- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.03.2013, 23:10)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta despre reducerea cu 15% a cheltuielilor: Poate fi vorba şi de posturi
Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune şi diminuări ale numărului de posturi "ocupate inutil", a afirmat premierul Ponta, adăugând că îi este greu să creadă că într-un minister sau autoritate publică este nevoie de absolut tot ce există în prezent, după angajările din 2010-2011.
Urmărește
1700 afișări
Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Am spus, pot fi reduse, ca să putem să angajăm absolvenţi la sănătate, la educaţie, la poliţie. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu tăind salarii, dar mergând în fiecare instituţie centrală şi văzând câte posturi sunt neocupate, câte posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasări în străinătate, cu tot felul de alte lucruri. Aşa a apărut acea reducere de 15%", a spus Ponta la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Întrebat dacă este vorba doar de cheltuieli sau şi de posturi, Ponta a răspuns: "Poate fi vorba şi de posturi".
El a amintit că, la începutul anului, a cerut miniştrilor ca, până la 31 martie, să precizeze exact cuantumul cheltuielilor de personal necesare.
"Eu, din ianuarie - dar acum se apropie momentul 31 martie, ca limită - eu, din ianuarie le-am spus colegilor mei din toate ministerele, din autorităţile centrale: uitaţi-vă şi veniţi să-mi spuneţi de ce cheltuieli de personal nu aveţi nevoie. Dacă îmi spuneţi că aveţi nevoie de tot în minister, în agenţie, în autoritate mi-e greu să cred, pentru că s-au angajat în ultimii ani, când se dădeau afară zece mii de poliţişti şi erau blocate posturile la sănătate şi educaţie... să ştiţi că în ministere, în autorităţi, în 2010-2011, s-au angajat oameni, o mulţime", a spus premierul.
Întrebat de unde vede ca fiind tăiat acel procent de 15%, Ponta a răspund: "Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru ;i fiecare şef de autoritate le poate găsi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblăm la spitale, la şcoli, pentru că vorbim de autoritatea centrală, ministere, autorităţi, agenţii şi oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autorităţi centrale".
Surse oficiale au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Structurile teritoriale ale ministerelor trebuie să transmită date în acest sens către nivelul central, în perioada imediată.
Citeşte şi:
EXCLUSIV: Ponta cere miniştrilor propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal şi servicii
Surse guvernamentale au declarat totodată, pentru MEDIAFAX, că posturile vacante din administraţie nu au mai fost bugetate în acest an prin legea bugetului, astfel că reducerea cu 15% a costurilor de personal, solicitată de premierul Ponta, va putea fi operată prin tăieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizări sau prin cele două măsuri combinate.
În sectorul bugetar lucrează aproape 1,2 milioane de persoane. Cheltuielile de personal prevăzute în bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro la cursul luat în calcul la realizarea bugetului, de 4,5 lei/euro), iar cele cu bunurile şi serviciile totalizează 37,2 miliarde de lei.
Astfel, reducerea cu 15% presupune scăderea cheltuielilor bugetare cu 12,5 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro).
La sfârşitul anului trecut, premierul Ponta a transmis miniştrilor că au ocazia, prin restructurarea Guvernului în vederea stabilirii unei noi configuraţii, să constate care dintre instituţiile actuale au prea mulţi funcţionari angajaţi în ultimii ani ca o "sinecură politică" şi nu fac nimic, pentru a se despărţi de aceştia.
"Vor fi restructurări, reîmpărţiri ale portofoliilor, dar nu se sporeşte numărul de angajaţi nici măcar cu un singur om, dimpotrivă: aveţi ocazia, prin aceste restructurări, acolo unde sunt oameni prea mulţi, care nu fac nimic şi au fost angajaţi în ultimii ani doar ca o sinecură politică, să le mulţumiţi şi să îi trimiteţi la muncă. Nu se angajează niciun om, nu primiţi niciun leu în plus la fondul de salarii", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Ulterior, şeful Guvernului a dispus înfiinţarea unui comitet condus de vicepremierul Liviu Dragnea care să propună măsuri pentru "creşterea atractivităţii" funcţiei publice şi eficientizarea utilizării resurselor umane în sectorul public, dar care va analiza şi numărul de personal necesar administraţie.
Noua structură a fost formată din miniştrii Finanţelor, Muncii, Justiţiei, Fondurilor Europene şi Bugetului, incluzându-i şi pe secretarul general al Guvernului şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Comitetul are ca atribuţii analizarea Legii salarizării unitare, a Statutului funcţionarului public şi a Codului Muncii, în vederea identificării "constrângerilor şi dificultăţilor în implementare", analizarea numărului de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, identificarea domeniilor în care numărul de personal este insuficient, dar şi dezvoltarea unui set de indicatori de performanţă măsurabili în domeniul resurselor umane.
Comitetul analizează situaţia resurselor umane din fiecare minister, instituţie şi autoritate publică şi prezintă Guvernului informări periodice.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
O nouă DESPĂRȚIRE în showbizul Românesc! Și-au spus adio după ce și-au cunoscut părinții. Aveau doar câteva luni de relație
CANCAN.RO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe