- Home
- Politic
- SIBIU, (19.05.2012, 22:12)
- Diana Stancovici ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta despre Ştirbeţ, care a propus reorganizare în 14 regiuni: Şi-a dat seama că USL are dreptate
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sibiu, despre proiectul de reorganizare administrativă propus de deputatul PDL Cornel Ştirbeţ, candidat la şefia CJ Sibiu, că acesta este "extrem de ipocrit", spunând, ironic, că Ştirbeţ şi-a dat seama acum că "USL are dreptate".
Urmărește
662 afișări
Victor Ponta (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)
Întrebat ce părere are de faptul că proiectul de reorganizare administrativă prezentat de candidatul PDL la şefia Consiliului Judeţean Sibiu, Cornel Ştirbeţ, seamănă cu cel al USL, prezentat anul trecut, premierul Victor Ponta a spus, ironic, că deputatul PDL şi-a dat seama că USL are dreptate.
"Sper că nu a trecut la USL că nu l-aş vrea (Cornel Ştirbeţ - n.r.). Putem spune că este extrem de ipocrit. Anul trecut a fost bătălia declanşată de preşedintele Băsescu şi de PDL pentru desfiinţarea judeţelor, caz în care Sibiul ar fi avut capitala la Braşov. Nu l-am auzit să scoată un cuvânt pe tema asta. Nici pe doamna Turcan, nici pe domnul Ariton, cel mai ilustru ministru al Economiei. Cred că nici dânsul nu ştie că a fost ministru. Înţeleg că acum domnul Ştirbeţ şi-a dat seama că are USL dreptate. Să voteze cu USL", a spus ironic premierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Acesta a anunţat că USL menţine proiectul de reorganizare a ţării, pe care l-ar pune în aplicare de anul viitor, începând cu modificările legislative necesare.
"Dincolo de lucrurile caraghioase în care se pun cei de la PDL, vreau să anunţ oficial că nu s-a schimbat nimic, strategia USL vizavi de dezvoltarea regională arată foarte clar că judeţele actuale rămân, că vor fi regiuni, cu preşedinte de regiune, iar consiliul regional şi alegerile şi aceste structuri trebuie să înceapă să funcţioneze din 2014 odată cu noul exerciţiu financiar al UE. Şi din punctul meu de vedere, sper să fiu prim ministru şi atunci, dacă nu sunt prea optimist, cât mai multe atribuţii ale Guvernului central să meargă către regiuni. Să fie o descentralizare adevărată. Nu mai vreau să văd locuitori ai Sibiului şi primari ai Sibiului că merg la Bucureşti să le semneze un ministru nu ştiu ce hârtie. Trăim în secolul 21, totul este electronic şi noi tot umblăm cu hârtii şi dosare pe la ministere conduse de tot felul de doamne care ţineau neapărat să vămuiască tot. Acesta este proiectul USL şi îl vom pune în practică. 2013 este anul de modificări legislative, inclusiv cele constituţionale, iar în 2014 trebuie să avem consiliu regional, preşedinte regional şi atribuţii cât mai multe de la guvern către regiuni. Dar fără desfiinţarea judeţelor", a spus Victor Ponta.
Deputatul PDL Cornel Ştirbeţ, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, principalul proiect pe care şi l-a propus în cazul în care va câştiga alegerile locale, şi anume reorganizarea administrativ-teritorială a ţării în 14 regiuni, Sibiul urmând să fie centrul unei regiuni care cuprinde şi judeţele Mureş şi Alba.
Citeşte şi:
Candidatul PDL la şefia Consiliului Judeţean Sibiu propune un proiect de reorganizare administrativă cu 14 regiuni
Potrivit acestuia, cele şapte regiuni de dezvoltare actuale au fost făcute "pentru a satisface cerinţa de preaderare la UE" şi nu sunt funcţionale.
Proiectul pe care Ştirbeţ îl va lansa în curând în dezbatere publică nu presupune desfiinţarea judeţelor actuale, ci înfiinţarea a 14 regiuni, alcătuite din câte trei judeţe. Excepţie ar fi regiunea cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, care ar avea în componenţă două judeţe şi municipiul Bucureşti. Municipiile reşedinţă de regiune au fost stabilite "pe baza nivelului actual al dezvoltării economice, a perspectivelor de dezvoltare economică, socială şi culturală, de existenţa aeroporturilor, de numărul populaţiei şi de alte criterii de ordin socio-cultural".
Astfel, cele 14 regiuni ar avea reşedinţele în municipiile Bucureşti (municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Ilfov), Arad (Arad, Gorj şi Hunedoara), Braşov (Braşov, Covasna şi Harghita), Cluj-Napoca (Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj), Craiova (Dolj, Olt şi Vâlcea), Constanţa (Călăraşi, Constanţa şi Tulcea), Galaţi (Brăila, Galaţi şi Vrancea), Iaşi (Bacău, Iaşi, şi Vaslui), Oradea (Baia Mare - Maramureş, n.r.-, Bihor şi Satu Mare), Piteşti (Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman), Ploieşti (Buzău, Ialomiţa şi Prahova), Sibiu (Alba, Mureş şi Sibiu), Suceava (Botoşani, Neamţ şi Suceava), Timişoara (Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş).
Proiectul prevede o perioadă de tranziţie: până la alegerile din 2016, regiunile ar putea fi conduse de un comitet director, cu atribuţii executive, format din cei trei preşedinţi de consilii judeţene care vor fi aleşi în 10 iunie 2012, şi de un consiliu regional, format din toţi consilierii judeţeni aleşi, consiliu cu atribuţii deliberative. După alegerile din 2016, consiliul regional ar fi format din 55-61 de consilieri regionali, în funcţie de numărul populaţiei fiecărei regiuni, aleşi prin vot. Aceştia vor alege dintre membri un preşedinte, trei vicepreşedinţi - reprezentanţi ai celor trei judeţe şi un secretar executiv.
O a doua etapă propusă de Cornel Ştirbeţ, care ar putea începe la sfârşitul anului 2014, este organizarea districtuală, districtele fiind constituite din două sau mai multe municipii, oraşe sau comune, acoperind un teritoriu cu o populaţie de cel puţin 5.000 de locuitori.
El a spus că nu a realizat "acest proiect pentru a face regiunea Sibiu sau pentru a pune Sibiul în centrul unei regiuni, ci pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare şi atragerea de fonduri europene, de atragere de investitori mari".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale
-
astăzi, 10:48