- Home
- Politic
- ATENA, (18.03.2014, 14:08)
- Corespondenþã De La Trimisul Mediafax La Atena
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta despre Transnistria: Guvernul de la Chişinău trebuie sprijinit, orice atac sprijină comuniştii
Guvernul pro-european de la Chişinău trebuie sprijinit şi România are interesul să sprijine acest guvern deoarece orice atac împotrivă sprijină comuniştii, a afirmat premierul Victor Ponta, aflat la Atena, răspunzând astfel unei întrebări privind situaţia din Transnistria.
Urmărește
596 afișări
Ponta despre Transnistria: Guvernul de la Chişinău trebuie sprijinit, orice atac sprijină comuniştii (Imagine: Cristina Nichiruş Roncea/Mediafax Foto)
"Reafirm sprijinul Guvernului României pentru Guvernul pro-european de la Chişinău, condus de prim-ministrul Leancă. Cred că România are interesul să sprijine acest guvern şi cred că orice atac împotriva domnului Leancă este un sprijin pentru Voronin şi pentru comunişti", a spus Ponta, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu premierul Greciei, Antonis Samaras.
El a arătat că există sprijin total inclusiv din partea Greciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia UE, pentru ca Moldova şi Georgia, să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană poate în iulie, mai devreme decât era prevăzut, respectiv luna noiembrie, şi a apreciat că, astfel, Moldova ar primi din partea UE un sprijin necesar pentru păstrarea independenţei şi pentru a se apăra în faţa fiecărei agresiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Trebuie să sprijinim guvernul pro-european, nu să-l atacăm din motive naţionale şi, repet, între Leancă şi domnul Voronin, eu îl aleg pe domnul Leancă", a spus Ponta.
Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă, relateză Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.
Citeşte şi:
Transnistria vrea să intre în componenţa Rusiei
Solicitarea intervine în contextul în care locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv la referendumul de duminică în favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenţa regiunii, în pofida ameninţărilor şi protestelor din partea comunităţii internaţionale.
Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.
Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeei, dar nu şi a Transnistriei.
"Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nicio influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată", se menţionează în solicitare.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat săptămâna trecută în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.
Citeşte şi:
Rusia avertizează în legătură cu încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi din Transnistria
Rusia participă cu un contingent militar la "forţa de menţinere a păcii" din regiunea transnistreană, în urma conflictului armat dintre Chişinău şi Tiraspol din 1992. Autorităţile de la Chişinău au cerut în mai multe rânduri înlocuirea acestor forţe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.
Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marţi, Parlamentului să adopte o lege privind alipirea Crimeei la Rusia.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46