie.

Membrii comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat un amendament al UDMR, prin care sunt eliminate atribuţiile preşedintelui României în ceea ce priveşte posibilitatea de a cere urmărirea penală a unui ministru sau de a-l suspenda din funcţie.

În actuala formă a Constituţiei, la articolul 109, alineatul 2 menţionează că "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici