Ponta, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: Moment electoral în campania lui Kelemen

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că nu este de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc, că UDMR ştia foarte bine acest lucru şi că este vorba despre un moment electoral în campania pentru Preşedinţie a liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: Moment electoral în campania lui Kelemen

Ponta, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc: Moment electoral în campania lui Kelemen (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Întrebat la Adevărul Live dacă este de acord cu autonomia Ţinutului Seacuiesc, Ponta a spus: “Nu, şi cred că şi iniţiatorii ştiu foarte bine că şi PSD şi celelalte partide şi Klaus Iohannis, care face parte dintr-o minoritate, a spus clar că nu susţine. Cred că este un moment electoral, lansarea în timpul campaniei domnului Kelemen Hunor, cred că lecţia cu Scoţia a fost bine înţeleasă de toată lumea, că uneori tratăm lucrurile aşa uşor, a la legerite, dar nu e chiar aşa. Cred că experienţa Kosovo nu a fost digerată la nivel european”.

El a arătat că datoria statului român este să lucreze cu minorităţile, cu UDMR, pentru descentralizare, dar există o limită peste care nu se poate trece.

“Cred că datoria statului român, un stat modern, care protejează minorităţile este să lucreze cu aceste minorităţi, la mai multă descentralizare şi la mai multă competenţă în viaţa comunităţii (...). Sunt total de acord cu ideea de descentralizare, cu mai multă putere pentru liderii locali, dar există o limită peste care nu cred că cineva va trece”, a spus Ponta.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici